ŤZP osoby s nízkym platom zrejme dostanú vyššie príspevky na kompenzáciu

Pripomienkovanie materiálu bude trvať do 18. augusta. Rezort navrhuje účinnosť zákona od 1. januára 2022.

31.07.2021 10:08
ŤZP, invalidný vozík, kuchyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri jednorazových peňažných príspevkoch na kompenzáciu výdavkov spojených s ťažkým zdravotným postihnutím, napríklad na úpravu bytu, kúpu vozidla či pomôcky, sa zrejme upraví určovanie výšky príspevku tak, že osoby s najnižšími príjmami dostanú kompenzáciu v takmer plnej výške. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú tento týždeň predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR do medzirezortného pripomienkového konania. Materiál je dostupný na portáli slov-lex.sk.

Pri cene pomôcky, či úpravy bytu alebo vozidla by mali po novom osoby s postihnutím, ktorých príjem nepresahuje životné minimum, dostať kompenzáciu nákladov od 90 percent do 98 percent v závislosti od výšky nákladov. Ak príjem osoby je do dvojnásobku životného minima, kompenzácia je od 90 percent do 95 percent, pri trojnásobku od 85 percent do 90 percent, pri štvornásobku od 70 percent do 80 percent a pri päťnásobku životného minima od 50 percent do 70 percent.

sociálna poisťovňa Čítajte viac Účastníci národného boja za oslobodenie dostanú špeciálny príspevok 630 eur

Takisto od ceny a od príjmu závisí aj percentuálna výška príspevku pri oprave pomôcky. Pri cene zdvíhacieho zariadenia bude kompenzácia pri osobe s príjmom maximálne do úrovne životného minima na úrovni 98 percent z ceny zariadenia, pri dvojnásobku 95 percent, trojnásobku 90 percent, štvornásobku 85 percent a pri osobách, ktorých príjem je do päťnásobku úrovne životného minima je kompenzácia na úrovni 80 percent ceny.

Pri kúpe motorového vozidla bude môcť postihnutá osoba s príjmom na úrovni životného minima dostať kompenzáciu vo výške 90 percent ceny auta, pri dvojnásobku 85 percent, pri trojnásobku 80 percent, štvornásobku 70 percent a pri päťnásobku životného minima pôjde o 55-percentnú kompenzáciu. Legislatíva však počíta s maximálnou cenou vozidla 13 277,57 eura.

Novela by zaviedla aj možnosť, aby lekársku posudkovú činnosť vykonávali nielen lekári so špecializáciou, ale aj lekári, ktorí získali odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných pracovných činností v inom odbore. Pripomienkovanie materiálu bude trvať do 18. augusta. Rezort navrhuje účinnosť zákona od 1. januára 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #ŤZP #kompenzácia