Slováci radi utrácajú za zábavu. Prieskum ukazuje, aký je ich najdrahší koníček

Menšiu časť príjmov vydávajú za zábavu ženy, muži investujú do svojich koníčkov viac.

26.07.2021 12:56
šport, zábava, seniori, bicykel, pohyb, príroda Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Približne 51 percent Slovákov utratí mesačne za zábavu desatinu svojho rodinného rozpočtu. Ďalších 31 percent domácností vynaloží na svoje koníčky 10 až 30 percent príjmov. Najviac peňazí vydajú Slováci za cestovanie a víkendové výlety, najmenej za kultúrne podujatia. Ukazuje to prieskum výdavkov slovenských domácností na zábavu a koníčky spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

„Z nášho prieskumu vyplýva, že Slováci síce radi utrácajú za zábavu a ďalšie voľnočasové aktivity, zároveň však výdavky na tieto účely klesajú s ich osobným či rodinným príjmom. To zodpovedá aj ďalším záverom nášho prieskumu, podľa ktorých si Slováci napríklad len veľmi zriedka požičiavajú peniaze na dovolenku. Pokiaľ ide o socioekonomické postavenie respondentov, najviac vydajú na svoje záujmy a zábavu tí, ktorí pracujú v oblastiach informačných technológií a finančných služieb,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Palendalová.

Richard Sulík Čítajte viac Zlatý bratislavský vláčik prevalcoval top cestovky. Na koronadotáciach získal vyše 135-tisíc eur

Menšiu časť príjmov vydávajú za zábavu ženy, muži investujú do svojich koníčkov viac. Približne každá šiesta slovenská domácnosť uvádza, že za zábavu a koníčky neutratí vôbec nič. Na zábavu míňajú svoje finančné prostriedky okrem študentov aj Slováci v produktívnom veku. Tieto výdavky začínajú klesať u ľudí starších ako 55 rokov.

Takmer 27 percent zo svojich úspor minú Slováci na cestovanie a výlety, pričom je medzi nimi podiel štvorčlenných a viacčlenných domácností. Pätinu výdavkov predstavujú návštevy reštaurácií a posedenia s priateľmi. Takmer rovnaký podiel investícií do koníčkov smerujú slovenské domácnosti do športu a záhradkárčenia, do športu ide takmer 13 percent celkových výdavkov na zábavu a záujmy a do záhradkárčenia 14 percent. Necelých 5 percent výdavkov v tejto oblasti utratia Slováci za kultúru, a to na návštevy koncertov, divadiel, kín, výstav a ďalších kultúrnych podujatí. Najväčšiu časť svojho rozpočtu na zábavu vynaložia za cestovanie ľudia vo veku 25 až 34 rokov, reštaurácie a posedenia s priateľmi vyhľadávajú najmä študenti vo veku 18 až 24 rokov a záhradkárčeniu sa venujú predovšetkým ľudia v dôchodkovom veku.

„Veľká obľuba cestovania a návštev reštaurácií je medzi Slovákmi dlhodobá, čo potvrdzuje aj porovnanie s naším prieskumom medzi mladými ľuďmi z roku 2019. Z prieskumu však, žiaľ, vyplýva aj to, že medzi respondentmi, ktorí na svoje záľuby vynaložia 10 percent – 30 percent príjmov, je takmer každý piaty bez úspor a má v súčasnosti dlhy po splatnosti,“ dodala Palendalová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #zábava #utrácanie