Ľudia sa vrhli na poistky. Vystrašilo ich tornádo a záplavy za hranicami?

Poisťovacie domy sa zhodujú, že vždy po živelných katastrofách evidujú aj zvýšený záujem ľudí o poistenie.

27.07.2021 17:27
Tornádo na Morave Foto:
Škody po tornáde na južnej Morave.
debata (1)

Tornádo na Morave či záplavy v Nemecku. Po ničivých živelných pohromách sa v poisťovniach na Slovensku výrazne zvýšil dopyt po krytí bývania. Niektoré z nich evidujú nárast záujmu o uzatvorenie poistky v desiatkach až stovkách percent. Inde zase stúpol počet návštevníkov on-line sekcie poistenia nehnuteľnosti či domácnosti. Ľudia dokonca do poisťovacích domov aj volajú, či majú zmluvy nastavené správne.

Analytici z tohto odboru hovoria, že záujem o poistenie narastie, až keď dôjde k nešťastiu. Podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika ľudia dlhodobo ochranu podceňujú a zvyknú sa na chvíľu „zobudiť“ pri veľkých živelných pohromách. „Dalo sa očakávať, že tornádo na Morave bude mať podobný efekt, čiže vyvolá nárast záujmu o poistenie vlastného bývania,“ komentuje situáciu odborník.

invalid, dôchodca, dôchodci, dôchodkyňa, poistenie, dôchodok, senior, Čítajte viac Poisťovne ľuďom ukážu, ako robia ceny. Pomôže im to alebo budú mať v poistkách guláš?

Podobný efekt na záujem o ochranu majetku mal podľa šéfa firmy Partners Investments Maroša Ovčarika aj výbuch paneláka v Prešove. „Po takýchto katastrofách si viac uvedomujeme potrebu chránenia svojho majetku a vzniká aj prirodzená obava, že sa takáto udalosť môže zopakovať,“ tvrdí odborník.

Jeden z najvýraznejších rastov hlási Wüstenrot poisťovňa, kde za jún významne stúpol záujem o on-line poistenie domácnosti a nehnuteľnosti v porovnaní s minulým rokom. Záujem o krytie bývania tam cez on-line vystrelil o 225 percent. Až polovica záujemcov o on-line poistenie sa pritom vo Wüstenrote prejavila len krátko po ničivých udalostiach na Morave, teda v posledných júnových dňoch.

Zaujem po nešťastí okamžite narastie

„To naznačuje súvis medzi nárastom záujmu a udalosťami v okresoch Hodonín a Břeclav. Na druhej strane rastúci záujem sme začali evidovať už v apríli tohto roka,“ vysvetľuje hovorca Wüstenrot poisťovne Tomáš Ferenčák. Obavy z tornáda na Slovensku sa však podľa jeho slov môžu čiastočne pretaviť do rozhodnutí ľudí uzavrieť poistenie nehnuteľnosti až v celkových číslach za mesiac júl.

Zvýšený záujem o poistky hlásia aj väčšie poisťovne na Slovensku. Napríklad poisťovňa Allianz po tornáde na Morave a povodniach na Slovensku i v okolitých krajinách na svojej webovej stránke zaznamenala trojnásobný počet návštev oproti priemeru. „Až doteraz ostala návštevnosť nášho on-line poistenia majetku zvýšená približne o 25 percent,“ prezradila riaditeľka komunikácie v Allianz Lucia Strnad Muthová.

Poisťovňa Uniqa zase v rámci porovnania s minulým rokom uzatvorila po júnovom tornáde o 30 percent viac poistných zmlúv na krytie nehnuteľnosti a domácnosti. Ľudia si ich väčšinou vybavili na diaľku. „Už len počas víkendu po ničivom tornáde sme zaznamenali nárast návštev nášho webu kvôli kalkulácii on-line poistenia domova o viac ako 200 percent,“ vypočítala hovorkyňa Uniqy Beata Lipšicová.

Odhady hovoria, že bez krytia je stále asi 60 percent domov. Prekvapujúce je, že strach zo záplav a tornád toto číslo navyše veľmi nezlepší. Búlik odhaduje, že podiel nepoistených domov by mohlo klesnúť na 58 alebo 59 percent. „Efekt takýchto katastrof väčšinou vyprší do jedného až dvoch týždňov a za to obdobie sa veľa ľudí nerozhýbe natoľko, aby svoj zámer poistiť si svoj dom dotiahli do konca,“ povedal Búlik.

Czech Republic Weather Čítajte viac Budú na Slovensku tornádové mapy? Apokalypsu na Morave už riešia aj poisťovne

Spustí sa overovanie zmlúv

Poisťovacie domy sú pritom na podobné reakcie už zvyknuté. Väčšina z nich sa zhoduje, že vždy po živelných katastrofách evidujú aj zvýšený záujem ľudí o poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. V nedávnej minulosti išlo napríklad o výbuch obytného domu v Prešove, záplavy a povodne v Rudne nad Hronom, krupobitie na východe Slovenska či aktuálne ničivé záplavy v Nemecku a Rakúsku.

