Počet ľudí ohrozených príjmovou chudobou vlani klesol

V minulom roku bolo na Slovensku príjmovou chudobou ohrozených 11,4 % obyvateľov. Ich príjmy tak boli nižšie ako vypočítaná národná hranica chudoby. Išlo o 615-tisíc ľudí, tento počet sa medziročne znížil o 23-tisíc osôb. V roku 2019 bolo príjmovou chudobou ohrozených viac osôb, keď išlo o 11,9 % obyvateľov.

27.07.2021 11:19 , aktualizované: 11:50
ruky, peniaze, euro, bankovky, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Najviac ohrozené príjmovou chudobou boli viacdetné domácnosti, neúplné domácnosti a deti mladšie ako 18 rokov. V dvoch z ôsmich krajov SR sa situácia oproti roku 2019 veľmi mierne zhoršila, a to v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR.

Hranica rizika príjmovej chudoby vlani dosiahla pre domácnosť jednotlivca 435 eur mesačne, teda 5 222 eur za rok. Oproti roku 2019 vzrástla približne o 29 eur na mesiac. Hranica rizika chudoby pre úplné domácnosti s dvomi deťmi bola 914 eur na mesiac.

Aj minulý rok podľa štatistikov potvrdil dlhodobý trend, že príjmová chudoba na Slovensku najviac ohrozuje nezamestnaných a viacdetné úplné rodiny s tromi a viac závislými deťmi. Podobne chudoba ohrozovala aj neúplné rodiny, teda domácnosti osamelých rodičov s jedným či viacerými závislými deťmi. Medziročne sa situácia mierne zhoršila u neúplných rodín, keď oproti roku 2019 išlo o nárast o 1,8 percentu­álneho bodu. Domácnosti so závislými deťmi na Slovensku boli takmer dvojnásobne viac vystavené riziku chudoby ako domácnosti bez detí.

Foto: ŚÚ SR
02Mapa PCH2020

V domácnostiach bez detí je chudoba častejšia v kategórii seniorov vo veku 65 rokov a viac, ktorí žijú a hospodária sami. Pod hranicou chudoby je viac ako štvrtina z nich a ich podiel posledné roky významne rastie. Pred piatimi rokmi bolo pod hranicou chudoby len 9 percent osôb v jednočlenných domácnostiach seniorov. Z hľadiska vekových skupín sú najohrozenejšími deti mladšie ako 18 rokov, keď každé šieste dieťa žije v domácnosti s príjmom pod hranicou chudoby. Ich podiel sa medziročne znížil, v roku 2019 to bolo 19 percent. U seniorov vo veku 65 a viac rokov je chudobou ohrozených 9,5 percenta ľudí, pričom ich podiel posledné dva roky rástol.

Foto: ŚÚ SR
Podiel obyvateľov SR ohrozených príjmovou chudobou

Príjmová chudoba sa v rámci regiónov Slovenska zásadne líši. Najvyššia miera rizika príjmovej chudoby bola vlani v Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Medziročne sa však v oboch týchto regiónoch podiely ľudí pod hranicou chudoby znížili. Nad priemerom Slovenska sa nachádzali aj Košický a Žilinský kraj. Naopak, najmenej chudobou ohrozené obyvateľstvo zostáva v Bratislavskom kraji s 3,7 percenta obyvateľmi, ktorí sú vystavení riziku príjmovej chudoby. Pod úrovňou celoslovenského priemeru boli tiež všetky tri kraje západného Slovenska, a to Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #príjmy #chudoba