Registrácia na očkovaciu lotériu už funguje. Najvyššia prémia je 100 tisíc, no treba dvihnúť telefón v priamom prenose

Veľké odpočítavanie skončilo. V nedeľu na obed sa malo spustiť prihlasovanie do očkovacej lotérie z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Registračná stránka však nefungovala a do súťaže sa nedalo prihlásiť. Rezort následne zverejnil namiesto odpočítavacích hodín informáciu, že prihlasovací web spustí o 20-tej hodine večer. Nakoniec sa web spojazdnil okolo pol 7 večer.

01.08.2021 12:55 , aktualizované: 18:43
matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (686)

Ministerstvo zároveň zverejnilo ďalšie detaily o lotérii – presné výherné sumy a podmienky súťaže. Prvé losovanie bude 15. augusta. Za jeden žrebovací týždeň pôjde na výhry celkovo 855 tisíc eur. Dokopy tak za dva a pol mesiaca by mal štát rozdať ľuďom takmer desať miliónov eur.

Okrem meškania registračnej stránky vzbudili emócie aj podmienky získania najvyššej výhry. 100 tisíc eur nezíska človek len vtedy, keď ho vylosujú. Bude musieť v priamom prenose RTVS do dvadsiatich sekúnd od spustenia časomiery zdvihnúť telefón a správne zareagovať na heslo či otázku moderátora. Ak bude číslo nedostupné alebo ak sa televízia so súťažiacim z hocijakého dôvodu nespojí, prémiovú výhru nezíska. Matovičov rezort tým sleduje zrejme to, aby sa žrebovaniu dostalo čo najväčšej pozornosti.

heger ockovanie 4 Čítajte viac Anketa: Odmena 10-tisíc eur za očkovanie? Odborníci hovoria, ako by mal štát motivovať ľudí

Politológ Jozef Lenč je voči lotérii skeptický. „Zatiaľ to opäť vyzerá na rovnaké fiasko, ako všetko, do čoho sa v ostatnom čase pustil Igor Matovič,“ zareagoval pre Pravdu. Zverejnené pravidlá majú podľa odborníka len málo spoločné s cieľom, ktorým by malo byť zvyšovanie počtu zaočkovaných. „Opäť sa ukazuje, že Matovičovi ide v politike najmä o sledovanosť, než o riešenie reálnych problémov občanov a štátu,“ dodáva Lenč.

Kto sa môže prihlásiť?

  • Hlásiť sa môže každý zaočkovaný, ktorý dosiahol vek aspoň 18 rokov
  • Nie je rozhodujúce kedy a akú vakcínu dostal. Hlásiť sa môžu aj zaočkovaní Sputnikom V
  • Prihlásení musí mať trvalý pobyt na Slovensku a rovnako sa aj na Slovensku zaočkoval a zaregistroval sa v databáze Národného centra pre zdravotnícke informácie (NCZI)
  • Mal by mať účet v banke so sídlom na Slovensku alebo v zahraničnej pobočke banky, ktorá tu pôsobí.
  • Prihlásiť sa môže do 31. októbra 2021. V tento deň bude posledné žrebovanie lotérie

Zdroj: MF SR

Denník Pravda sa pýtal tiež Matovičových koaličných partnerov, čo hovoria na detaily očkovacej lotérie. Strana SaS odkázala, že v nedeľu sa k tomu vyjadrovať nebude. Veronika Remišová zo Za ľudí zareagovala, že očkovaciu lotériu chápe ako doplnkový nástroj. „Rozhodne to nie je hlavný pilier,“ tvrdí. Kampaň a úsilie štátu nesmie byť rozdeľujúce, ale vysvetľujúce a motivujúce, dodáva predsedníčka.

Sme rodina sa do uzávierky nevyjadrili. Ďalšie informácie chce Matovič predstaviť na pondelkovej tlačovej konferencii.

Bez analýzy

Otázne je tiež, či bude lotéria fungovať. Denníkom Pravda oslovení odborníci a ekonómovia nemajú jasno v tom, či to pomôže. Napríklad odborník na financie Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity vyhlásil, že ani vďaka lotérii neočakáva hromadnú zmenu názoru na očkovanie. „Viac ako financie by podľa mňa pomohla zmena komunikácie z radov zástupcov ľudu, nepolitikárčenie a predovšetkým vysvetľovanie,“ myslí si.

Matej Šucha Čítajte viac Behaviorálny ekonóm o očkovaní: Čelíme najväčšiemu problému so správaním ľudí

„Radšej by som energiu venoval objasňovaniu a presviedčaniu,“ dodáva ďalší odborník na financie Maroš Ovčarik z Partner Investments. Skepsu vyjadril aj behaviorálny ekonóm Matej Šucha, ktorý si myslí, že peniaze zadarmo za to, že si nechá človek vpichnúť ihlu do ramena, môžu dokonca pôsobiť kontraproduktívne.

Lotériu nesprevádzala ani silná marketingová kampaň, ktorá by zdôrazňovala výhody očkovania. Matovič tiež sľuboval ešte pred spustením lotérie zverejnenie analýzy, ktorá mala posúdiť prínosy lotérie. Žiadnu takú však verejnosti kompetentní neukázali. Je teda otázne, aký efekt od žrebovacej kampane očakávať. Najmä v čase, keď posledný prieskum z dielne SAV a spoločnosti MNFORCE ukázal, že rastie počet ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. V súčasnosti aspoň jednu dávku dostalo približne 40 percent populácie a tempo očkovania podľa dát spomaľuje.

