Za rekonštrukciu bytov či domov si o dosť priplatíme. Ktoré materiály najviac zdraželi?

Zvyšujú sa aj náklady na výstavbu novostavieb, čo bude postupne tlačiť nahor aj ceny nehnuteľností na realitnom trhu.

28.07.2021 11:12
dom, stavba, snívanie, plánovanie, manželia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nedostatok čipov, plastového granulátu, plechov, kovov, dreva, skla a aj stavebných materiálov. Globálna ekonomika aktuálne bojuje s nedostatkom viacerých surovín a materiálov. Materiálová kríza je spôsobená hlavne zabrzdením výroby počas koronakrízy a jej pomalším rozbiehaním po pandémii.

Aké materiály rástli najviac?

Zvyšovanie cien výrobných vstupov a stavebných materiálov signalizujú aj dáta Štatistického úradu SR. Podľa indexu cien vo výrobnej sfére (PPI inflácia) sa ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v júni medziročne zvýšili o 3,6 percenta (v máji dosiahli podobný rast o 3,5 %). Ešte začiatkom roka boli ale priemyselné ceny nižšie ako vlani. Medzimesačne, teda v porovnaní s májom, sa v júni priemyselné ceny zvýšili o 0,2 percenta, informuje analytička 365.bank Jana Glasová.

Klíma / Emisie / Továreň / Čítajte viac Koniec spaľovacím motorom, drahšie vykurovanie či letenky. Brusel predstavil radikálny zelený plán. Čo sa bude meniť?

Ďalej si všíma, že v rámci priemyselnej výroby výrazným medziročným tempom rastú hlavne ceny rafinovaných ropných produktov (cca o 50 %) a chemických výrobkov (o cca 30 %). Dvojciferný medziročný rast ale zaznamenali aj drevené a papierové výrobky (o 13 %) a kovy a kovové výrobky (o 11 %). Výrazne drahšie ako vlani sú aj stavené materiály, a to o 9 percent.

Práve drahšie stavebné materiály spôsobujú, že opravy a rekonštrukcie bytov či domov nás vychádzajú o dosť drahšie. A samozrejme sa takto zvyšujú aj náklady na výstavbu novostavieb, čo bude postupne tlačiť nahor aj ceny nehnuteľností na realitnom trhu.

Rast inflácie

Podľa analytičky rastúce ceny priemyselných výrobcov tlačia nahor aj konečné ceny pre spotrebiteľov, čo spôsobuje aj citeľné zvyšovanie spotrebiteľskej inflácie. Júnová CPI inflácia dosiahla vysoký rast o 2,9 percenta, čo je najvyššia úroveň od februára 2020, teda ešte z obdobia pred pandémiou.

„Očakávame, že rast cien priemyselných výrobcov bude citeľný aj v nasledujúcich mesiacoch, pod čo sa bude podpisovať hlavne nedostatok viacerých surovín a materiálov na globálnom trhu“ myslí si Jana Glasová.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rekonštrukcia #stavebné materiály