Nelichotivé umiestnenie pre Slovensko. Na vlastné bývanie potrebujeme skoro 11 ročných platov

Dostupné a vlastné bývanie sa ľuďom stále vzďaľuje. Ukazuje to nová štúdia poradenskej spoločnosti Deloitte s názvom Property index 2021.

30.07.2021 10:00
rodina, dom, záhrada, radosť, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Podľa nej si Slovák musí odložiť 10,6 priemerného ročného platu na to, aby si mohol kúpiť priemerný byt s rozlohou 70 metrov štvorcových. Vlani mu na to stačilo „len“ 9,9 priemerného ročného platu.

Štúdia Deloitte porovnáva údaje z 22 európskych krajín o dostupnosti nového bývania. Z údajov vyplýva, že najľahšie sa k novému bývaniu dostanú Íri, ktorí na priemerný nový byt vynaložia o niečo viac ako tri ročné platy. Po Írsku je to Belgicko s 4,2 priemerného ročného platu, Portugalsko a Bulharsko kde stačí skoro päť ročných platov.

koronavírus, Francúzsko, Paríž Čítajte viac Skoro 13-tisíc za meter štvorcový? Porovnali, aké drahé je bývanie na Slovensku a v európskych metropolách

Po prvýkrát bolo najmenej dostupné vlastné bývanie zaznamenané v Srbsku, ktoré vlani skončilo v v rebríčku druhé. Záujemcovia o byt v Srbsku potrebujú v priemere 15,2 priemerného ročného platu na kúpu štandardného bytu. Po štyroch rokoch na prvej pozícii sa Česi umiestnili na druhej priečke s 12,2 priemerných ročných platov. Na nelichotivom treťom mieste sa umiestnilo Slovensko s 10,6 priemerného ročného platu.

V grafe nižšie je znázornené, koľko priemerných ročných platov treba na kúpu štandardného bytu.

zväčšiť Foto: Deloitte/Property Index 2021
Koľko priemerných ročných platov treba na štandardný byt.

Natíska sa otázka, čo je za tým, že ceny nehnuteľností rastú a stávajú sa pre ľudí čoraz menej dostupné a čo sa s tým dá robiť. Rast cien nehnuteľností je podľa lokálnej partnerky a advokátky v Deloitte Legal Dagmar Yoder spôsobený najmä silným dopytom v nadväznosti na lacné hypotekárne úvery poskytované bankami.

„Čím jednoduchšie a lacnejšie sa človek dostane k úveru, tým má väčšiu tendenciu tieto peniaze investovať, najčastejšie práve prostredníctvom kúpy nehnuteľnosti, a to či už pre vlastnú potrebu, alebo na účely budúceho prenájmu,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Odborníčka pripomína, že dôležitým faktorom je aj to, že ponuka je stále relatívne nedostatočná oproti dopytu na trhu. „To je zrejme negatívne ovplyvnené aj dĺžkou povoľovacích stavebných a kolaudačných konaní,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nehnuteľnosti #ceny bytov