Top 5 správ alebo čo vymyslel Krajniak pre budúcich dôchodcov a čo sa deje na trhu s hypotékami

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

31.07.2021 12:00
krajniak Foto:
debata

1. Krajniak ukázal, ako budú vyzerať dôchodky

Rodičovský bonus či skorší odchod do penzie. Zásadné dôchodkové zmeny z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) dostávajú reálne kontúry. Časť opatrení v dôchodkoch chce však šéf rezortu práce financovať aj z vyšších odvodov pre bohatých ľudí.

Cieľom zmien je podľa neho zabezpečiť dôchodcom dôstojný život a odstrániť diskrimináciu penzistov, ktorí vychovali deti a tie dnes do systému prispievajú. Dlhodobú udržateľnosť systému má zabezpečiť opätovné nadviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Nižšie penzie rodičov bude zase kompenzovať rodičovský bonus. Dôchodkyni so štyrmi deťmi by sa vďaka nemu mal dôchodok zvýšiť o vyše sto eur.

Celý článok si prečítajte TU.

2. Ako sa vybavujú súkromné lety

Súkromné lety sú, samozrejme, drahšie v porovnaní s bežnými hromadnými letmi. Vedia si ich, samozrejme, dovoliť ľudia s vysokým príjmami, ale čoraz častejšie zaznamenávame aj ľudí z hornej hranice strednej triedy, tvrdí v rozhovore pre Pravdu spoluzakladateľ a riaditeľ charter advisory Martin Feč, ktorého firma zabezpečuje lietanie súkromnými lietadlami. Vlani vybavovali aj repatriačné lety pre ľudí, ktorí v dôsledku pandémie uviazli v zahraničí.

Celý rozhovor si prečítajte TU.

3. Aké drahé je bývanie na Slovensku a v európskych metropolách

Napriek vzájomnej prepojenosti európskych ekonomík sa realitné trhy vyvíjajú nezávisle v každej krajine. Podľa analýzy poradenskej spoločnosti Deloitte s názvom Property Index 2021 dosiahlo Rakúsko po prvýkrát vedúcu pozíciu ako najdrahšej krajiny za vlaňajšok, čo sa týka cien nových nehnuteľností.

Priemerná cena za meter štvorcový novej nehnuteľnosti v transakciách za rok 2020 tam dosiahla vyše 4400 eur. Nad štyritisíc eur za meter štvorcový sa dostalo aj Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia. Najmenej záujemca zaplatí za nehnuteľnosť v Bulharsku, kde cena dosahuje 578 eur za meter štvorcový. Ako je na tom Slovensko?

Celý článok si prečítajte TU.

4. Koľko stojí matky dieťa?

Rozhodnutie mať deti sa prejavuje na príjmoch matiek a vedie k rozdielom v zárobkoch medzi ženami a mužmi. Podobný vplyv má aj na rozdiel príjmov medzi matkami a bezdetnými ženami.

Upozornili na to v najnovšej analýze ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky (IFP). Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 percent nižšie, než keby deti nemali. „Príjmy matiek z práce po narodení prvého dieťaťa klesajú takmer na nulu a o šesť rokov neskôr sú nižšie o 55 percent v porovnaní s úrovňou, ktorú by dosiahli, ak by sa ženy rozhodli deti nemať,“ bilancujú svoje zistenie ekonómovia.

Celý článok si prečítajte TU.

5. Ako sú na tom tisícky Kollárových nájomných bytov?

Nájomné byty od štátu sú o krok bližšie realite. Cez víkend totiž parlament nerokoval iba o výhodách pre zaočkovaných, ale aj o nápade Borisa Kollára (Sme rodina) postaviť do roku 2030 zhruba stotisíc bytov s výhodným nájomným. Zákon, ktorý spadá pod vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), poslanci posunuli do druhého čítania.

Za hlasovalo 79 koaličných poslancov zo 130 prítomných. Návrh prešiel veľmi netradične – v nedeľu nadránom. Ba čo viac, sám predkladateľ Holý v pléne nesedel.

Koaliční partneri však majú s Holého plánmi viacero problémov a námietok proti nim. „Tento návrh sme zatiaľ podporili len v prvom čítaní a máme k nemu výhrady,“ odkázala denníku Pravda Sloboda a Solidarita. Jej poslanec Peter Cmorej dokonca v parlamente vyhlásil, že čím viac o tom rokujú, tým majú viac nezodpovedaných otázok.

Celý článok si prečítajte TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #Dôchodcovia #dôchodky #Milan Krajniak