Náklady na nezaočkované osoby sú enormné a neraz prekračujú hranicu 15-tisíc eur. Zamestnávatelia upozorňujú na nízku zaočkovanosť

Náklady na nezaočkované osoby, spojené s práceneschopnosťou, hospitalizáciou a až predčasným úmrtím, sú enormne vysoké a neraz prekračujú hranicu 15 tisíc eur.

06.08.2021 10:28
vakcína očkovanie Foto:
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19.
debata (50)

Najväčší slovenskí zamestnávatelia upozorňujú na nízku mieru zaočkovanosti na Slovensku. Ako v tlačovej správe konštatuje Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), náklady na nezaočkované osoby spojené s práceneschop­nosťou, hospitalizáciou a až predčasným úmrtím sú enormne vysoké a neraz prekračujú hranicu 15-tisíc eur.

Napriek už potvrdenému nástupu tretej vlny pandémie pritom miera zaočkovanosti na Slovensku stále nedosahuje ani 40 percent. Práve dostatočná zaočkovanosť je podľa analytikov najefektívnejší spôsob ako nepriaznivým dôsledkom predísť.

matovič Čítajte viac Matovič zdvojnásobil peňažné výhry, hlásia sa desiatky tisíc ľudí. V nedeľu bude žrebovanie v priamom prenose

Viaceré firmy si pritom zvolili cestu pozitívnej motivácie. „Mnohí slovenskí podnikatelia, ktorí mali tú možnosť, sa iniciatívne inšpirovali pozitívnym príkladom zo zahraničia a už niekoľko mesiacov motivujú svojich zamestnancov k očkovaniu prostredníctvom interných kampaní a poskytovania viacerých výhod, napríklad dňami voľna navyše či rôznymi peňažnými bonusmi," uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták. Ako dodal, niektorí dokonca zabezpečili očkovanie priamo v práci, prípadne umožňujú spoločne zaočkovať aj členov rodiny.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávatelia #očkovanie