Matovič: Príprava daňovo-odvodovej reformy je v „spiacom štádiu"

Matovič predstavil obrysy daňovo-odvodovej reformy 5. mája.

03.08.2021 10:05
Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič v pléne Národnej rady.
debata (20)

Príprava daňovo-odvodovej reformy je v „spiacom štádiu". Uviedol to v pondelok (2. 8.) na brífingu podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO).

„Reforma je v spiacom štádiu, lebo strana SaS svojimi krokmi a verejnými vyhláseniami v podstate ‚vyhlasuje‘, že žiadnu daňovú a odvodovú reformu robiť nebudeme, lebo s ničím nesúhlasia,“ povedal.

„Musíme sa v koalícii dohodnúť, či naďalej budú blokovať reformu alebo ideme urobiť počas tejto vlády nejaké naozaj zásadné reformné kroky,“ dodal minister financií.

Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Čítajte viac Strana SaS reaguje na Matoviča: Daňovú reformu neblokujeme, doteraz sme jej návrh nevideli

Matovič predstavil obrysy daňovo-odvodovej reformy 5. mája. V tom čase deklaroval, že základnými piliermi reformy budú férové dane, jedna daň a jeden odvod a 200 eur mesačne na dieťa. Poprel aj medializované informácie o náraste dane z pridanej hodnoty (DPH) na 25 %.

Matovič vtedy vyčíslil náklady reformy na asi 2,5 miliardy eur, financie by sa podľa neho mali získať z viacerých zdrojov a v konečnom dôsledku bude reforma deficitná. „Určite to bude viaczdrojové financovanie. Zároveň počítame s tým, že celkový výsledok (reformy) bude deficitný. Chceme prispieť niekoľkými sto miliónmi do tejto reformy s tým, že to budeme brať ako podporu dobrej veci, podporu prorodinnej politiky,“ dodal Matovič.

Začiatkom mája Matovič prisľúbil, že bližšie predstaví reformu približne o dva týždne, termín však nedodržal. Koncom mája na otázky novinárov odpovedal, že na daňovo-odvodovej reforme jeho rezort pracuje, koaličný partner (SaS, pozn. TASR) ich však „okradol“ o 17 dní, počas ktorého sa v tom čase riešila novela rozpočtu.

matovič Čítajte viac Matovič zdvojnásobil peňažné výhry, hlásia sa desiatky tisíc ľudí. V nedeľu bude žrebovanie v priamom prenose
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma