SaS žiada zjednodušiť vybavovanie povolení pre brigády 15-ročných

Vybavovanie žiadostí je podľa zistení liberálov príliš byrokratické a zdĺhavé.

06.08.2021 11:32
pole, práca, zbieranie, brigáda, zemiaky, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada zjednodušiť vybavovanie povolení pre brigádne práce 15-ročných. Tí môžu na základe novely Zákonníka práce brigádovať od marca tohto roka. Predtým museli mať na brigádu ukončenú 10-ročnú školskú dochádzku. Liberáli však nie sú spokojní ani so súčasným stavom, kritizujú byrokraciu i zdĺhavosť procesov.

„Zaregistrovala som pripomienky zástupcov podnikateľov, ktorí zmenu vítajú, ale z ich pohľadu je okolo vybavovania príliš veľa byrokracie. Určite by sme si mali sadnúť za spoločný stôl s podnikateľmi, inšpektorátmi práce, úradom verejného zdravotníctva a doladiť konanie tak, aby mladým nestálo v ceste veľa prekážok,“ uviedla poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová. Vybavovanie žiadosti dva až tri týždne je podľa nej zdĺhavé.

letisko split Čítajte viac EÚ predstavila zelený balík. Čo to spraví s cenami leteniek, prestaneme lacno lietať?

„Zmapovali sme situáciu, ako po mesiaci letných prázdnin funguje možnosť pracovať pre 15-ročných. Z našich zistení vyplynulo, že doteraz inšpektoráty práce zaevidovali 48 žiadostí na výkon ľahkých prác,“ priblížila Halgašová. Na základe nich bolo vydaných 34 povolení na výkon ľahkých prác, 9 žiadostí bolo v štádiu riešenia a v ôsmich prípadoch povolenia neboli vydané. Najviac povolení udelil Inšpektorát práce Žilina.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #tínedžeri #brigáda