Ľudia potom zahltia webové stránky, kontaktné centrá či finančných sprostredkovateľov. Buď si chcú svoj majetok kvôli živelným pohromám poistiť, alebo už síce poistenie majú, ale overujú si svoje zmluvy. Na Slovensku je totiž aj veľký problém s takzvaným podpoistením. To v praxi znamená, že ľudia síce majú svoje rodinné domy a byty poistené, no nedostatočne. Hodnota bývania totiž po rokoch stúpa.

„Podľa vyjadrení poisťovní z posledného obdobia vyplýva, že podpoistenie nehnuteľností a domácností môže byť závažným problémom. Mnohí klienti majú svoje zmluvy uzatvorené možno aj desiatky rokov a tam je podpoistenie viac než isté,“ tvrdí Ovčarik. Podľa jeho slov treba staré zmluvy pravidelne prehodnocovať alebo vymieňať za nové, ktoré obsahujú aj riziká, aké v minulosti poisťovne nemali.

Presná štatistika, koľko nehnuteľností je na Slovensku nepoistených, v súčasnosti neexistuje. Analytici však odhadujú, že ich môže byť zhruba 60 percent. Navyše časť poistených nehnuteľností má zmluvu uzatvorenú povinne. Banky totiž pri hypotékach vyžadujú, aby bola nehnuteľnosť aj s poistením. Takých domov a bytov je však málo, zhruba 70 percent ľudí totiž žije v nehnuteľnosti, ktorá nie je zaťažená úverom.

Tornádo na Morave Čítajte viac Šéf poisťovne: Takú kalamitu sme ešte nezažili. Žijeme v prelomovom období klimatických zmien

Ničivé tornádo? Zatiaľ nie

Podľa Búlika je úplne jedno, čo ľudí motivuje k poisteniu majetku. „Vnímam jednoznačne pozitívne, ak ľudia zareagujú na prírodnú katastrofu tým, že chcú finančne chrániť svoj majetok,“ komentuje Búlik. Ako však pripomína, majetok nemusí zničiť len tornádo. Búrlivý vietor a víchrica sú udalosti, ktoré pomerne často spôsobujú škody aj na Slovensku. Stále tiež platí, že veľa problémov spôsobuje aj voda.

Celkový stav klímy sa mení a poisťovne to sledujú. Podľa klimatológov je tiež pravdepodobnosť výskytu tornáda na Slovensku, ktoré by spôsobilo materiálne škody, v blízkej dobe nízka. Keď už k tomu raz dôjde, podľa odborníkov zrejme vzniknú aj takzvané tornádové mapy. Tie budú poisťovne používať ako pomôcku pre lokality, kde sa budú tornáda najviac vyskytovať. Poistenie nehnuteľnosti v takej oblasti tak bude drahšie alebo v horšom prípade nedostupné.

Poistenie nehnuteľnosti či domácnosti však už v súčasnosti počíta aj s tornádami. Pri klasickom poistení domov a bytov či ich vybavenia sú v základnom balíku. V tomto prípade sa berú ako silný vietor či víchrica. Poisťovacie domy ale škodu uhradia iba v tom prípade, ak veterný živel prúdi istou rýchlosťou. Napríklad poisťovňa Uniqa hradí škody po vetre s rýchlosťou nad 60 kilometrov za hodinu, poisťovňa Allianz zase pri rýchlosti aspoň 75 kilometrov za hodinu.

Tornádo je však podľa hovorkyne poisťovne Uniqa Beaty Lipšicovej taký silný poryv vetra, že sa nemusí z hľadiska poisťovne špeciálne hodnotiť, pretože ho vedia identifikovať už z miery poškodenia majetku. V týchto prípadoch je tiež nápomocné stanovisko Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Ak silná víchrica poškodí auto, škody sa môžu hradiť z havarijného poistenia.

penzistka, babička, dôchodkyňa, notebook, moderná, slúchadlá, rúško Čítajte viac E-mail ako povinný údaj? Dôchodkyňa nemá internet, skončí bez poistky

Ako rástol v poisťovniach záujem o poistenie bývania?

  • Kooperativa poisťovňa – V týždni po živelnej udalosti na Morave poisťovňa evidovala viac ako 100-percentný nárast návštev webu s informáciami o poistení nehnuteľnosti a domácnosti. Zvýšený záujem o informácie súvisiace s poistením majetku aj naďalej pretrváva. V počte uzatvorených poistných zmlúv v tomto segmente eviduje poisťovňa v júni nárast o 30,5 % v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi tohto roka.
  • Allianz – Po tornáde na Morave a povodniach na Slovensku i v okolitých krajinách na webe, v časti poistenia majetku, poisťovňa zaznamenala trojnásobný počet návštev oproti priemeru. Až doteraz ostala návštevnosť on-line poistenia majetku zvýšená približne o 25 %. Tento trend sa odráža aj v počte uzatvorených poistných zmlúv.
  • Union poisťovňa – Po tornáde vzrástol počet uzatvorených poistných zmlúv minimálne o 30 %.
  • Uniqa poisťovňa – V júni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom poisťovňa zaznamenala 30-percentný nárast uzatvorených zmlúv poistenia nehnuteľnosti a domácnosti, pričom išlo iba o zmluvy uzatvorené na call centre a on-line. Už počas víkendu po ničivom tornáde poisťovňa zaznamenala nárast návštev webu kvôli kalkulácii on-line poistenia domova o viac ako 200 %.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #záplavy #Tornádo #poistka