Na Slovensku dominuje efekt žiarlivosti. Bohatstvo robí ľudí šťastnejšími

Na údajoch o finančnej situácii domácností výskumníci skúmali, či existuje pozitívny vzťah medzi reálnym majetkom a pocitom šťastia.

05.08.2021 14:36 , aktualizované: 06.08.2021 12:41
dom, stavba, snívanie, plánovanie, manželia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Prináša bohatstvo aj vyšší pocit šťastia? Hypotéza, ktorou sa zaoberali vo svojej štúdii aj analytici Národnej banky Slovenska. Štúdia NBS od autorov Cupák, Brokešová, Lepinteur a Rizov priniesla dve zaujímavé zistenia.

Na údajoch o finančnej situácii domácností výskumníci skúmali, či existuje pozitívny vzťah medzi reálnym majetkom a pocitom šťastia. Výsledky z dát z roku 2017 ukazujú, že tam je pozitívna korelácia. Teda čím viac reálneho majetku človek má, tým je šťastnejší. Do reálneho majetku patria napríklad nehnuteľnosti či autá, teda niečo uchopiteľné. Na Slovensku je bohatstvo domácností tvorené predovšetkým reálnymi aktívami (bývaním), ktoré v tvoria viac ako 95 percent ich celkového bohatstva.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vpravo) Čítajte viac Lipšic o nových zisteniach v kauze Dobytkár: Korupcia za takmer 4 milióny, 8 obžalovaných osôb

V druhej časti štúdie analytici skúmali to, ako na pocit šťastia vplýva vnímanie bohatstva susedov. „Výsledky ukazujú, že „bývanie, ktoré je horšie ako priemerný dom v susedstve, štatisticky signifikantne znižuje subjektívne šťastie respondentov, zatiaľ čo lepšia kvalita bývania v porovnaní so susedmi neprináša signifikantne vyšší pocit šťastia,“ píšu vo svojej štúdii. Na Slovensku teda podľa nich môžeme konštatovať, že tu dominuje efekt „žiarlivosti“.

Dáta do štúdie výskumníci získavali nie od respondentov, ale prostredníctvom anketárov. Tých nechali subjektívne hodnotiť kvalitu bývania, teda domov či bytov, ktoré navštívili. Hodnotili tiež kvalitu susedných nehnuteľností.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #majetok #šťastie