Koľko stojí matky dieťa? Čím sú vzdelanejšie, tým prídu o väčší príjem, analytici vypočítali smutnú realitu pre ženy

Rozhodnutie mať deti sa prejavuje na príjmoch matiek a vedie k rozdielom v zárobkoch medzi ženami a mužmi. Podobný vplyv má aj na rozdiel príjmov medzi matkami a bezdetnými ženami.

28.07.2021 15:26
krajniak Foto: ,
V každej dobe je materstvo trochu iné.
debata (11)

Upozornili na to v najnovšej analýze ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky (IFP). Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 percent nižšie, než keby deti nemali. „Príjmy matiek z práce po narodení prvého dieťaťa klesajú takmer na nulu a o šesť rokov neskôr sú nižšie o 55 percent v porovnaní s úrovňou, ktorú by dosiahli, ak by sa ženy rozhodli deti nemať,“ bilancujú svoje zistenie ekonómovia.

Treba podporovať matky s deťmi

Približne tretinu rozdielu v mesačných mzdách je možné podľa analytikov IFP vysvetliť tým, že matky pracujú v priemere menej hodín. Inštitút preto odporúča prijať opatrenia na podporu návratu matiek do pracovného života najmä zvyšovaním dostupnosti predškolskej starostlivosti, podporou využívania materskej a rodičovskej dovolenky zo strany otcov a flexibilného zamestnávania.

Koľko stojí matky dieťa?

Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere:

  • o 2,5 mesiaca menej
  • ich mzdy sú o 33 % nižšie, než keby deti nemali
  • prejaví sa to v poklese priemerného príjmu o 60 percent
  • výrazne viac ukrojí tehotenstvo z príjmov matkám s vysokoškolským vzdelaním

Čím viac sú ženy vzdelané, tým prídu o vyšší príjem, keď sa stanú matkami. Tie bez strednej školy 15 rokov po príchode dieťaťa na svet prídu o približne 20 percent príjmu. Ženy so strednou školou po 15 rokoch od príchodu prvého bábätka prídu už o 26 percent priemerného príjmu. Najviac utrpia najvzdelanejšie ženy s vysokoškolským titulom – prídu až o 40 percent.

Platy majú ženy stále nižšie

Slovenské ženy majú v priemere o 19,4 percenta nižšie príjmy ako muži. „Jedným z najvýznamnejších determinantov zárobkových rozdielov je práve rodičovstvo, ktoré ovplyvňuje príjmy žien a mužov odlišne,“ tvrdia analytici. Podobne ako v zahraničí pracujúce matky na Slovensku zarobia v priemere menej než bezdetné ženy v rovnakom veku. Naopak, príjmy zamestnaných otcov počas väčšiny pracovného života prevyšujú nielen príjmy matiek, ale aj zárobky mužov bez detí.

Efekt materstva na príjmy matiek 15 rokov po narodení prvého dieťaťa:

  • Bez strednej školy: – 20 percent
  • So strednou školou: – 26 percent
  • S vysokou školou: – 40 percent

Medzera medzi príjmami mužov a žien existuje už pred narodením prvého dieťaťa, ale po narodení sa zväčší. Pri matkách a otcoch, ktorým sa prvé dieťa narodilo v roku 2006, išlo podľa analytikov IFP o nárast z 29 percent v roku pred narodením dieťaťa na 60 percent v štvrtom roku po narodení a ani po 13 rokoch sa rozdiely nevrátili na úroveň pred rodičovstvom. „Negatívne efekty prerušenia kariéry však často pretrvávajú aj po návrate matiek do zamestnania, keďže menej naakumulovaných pracovných skúseností môže viesť k menšiemu platovému ohodnoteniu a pomalšiemu kariérnemu rastu,“ opisujú situáciu ekonómovia.

Zaujímavé je, že počet mužov, ktorí si berú rodičovskú dovolenku, rastie. „V roku 2020 dávku poberalo v priemere 5 541 mužov mesačne, čo predstavuje viac ako desaťnásobný nárast oproti čerpaniu v roku 2014. Na materskú odchádzajú najmä muži, ktorí predtým pracovali na trvalý pracovný pomer,“ informujú odborníci.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #matky #platy #ženy