Chaos a neistota. Čo prinesie tretia vlna? Viac ako polovica gastro prevádzok nemusí prežiť

Situácia v gastro sektore je naďalej kritická. Pripráva nových protipandemických opatrení štátom opäť vyvoláva medzi gastro prevádzkovateľmi neistotu a chaos. Podnikatelia v gastre už počas prvých dvoch vĺn pandémie upozorňovali kompetentných, aby rozhodnutia komunikovali s predstihom. Viaceré gastro prevádzky sú naďalej na hrane svojej existencie.

23.07.2021 13:02
terasa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Slovenské gastro je na kolenách. „Viac ako polovica prevádzok hovorí o ohrození svojej existencie v prípade 3. vlny,“ hovorí Vladimír Machalík zo #StáleMámeChuť. Medializované informácie o obmedzeniach pri vstupe do reštaurácií, kaviarní či barov spôsobujú prevádzam vrásku na čele. Bez akýchkoľvek detailov a informácií o tom, kto bude vykonávať kontrolu, kto bude zodpovedný za kontrolu vstupu a na základe čoho, informuje Machalík. Ako ďalej dodáva, nedokážeme a nemôžeme niesť zodpovednosť za chaotické opatrenia štátu, ktoré vznikajú bez akejkoľvek diskusie s tými, ktorých sa dotýkajú.

Komunikácia opäť problém

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák tvrdí, že takéto pripravovanie protipandemických opatrení neudržateľné a nemôže byť funkčné. No opäť viazne komunikácia. Nakoľko Harbuák informuje, že všetkých zodpovedných niekoľko mesiacov vyzývame, aby s nami komunikovali a nerobili rozhodnutia od stola. „Tie sú potom často nerealizovateľné, alebo sa rušia a v končenom dôsledku spôsobujú chaos, ktorým odrádzajú turistov i zákazníkov z prevádzok,“ hovorí generálny manažér.

recepcia, rúška, kúpele Čítajte viac Nové čísla o obsadenosti hotelov v máji: Turistický ruch bol stále na kolenách

Cestovný ruch je na tom zle. Medziročne našu krajinu navštívilo o 77 percent menej ľudí. V porovnaní spred pandémie ide o pokles až 89 percentný. Prijaté opatrenia zo strany štátu majú za výsledok nízku návštevnosť našej krajiny. Vyzývame preto politikov, poslancov, ale aj vládu, aby návrhy opatrení najprv prekonzultovali so zasiahnutými sektormi a do praxe ich zaviedli až následne, dodal Harbuľák.

Komplexné opatrenia

Vláda však hovorí o nových reštrikciách, no dopady môžu byť katastrofálne pre nejedného podnikateľa v gastre či cestovnom ruchu. „Vláda realizuje opatrenia na zamedzenie vstupu do prevádzok a na podujatia, lenže ruku v ruke s tým musí zavádzať aj pomoc gastro prevádzkam v 3. vlne,“ hovorí Oto Kóňa z iniciatívy Pomáhame si – gastro v korone. Gastru by pomohlo aj zníženie dane z pridanej hodnoty no to sa však žiaľ nekoná. I pandemická pomoc za mesiace apríl a máj nie je spustená. „Ako podnikatelia zamestnávajúci ľudí, platiaci dane a odvody očakávame, že štát konečne zavedie komplexný prístup pri vytváraní nových opatrení. Pri jeho tvorbe jednoducho musí komunikovať s postihnutými a predstaviť aj spôsoby pomocí,“ informuje Kóňa. Ako dodáva len tak je možné zvládnuť pandémiu a zároveň nezanechať po nej doslova zlikvidované, malé, stredné a rodinné podniky po celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #opatrenia #pandémia #gastro sektor