Zatvorenie ekonomiky si už nemôžeme dovoliť. Firmy reagujú na zmeny pre zaočkovaných

Mnohé firmy si počas prvej či druhej vlny pandémie vyčerpali svoje finančné rezervy, boria sa s rastúcimi cenami vstupov a v niektorých prípadoch aj s nedostatkom pracovníkov.

29.07.2021 00:01
reštaurácia, podnikateľ, gastro Foto:
Ilustračná fotka.
debata

„Mal som vás rád, koniec koncov. Koniec.“ Týmto statusom na sociálnej sieti sa koncom apríla rozlúčil so svojimi zákazníkmi jeden z obľúbených podnikov v Bratislave. Nachádzal sa v tichom prostredí v srdci hlavného mesta hneď pri Dóme svätého Martina. Je to jeden z mnohých smutných príbehov, keď museli gastropodnikatelia zatvoriť svoju prevádzku kvôli lockdownu a neadresnej pomoci zo strany štátu. A neboli to len oni, ale aj mnohí ďalší z ostatných odvetví. Zrejme aj preto vyslala koalícia podnikateľom pred blížiacou sa treťou vlnou jasný signál: Už sa nič plošne zatvárať nebude.

Cez víkend parlament schválil novelu zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá má pripraviť Slovensko na tretiu vlnu pandémie. Bez obmedzení pre zaočkovaných ľudí a pravidelné testovanie pre tých, ktorí vakcínu odmietajú. Tak by sa dala v skratke opísať novinka, ktorá počíta s návratom antigénového testovania. Jej cieľom jej aj to, aby sa nemusela plošne zatvárať ekonomika. Ďalší celoplošný lockdown si už totiž naša ekonomika nemôže dovoliť. Svet podnikateľských a zamestnávateľských organizácií na Slovensku prijaté zmeny víta. Apelujú však na vládu, aby ich do takýchto dôležitých procesov viac zapájala.

Klíma / Emisie / Továreň / Čítajte viac Koniec spaľovacím motorom, drahšie vykurovanie či letenky. Brusel predstavil radikálny zelený plán. Čo sa bude meniť?

Ekonóm VÚB banky Michal Lehuta pre Pravdu vysvetľuje, že testovanie zadarmo pre odmietačov očkovania voči pôvodnému návrhu čiastočného spoplatnenia znížilo motivačný vplyv novej legislatívy. „Zrejme tak neprinesie žiadaný citeľný nárast vakcinácie, potrebný najmä v rizikových skupinách starších ľudí,“ domnieva sa odborník. Pravidelné testovanie je podľa neho pre verejné financie tiež násobne drahšie ako jedna či dve dávky vakcíny. „Zodpovední zaočkovaní sa tak budú nezodpovedným skladať na bezplatné testovanie,“ dodáva.

Hrozí diskriminácia prevádzok?

Natíska sa otázka, či niektoré obchodné prevádzky nebudú novým návrhom diskriminované. Počas prvej vlny pandémie sme zažili situácie, keď boli obchodné centrá „zavreté“, ale veľké obchody obchodných reťazcov v nich otvorené a naproti v uličke malý obchod, často s obdobným sortimentom, zatvorený.

Prezident Asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka pre Pravdu tvrdí, že k tomu dostali do asociácie množstvo pripomienok a sťažností. Toto sa podľa neho nesmie opakovať. „Zákon je „mladý“ a na konkrétne vyhodnotenie dosahu a skúseností, resp. prípadné korekcie si ešte budeme musieť chvíľu počkať,“ dodáva.

Mnohé firmy si počas prvej či druhej vlny pandémie vyčerpali svoje finančné rezervy, boria sa s rastúcimi cenami vstupov a v niektorých prípadoch aj s nedostatkom pracovníkov. Ďalší lockdown by bol pre mnohé prevádzky likvidačný, tvrdí pre Pravdu Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Apelujú na vládu, aby so zamestnávateľmi viac komunikovala, pretože jej rozhodnutia majú enormné dosahy na firmy. „Opatreniam, ktoré vláda v uplynulom období navrhovala, sa zamestnávatelia museli často prispôsobovať zo dňa na deň,“ tvrdí asociácia, podľa ktorej podnikatelia neboli včas informovaní a často zmätočné a vopred neodkomunikované opatrenia im spôsobovali značné problémy. „Tomu sa chceme tentoraz vyhnúť,“ dodáva Filová.

Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka je táto dohoda dôležitá najmä z hľadiska riadneho chodu ekonomiky. „Musíme zabezpečiť, aby ekonomika fungovala, aby sa neprepúšťalo, aby priemysel mohol vyrábať, aby fungovali služby. Veď práve v ekonomike sa vytvárajú také potrebné zdroje napríklad aj pre zdravotníctvo, školstvo a ďalšie oblasti,“ dodáva pre Pravdu. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov prijaté zmeny vítajú a oceňujú snahu vlády opätovne celú ekonomiku nezatvárať. „Firmy vnímajú tento krok pozitívne a veria, že vláda sa poučila z chýb z minulosti a vníma rozsiahle škody, ktoré pandémia a s ňou súvisiace niekoľkomesačné zatvorenie prevádzok zanechalo,“ informujú zamestnávatelia.

Rovnako zapojenie do diskusie vyzdvihuje aj Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP). „Uvítali by sme však zapojenie aj predstaviteľov podnikateľského sektora, najmä zástupcov MSP a živnostníkov, do procesu prípravy takýchto legislatívnych noriem. Lepšie informácie by nám umožnili aj lepšie reagovať na ohlasy, ktoré do asociácie dostávame,“ prezradil prezident SAMP Vladimír Sirotka.

Gastro trpí najviac

Slovenský gastrobiznis, ktorý bol tvrdo zasiahnutý niekoľkomesačným lockdownom, sa ešte stále nedokázal z dôsledkov pandémie spamätať. V súčasnosti bojuje s neexistenciou zahraničných návštevníkov, odlivom svojich zamestnancov do iných sektorov či vysokou DPH v porovnaní s okolitými krajinami. Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! pre Pravdu hovorí, že konkrétny zákon dnes berú tak, že už nikto nechce dopustiť, aby ich prevádzky ostali zatvorené. „Dúfam, že k uzatváraniu interiérov pre nezaočkovaných nikdy nepríde, a keby aj, verím, že kontrolu a vymáhanie zákona si vezmú na starosti verejné inštitúcie. My na to kapacity ani ľudí nemáme, ani mať nebudeme,“ pomenúva situáciu v gastrosektore.

Prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák za podstatné považuje to, že majú k dispozícii nástroje na lepšiu kontrolu a predchádzanie šíreniu ochorenia. Novelu preto vnímajú tak, že dáva do rúk príslušným orgánom nástroje, ktorými predídeme plošnému zatváraniu podnikov.

Odmietačom vakcíny sa bude žiť ťažšie

<A>Novela v tomto momente nezavádza žiadne povinnosti. Tie prídu až v momente zhoršenia situácie. Hlavnému hygienikovi dáva možnosť podmieniť vstup do reštaurácií, fitnescentier, kaderníctiev a ďalších služieb preukázaním sa Covid passom, teda dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia či potvrdením o negatívnom teste.

Podrobnosti ešte nie sú známe, pretože tie musí doladiť rezort zdravotníctva s Mikasovým úradom. Taktiež sa pripravuje tretia modernizácia Covid automatu. Zatiaľ sa vie len toľko, že prevádzky sa budú deliť na esenciálne, teda tie, bez ktorých sa človek nezaobíde, a tie, ktoré nepotrebuje nutne pre život. Potraviny, lekáreň či drogéria spadajú do základných, kde sa človek dostane aj bez testu. Na druhej strane pri nákupe topánok či oblečenia sa bez testu človek zrejme nezaobíde. Bude si ho platiť z vlastného vrecka. To isté bude platiť aj pre reštaurácie. Zaočkovaných by novinka obmedziť nijako nemala.

Najväčší dvaja zamestnávatelia vítajú očkovanie

Dvaja najväčší zamestnávatelia na Slovensku vítajú akúkoľvek pomoc preto, aby sa zaočkoval čo najväčší počet ľudí. Oceliarsky gigant na východe U. S. Steel Košice na margo rozhodnutia parlamentu zákona odkázal, že ju budú rešpektovať a dúfajú, že pomôže zvýšiť zaočkovanosť. „Stále sme zdôrazňovali, že ak budeme mať dostatočný podiel zaočkovaných osôb, dochádza aj k nepriamej ochrane tých, ktorí sa očkovať nemôžu (malé deti, pacienti s oslabenou imunitou). Práve preto žiadame našich kolegov, aby zvážili možnosť dať sa zaočkovať a chrániť tým nielen seba, ale aj najbližších,“ tvrdí hovorca spoločnosti Ján Bača.

Uvedené rozhodnutie nechcel bližšie hodnotiť ani bratislavský Volkswagen. Jeho hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová sa pre Pravdu vyjadrila, že od začiatku pandémie sa snažia k situácii pristupovať čo najzodpovednejšie a zaviedli aj vlastné opatrenia. Či už to boli autobusové MOM, možnosť sa zaočkovať priamo v závode alebo interná informačná kampaň. „Privítame, keď sa v rámci prevencie nechajú zamestnanci zaočkovať a budú sa tak podieľať na zvyšovaní kolektívnej imunity. Ale plne rešpektujeme a budeme rešpektovať, že ide o každého dobrovoľnú osobnú záležitosť,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #koronakríza #gastro