Zverejnili najnavštevovanejšie ostrovy na svete. Hitom sa stala známa destinácia v Stredomorí

Pláže ako zo sna, malebné dedinky, vycibrená kuchyňa a pomaly plynúci čas robí z ostrovných destinácií tie najvyhľadávanejšie prázdninové ciele. Nič na tom nezmenila ani pandémia, ktorá už druhýkrát ovplyvnila cestovanie počas letných prázdnin.

29.07.2021 14:14
Mallorca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Popularita ostrovov v týchto časoch vzrástla. Zo stovky najčastejšie rezervovaných destinácií v roku 2021 tvoria ostrovné štáty približne 20 percent, čo predstavuje medziročný nárast o 6 percent v porovnaní s rokom 2020. Ukazujú to dáta spoločnosti Kiwi.com. Na samotnom vrchole rebríčka najobľúbenejších ostrovov sa nachádza Malorka, rovnako ako v rokoch 2018, 2019 a 2020. Baleársky ostrov bol tento rok tiež najvyhľadávanejším zo všetkých ostrovov, Kiwi.com doteraz zaregistrovalo celosvetovo viac než 300 miliónov vyhľadávaní destinácie Palma de Mallorca.

Priemerný čas pobytu dovolenkárov na Malorke počas leta je od 4 do 6 dní. Návštevníci za cestu do tejto destinácie minú 215 eur a letenku si rezervujú tri týždne až dva mesiace pred odletom. Medzi najčastejších návštevníkov Baleárskych ostrovov patria Nemci, Česi, Španieli, Angličania a Francúzi.

leto, more, pláž, rodina, dovolenka Čítajte viac Záplava otázok a enormne náročné sledovanie pravidiel. Aký záujem ľudí cestovať evidujú cestovky?

Cestovatelia ďalej vyhľadávali cesty na Sicíliu, Santorini a Maltu. V top dvadsiatke vyhľadávaných ostrovov vyčnievajú ešte Kréta a Rodos (Grécko) a Cyprus. Zo španielskych ostrovov sa okrem Malorky tešia popularite Ibiza a Tenerife. Ibiza sa v rokoch 2018 a 2019 umiestnila na druhom mieste, v roku 2020 na treťom mieste a tento rok spadla na desiatu priečku v rebríčku obľúbenosti.

„Obľúbenosť ostrovov medzi slovenskými cestovateľmi je už roky rovnaká. Slováci radi cestujú na Sardíniu, Korfu, Cyprus, Maltu a Malorku, avšak toto poradie sa môže meniť," hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com. Ako ďalej dodáva, že napríklad ešte pred vypuknutím pandémie bola Malta v rokoch 2018 a 2019 na prvom mieste.

Medzi slovenskými cestovateľmi je zatiaľ najpopulárnejšia Sardínia, nasleduje Korfu a Cyprus. Na štvrtom mieste sa umiestnila Malorka a top päticu uzatvára Malta.

Ako informuje Dočkalová ostrovy v Stredomorí boli medzi cestovateľmi zo Slovenska vždy obľúbené, ale pandémia a komplikácie, ktoré s ňou súvisia, spôsobili, že záujem o tieto destinácie ešte viac vzrástol. Za zvýšený záujem vďačia predovšetkým svojej geografickej polohe, ktorá umožňuje rýchlo reagovať na meniacu sa situáciu. Mnoho cestujúcich dnes uprednostňuje lety na kratšie vzdialenosti, dodala Dočkalová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Malorka