Hoci dopyt po elektromobiloch rastie, ich ceny ostanú podľa Coface vysoké

Hoci dopyt po elektromobiloch rastie každým rokom, ich cena bude pravdepodobne v najbližšom období stále vysoká. V najnovšej analýze to konštatuje nadnárodná spoločnosť Coface. Tá pritom neočakáva zásadné zmeny v cenových trendoch tohto typu vozidiel. Dôvodom je najmä zvýšený dopyt po kovoch, ktoré sú nevyhnutné pri výrobe batérií, najmä lítium, kobalt a meď. Nerovnováha medzi ponukou a dopytom po týchto surovinách totiž zvyšuje ich cenu.

29.07.2021 11:30
Elektromobilita Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Rôzne konfigurácie batérií alebo možné použitie vodíka ako zdroja energie nateraz neznížia tlak na používanie týchto kovov,“ konštatuje generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Ján Čarný. Vysoké náklady však zároveň podľa neho prispievajú k podpore výskumu a vývoja alternatívnych technológií. „Toto úsilie by mohlo z dlhodobého hľadiska zmeniť situáciu, a to aj vzhľadom na silnú konkurenciu krajín, ktoré chcú získať výhodu v rámci budúcej generácie vozidiel,“ dodal.

Citroën ë-Jumpy Kombi (2021) Čítajte viac Test: Citroën ë-Jumpy Kombi - rozumný pohľad na elektromobil

Kým v roku 2019 predstavoval trhový podiel elektromobilov 8 %, v roku 2020 to už bolo 13 %. „Podľa dostupných údajov vzrástol predaj elektrických vozidiel v prvom štvrťroku 2021 medziročne o 41 %. Tento rok sa predpokladá rast až o 70 %,“ uviedol Čarný. Kľúčovou otázkou v nasledujúcich rokoch pritom podľa neho môže byť recyklácia batérií. Mnoho firiem sa už v tomto smere usiluje rozvinúť vlastné prevádzky. Recyklácia kobaltu a niklu je pomerne vyspelá, lítium sa ale recykluje s celkovou mierou len 1 %.

Coface pôsobí v oblasti úverového poistenia, riadenia rizík a globálnej ekonomiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #batérie pre elektromobily