Tretia vlna pandémie? Treba jasné pravidlá, tvrdia hotelieri

„Aké bude mať dopady tretia vlna pandémie, to bude záležať od individuálnej zodpovednosti občanov k plneniu opatrení a odporúčaní,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Ten je presvedčený že sa nájde spôsob, ako zabezpečiť fungovanie prevádzok hotelov, penziónov, ale aj iných služieb cestovného ruchu, bez toho, aby sme boli svedkami úplného lockdownu či zatvorenia týchto prevádzok.

09.08.2021 09:17
dovolenka, doma, záhrada Foto:
debata (11)

Tatry mountain resorts (TMR) sa pripravujú na tretiu vlnu pandémie. Dôležité bude to, čo opakujeme dookola ale nie a nie sa k tomu dopracovať – aby sme mali nastavené jasné pravidlá, nemenili sa každú chvíľu, aby to nebolo o zatvorení zo dňa na deň – nevymýšľajme veci už dávno vymyslené ale fungujme – s dodržaním bezpečnostných opatrení, s pravidlami, ale fungujme, hovorí hovorca TMR Marián Glajda. Aktuálnu situácia s porticovidovou politikou vníma Galajda ako politiku tam, kde by v prvom rade mala byť odbornosť.

Marek Harbuľák Čítajte viac Zástupca hotelov a reštaurácií: Čakali sme lepší rok, zmena neprišla. Plošne sa už zatvárať vari nebude

Odbornosť je to čo chýba proticovidovej politike. Zhodujú sa na tom viacerí odborníci i podnikatelia v cestovnom ruchu. „Počúvame návrhy odborníkov a následne upravené riešenia politikov, ktoré nie sú v súlade s odporúčaniami odborníkov,“ hovorí Harbuľák. Preto by uvítal menej politiky a viac odbornosti pri prijímaní opatrení.

Hotely a podniky v cestovnom ruchu boli vlani zatvorené desať mesiacov. „Pokiaľ by nebola regulácia cestovania a kontrola, zrejme by sa pandemická situácia znovu vymkla spod kontroly, čo pre podniky v cestovnom ruchu podľa posledných skúseností znamená rýchle zatváranie,“ hovorí Lucia Blašková z AquaCity Poprad.

reštaurácia, podnikateľ, gastro Čítajte viac Aký bol začiatok turistickej sezóny? Chýbajú turisti z cudziny, protiepidemické opatrenia sú chaos, tvrdia hotelieri

Zároveň dodáva, že chceme byť optimisti a veríme, že naše služby aj keď s obmedzeniami budeme môcť poskytovať aj po skončení leta, počas jesene. „Čo chýbalo v minulosti bol dialóg zástupcov pandemickej komisie či hygienikov priamo s podnikateľmi, ktorí mali pripravené konkrétne návrhy a možnosti udržiavania bezpečnej prevádzky, ak by sa mal opakovať scenár z minulého roka, pre cestovný ruch to bude znovu devastačné, preto apelujeme na vypočutie a komunikáciu priamo s praxou,“ tvrdí Blašková.

„Opatrenia dodržiavame podľa vyhlášok a v prípade tretej vlny sme pripravení,“ hovorí marketingová manažérka Plaza Beach Resort Milica Michrinová.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #gastro