Aké budú výhry v lotérii?

Výhry počas jedenástich týždňov žrebovania (od 15.08.2021 do 29.10.2021)

Druh Počet výhercov Výška výhry
Prémiová výhra 5 100 000 eur
Automatická výhra 5 1 000 eur
Štandardná výhra 25 10 000 eur
Základná výhra 100 1 000 eur

Dvanásty týždeň žrebovania pozostávajúci z jedného žrebovacieho dňa (31.10.2021)

Druh Počet výhercov Výška výhry
Prémiová výhra 5 100 000 eur
Automatická výhra 5 1 000 eur

Aj so Sputnikom V

Ako bude celý proces registrácie vyzerať? Ak sa človek prihlási, štát overí jeho údaje a do siedmich dní mu pošle potvrdenie na email alebo na telefón. V potvrdení si nájde takzvaný identifikátor. Ak človek absolvoval dve dávky vakcíny, identifikátory budú dva. Ak dotyčný absolvoval jednodávkovú vakcínu od Johnson and Johnson, automaticky dostane dva indetifikátory. Do žrebovania sa budú môcť prihlásiť aj ľudia, ktorí sa dali zaočkovať neregistrovaným Sputnikom V.

Čo ak sa v čase registrácie mal iba jednu dávku? Aj tak sa stačí registrovať iba raz. Ak dostane druhú dávku, nemusí sa registrovať opätovne, druhý identifikátor získa automaticky.

Súťažiaci sa tiež zaväzujú, že poskytnú svoje osobné údaje RTVS a tá ich môže kontaktovať s požiadavkou o natočenie dokrútky alebo iného programového materiálu pre účely propagácie očkovacej prémie.

Otázne je, ako sa do súťaže budú prihlasovať starší ľudia, respektíve ľudia bez telefónu či prístupu k internetu. Denník Pravda sa na to pýtal ministerstva financií, ale to do uzávierky novín na otázky neodpovedalo.

Ako sa bude žrebovať

Na jeden žrebovací týždeň je vyčlenených 855 tisíc eur. Rozdelia si ich piati vylosovaní, ktorí získajú prémiovú výhru vo výške stotisíc eur. Ďalší piati vylosovaní získajú automatickú výhru vo výške tisíc eur. Dvadsaťpäť vylosovaných získa po 10 tisíc eur a v danom týždni sa vyžrebuje ešte ďalších sto šťastlivcov, ktorí získajú po tisícke.

Základné výhry (odmena tisíc eur) a štandardné výhry (odmena 10 tisíc eur) sa budú žrebovať spravidla v pondelok, pričom toto žrebovanie bude odvysielané v RTVS na prvom kanáli od pondelka až do piatku. Údaje o výhercovi budú zverejnené na registračnom webe, ale taktiež aj v televízii. Automatické výhry (odmena tisíc eur) a prémiové výhry (100 tisíc eur) sa budú žrebovať v RTVS spravidla v nedeľu večer. Vyhraté sumy sa zdania 19 percentnou sadzbou.

V posledný žrebovací týždeň sa rozdelí už iba päť automatických a prémiových výhier. Otázkou je, čo sa stane s peniazmi z prémiovej odmeny, ktoré prepadnú (napríklad z dôvodu nezodpovedania správneho hesla v určenom časovom limite). Ministerstvo financií vysvetľuje, že nevyhratá prémia sa posúva do ďalšieho kola. Tak sa to môže navyšovať až do maximálnej výšky 500 tisíc eur.

Bonus za odporúčanie

Motivačná schéma Matoviča okrem lotérie ponúka privyrobiť si aj pomocou bonusu za odporúčanie. Najviac tak môže jeden človek odporučiť na očkovanie 50 ľudí. Takzvaný sprostredkovateľský bonus bude fungovať nasledovne: Zaočkovaná osoba sa zaregistruje na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk, získa špeciálny kód a ten následne odovzdá tomu, kto ho na očkovanie motivoval. Sprostredkovateľ si tento kód na stránke uplatní a získa tak finančnú odmenu.

Peňažná odmena bude tým vyššia, čím je vek zaočkovaného. 30 eur bude za osobu do 50 rokov. 60 eur bude za človeka vo veku od 51 do 60 rokov. Najviac získa ten, ktorý „vybaví“ očkovanie pre človeka staršieho ako 60 rokov – až 90 eur.

Prvú dávku musí absolvovať po prvom júli, druhú najneskôr do 31. októbra. Ak druhú dávku odporučený človek nedostane, sprostredkovateľ bonus nezíska. Peniaze za odporučenie by sa podľa rezortu financií zdaňovať nemali. Matovičov rezort dodáva, že celý projekt robili vo svojej réžii a využili naň svojich odborníkov a „ítečkárov“.

© Autorské práva vyhradené

686 debata chyba
Viac na túto tému: #žrebovanie #očkovanie #Igor Matovič #očkovacia lotéria