Matovičov poslanec: Vyzývam Kažimíra, aby sa vzdal funkcie, inak navrhnem jeho odvolanie

Poslanec Peter Kremský (OĽANO) dal guvernérovi centrálnej banky ultimátum.

10.08.2021 13:27
Peter Kažimír, minesterstvo financii, Foto: ,
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.
debata (55)

Bývalí funkcionári v posledných mesiacoch rozsiahlo vypovedajú o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe. „Je načase, aby sa človek, ktorý toto ministerstvo v tom čase riadil, postavil k týmto priznaniam čelom a vyvodil politickú zodpovednosť. Je to súčasný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír,“ hovorí Kremský.

Kažimír bol totiž v rokoch 2012 až 2019 ministrom financií v dvoch vládach Róberta Fica (Smer-SD), ako aj vláde Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD.

Funkcionári finančnej správy ako Ľudovít Makó, František Imrecze, Daniel Čech, Lenka Wittenbergerová alebo vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc boli podľa poslanca z OĽaNO jeho nominanti, ktorých do funkcií navrhoval a schvaľoval.

Daniel Čech Čítajte viac Daniel Čech sa priznal k úplatku. Namáča aj Pellegriniho

„Peter Kažimír je dlhoročný politik Smeru a podľa mediálnych informácií aj blízky človek obvineného oligarchu Jozefa Brhela. Otázky vyvolávajú informácie o jeho luxusných nehnuteľnostiach, na ktorých hodnotu si zo svojho platu nemohol zarobiť. Z úplatkov sú obvinení aj ľudia, ktorí mu ich roky prenajímali a nakoniec predali pod trhovú cenu,“ hovorí Kremský.

Na Slovensku je tak podľa jeho slov guvernér, ktorý je podozrivý, že ako minister roky „toleroval, kryl alebo dokonca podporoval obrovskú korupciu, o ktorej nemohol nevedieť“. Zázračne pritom podľa Kremského zbohatol a len „slepý môže nevidieť medzi tým súvis“. Je čas, aby sa k tomu jasne vyjadril a vyvodil politickú zodpovednosť, hovorí.

„Pred podozreniami z korupcie si nikdy nebudem zavierať oči. Vyzývam Petra Kažimíra, aby sa do konca augusta vzdal svojho postu. Ak tak neurobí, na najbližšom zasadnutí parlamentného Výboru pre financie a rozpočet, ktorého som členom, podám návrh na prijatie uznesenia, ktorým vládu vyzveme na jeho odvolanie,“ dodal Kremský.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) uviedol, že Peter Kažimír sa tvári, že sa ho vyšetrovanie úplatkov netýka. Opak je však podľa neho pravdou. Šeliga mu položil viaceré verejné otázky a ak Kažimír nebude chcieť odpovedať, mal by odstúpiť z postu guvernéra centrálnej banky „Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov,“ uviedol guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír pre agentúru SITA.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #OĽaNO #Peter Kremský