Bude Matovičova lotéria a bonus fungovať? Analytici vypočítali, koľko ľudí sa kvôli tomu musí zaočkovať

Zvyšovanie počtu zaočkovaných ľudí je podľa Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) najefektívnejším spôsobom, ako ochrániť životy a znížiť škody. Štátni analytici zverejnili novú štúdiu, ktorá vypočítava prínosy očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu z dielne ministerstva financií pod vedením Igora Matoviča. Podľa hrubých prepočtov ÚHP je lotéria s nákladmi vyše 26 miliónov eur spoločensky návratná, ak presvedčí k očkovaniu oboma dávkami aspoň 6 000 ľudí.

02.08.2021 21:37
Igor Matovič Foto:
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (67)

Autori však dodávajú, že o jej účinnosti pri podpore vakcinácie však zatiaľ v zahraničí neexistuje dostatok dôkazov.

„Celkové ekonomické škody spôsobené pandémiou sú významné, náklady nezaočkovania sú preto extrémne vysoké,“ konštatujú ekonómovia.

Finančné bonusy zase môžu pomôcť zvýšiť motiváciu očkovať sa. Aj sprostredkovateľský bonus za 24 miliónov eur bude návratný, ak presvedčí aspoň 24-tisíc ľudí, ktorí by sa inak zaočkovať nedali. Pomer prínosov a nákladov je tak podľa ÚHP oveľa priaznivejší vo vyšších vekových skupinách. „Zvážiť je potrebné aj povinné očkovanie pre vybrané profesie, ktoré prichádzajú do kontaktu s najrizikovejšími skupinami obyvateľstva,“ dodali analytici.

Foto: ÚHP
ÚHP

Štát by mal použiť viacero opatrení na zvýšenie motivácie dať sa zaočkovať. Podľa ÚHP sa spoločenské náklady na nezaočkovaného človeka pohybujú na úrovni okolo 4 384 eur. Pre porovnanie výskumník Národnej banky Slovenska Martin Šuster odhadol priemerné náklady na úrovni 2 100 eur a britský ekonomický časopis The Economist na úrovni 2 450 eur. „Náklady sa líšia podľa rizikovosti: u dvadsaťročných dosahujú zhruba 190 eur, u priemerného osemdesiatnika až 15 466 eur,“ upozorňujú odborníci.

Ako sa darilo lotériám v zahraničí

Efekt lotérií v zahraničí sa nedá jednoznačne preukázať, upozorňujú ekonómovia z ÚHP. „Vakcinačnú lotériu spustili v amerických štátoch Ohio, Kalifornia, Oregon a Colorado. V Európe bola nedávno spustená v Poľsku. V Ohiu sa po ohlásení lotérie zvýšil záujem o očkovanie, v tom čase však zároveň otvorili registráciu pre 12–15 ročných. Podľa analýzy portálu Politico sa počet denných očkovaní počas prvých 10 dní od ohlásenia lotérie zvýšil o 40 percent. Postupne denný prírastok zaočkovaných klesal a Ohio naďalej zaostáva za americkým priemerom,“ zhŕňajú poznatky zo zahraničia.

Nová štúdia ekonómov z Kalifornskej univerzity našla v Ohiu zvýšenie počtu zaočkovaných vďaka lotérii o 1,5 percenta. Podľa štúdie z Bostonskej univerzity však vakcinačná lotéria v Ohiu mala len minimálny efekt. Podobný trend je možné pozorovať v Kalifornii, píšu analytici, kde na lotériu vyčlenili 116 miliónov dolárov. Po ohlásení mierne narástol záujem o očkovanie, no ten mohol byť aj dôsledkom sviatkov v tom istom čase.

„Vzhľadom na nedostatočné tempo očkovania je kľúčové konať rýchlo,“ tvrdia štátni analytici z ÚHP. Štát by mal podľa nich použiť viacero opatrení na zvýšenie motivácie na očkovanie. Ide napríklad o výhody pre zaočkovanú populáciu, prípadne nižšie obmedzenia. Tie sú totiž nákladovo efektívnejším riešením. Štát by mal tiež pomôcť znižovať bariéry prístupu k očkovaniu.

Zvyšovanie počtu zaočkovaných ľudí je tak podľa ÚHP najefektívnejším spôsobom, ako ochrániť životy a znížiť ekonomické aj zdravotné škody spôsobené pandémiou. A to tak, že zvýši kapacíty mobilných očkovacích jednotiek, čo je podľa ÚHP najlepšie opatrenie na cielenie rizikových skupín.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Útvar hodnoty za peniaze #ÚHP