Západ sa nám v nájomných bytoch nedarí dobehnúť. Ročne ich treba postaviť 20-tisíc

Výstavba nových nájomných bytov na Slovensku sa za posledných desať rokov spomalila, ich podiel sa prepadol z 18,8 percenta v roku 2007 na aktuálne jedno percento.

03.08.2021 12:33
reality,nehnutelnost,rodinny... Foto: ,
byty
debata (9)

Na Slovensku by bolo potrebné postaviť ročne približne 20-tisíc nájomných bytov, aby krajina podľa ich počtu na obyvateľa dosiahla priemer Európskej únie do roku 2030. Realita je taká, že výstavba nových nájomných bytov v SR sa za posledných desať rokov spomalila a ich podiel na celkovom počte bytov sa z 18,8 percenta v roku 2007 aktuálne prepadol na asi jedno percento.

Ako informovala ekonomická analytička FinGO.sk Lenka Buchláková, približne 3 percenta nájomných bytov sú vo vlastníctve samosprávy, 3,5 percent vo vlastníctve bývalých stavebných bytových družstiev, ktoré z rôznych dôvodov neboli predané do osobného vlastníctva. „Zhruba 3 percenta nájomných bytov tvoria súkromné nájomné bývanie, prevádzkované takmer výlučne fyzickými osobami. Sektor komerčného nájomného bývania prevádzkovaný právnickými osobami vlastne neexistuje,“ uviedla v utorok analytička.

Štefan Holý Čítajte viac Ako sú na tom tisícky Kollárových nájomných bytov? O krok bližšie k realite, no výhrad je stále veľmi veľa

Napríklad, v Rakúsku 43,3 percent obyvateľov býva v nájomnom bývaní, pričom 14,7 percent má sociálne nájomné, ostatní majú trhové nájomné. V Nemecku je podiel nájomného 48,1 percenta, pričom 8,2 percenta má sociálne nájomné. Fínsko má podiel obyvateľov v nájomných bytoch 27,3 percenta, keď 15,3 percent má sociálne nájomné a 12 percent trhové nájomné. V Londýne musí byť z nových developerských projektov 35 percent bytov cenovo dostupných pre slabšie sociálne skupiny. Záväzok starostu je zvýšiť ich podiel na 50 percent. V New Yorku musí byť podiel cenovo dostupných bytov v nových projektoch v rozmedzí od 10 percent do 25 percent.

Regulované nájomné v Bratislave podľa analytičky vyjde v priemernom 2-izbovom byte do 100 eur, pričom komerčný nájom sa v tomto prípade môže vyšplhať aj na 600 eur mesačne. Za nadmernú záťaž je považovaný stav, keď celkové výdavky na bývanie domácností sú vyššie ako 40 percent ich disponibilných príjmov (očistených o príspevky na bývanie). „Na základe uvedeného žije v domácnostiach, kde výdavky predstavujú viac ako 40 percent disponibilného príjmu, 8,4 percent obyvateľov SR,“ upozornila Buchláková.

Na Slovensku je problém aj s tým, že v preľudnenom bývaní nízkej kvality býva 14,3 percent ľudí žijúcich pod hranicou rizika chudoby, kde je veľká skupina osamelých rodičov. Ponuka cenovo dostupného nájomného bývania s regulovaným nájmom je jedna z najnižších v rámci EÚ. Na Slovensku v takomto bývaní žije iba 1,5 percent populácie, výrazne menej ako priemer únie. Vyše 30 percent obyvateľov EÚ býva v nájomných bytoch, v rámci toho je 10,8 percent takých, ktorí majú znížené nájomné. „Regulované nájomné by ocenili najmä mladí ľudia, ktorí kvôli sprísnením podmienkam poskytovania hypoték sa nemôžu dostať k vlastnému bývaniu. Až dve tretiny mladých ľudí vo veku 25 až 34 rokov žijú v tzv. mama hoteli,“ dodala Buchláková.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Slovensko #nájomné bývanie