Záplava otázok a enormne náročné sledovanie pravidiel. Aký záujem ľudí cestovať evidujú cestovky?

Spočiatku sa mohlo zdať, že posledná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) zo 16. júla zmení cestovateľské správanie ľudí. No opak sa stal pravdou - ľudia chcú naďalej stráviť tohtoročné leto pri mori. Denníku Pravda to potvrdili viaceré cestovné kancelárie. „Kto vycestovať chce, cestu si nájde,“ hovorí Andrea Řezníčková z cestovnej agentúry Invia. Cestovatelia takisto nevidia problém s registráciou do systému eHranica.

23.07.2021 12:01
leto, more, pláž, rodina, dovolenka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pravidlá súvisiace s cestovaním sa u nás v minulých týždňoch menili doslova zo dňa na deň. „Len ich sledovanie a prispôsobenie sa im z hľadiska ponuky, organizácie predaja a podobne je enormne náročné,“ hovorí Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ Kartago Tours.

Najnovšie pravidlá vstúpili do platnosti od 19. júla s tým, že cestovný semafor a delenie krajín na zelené, červené či čierne sa už nevráti. Po novom sa inak pozerá na ľudí zaočkovaných pred 9. júlom a po ňom. Vyzerá to tak, že ani táto zmena ľudí od cestovania neodradí. „Súbor posledných cestovateľských podmienok predovšetkým sprehľadnil podmienky cestovania do jednotlivých krajín,“ hovorí Juraj Sliacky.

Počas súčasného leta nezažívajú cestovné kancelárie iba topsezónu, ale aj veľký nápor otázok. Aktuálne však nepredávajú len dovolenkové zájazdy, ale každý deň riešia dotazy ľudí, ktorí žiadajú informácie spojené s cestovaním. „Neustále sa meniace pravidlá a ich neprehľadnosť spôsobili informačný chaos pre väčšinu ľudí,“ tvrdí Juraj Vitko, riaditeľ cestovnej kancelárie TIP Travel Slovakia and Czech republic. Ako ďalej dodáva, ich cestovná kancelária je v najvyššej sezóne zaťažená poskytovaním podrobných informácií o podmienkach vstupov do jednotlivých krajín a podmienkach návratu na Slovensko.

image2 Čítajte viac Majiteľka cestovnej kancelárie: Spadlo nám 99 percent zájazdov a tržieb. Ľudia majú záujem o dovolenku pri mori

Vitko zastáva názor, že všetci by uvítali včasné a zrozumiteľné odkomunikovanie opatrení, minimálne niekoľko týždňov pred nadobudnutím ich účinnosti. A teda opatrenia by podľa neho nemali slúžiť ako odmena a trest pre ľudí.

Registrácia je nevyhnutná

Dovolenkári pri prílete na Slovensko sa musia od pondelka 19. júla registrovať do systému eHranica a ľudia prichádzajúci letecky musia vyplniť takisto i formulár na stránke rezortu dopravy. Registrovať sa na eHranici platí pre všetkých – očkovaných i neočkovaných. Klientov oslovených cestoviek však registrácia na eHranicu neodrádza. „Náročnosť administratívnych úkonov v systéme eHranica je minimálna,“ hovorí Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.

Negatívne reakcie klientov na registráciu do eHranice nepociťujú ani v Invii. „Ak už si niekto objedná zájazd, nepolemizuje s nami o podmienkach, skôr konzultujú, prípadne prosia o radu, ako sa registrovať,“ hovorí Řezníčková.

Podobne sú na tom i dovolenkári cestovky Kartago Tours, tí tiež nemajú problém s eHranicou. Skupina zaočkovaných ľudí je pomerne značná a z nich veľká časť na dovolenku chce cestovať a cestuje, informuje Sliacky. „Povinná karanténa je, samozrejme, opatrenie, ktoré komplikuje život každého klienta,“ hovorí Sliacky. No i pri karanténe platia viaceré výnimky.

Po prílete z krajín ako Chorvátsko, Čierna Hora, Bulharsko, Slovinsko, Španielsko, Taliansko či Turecko nie je potrebné sa preukázať negatívnym PCR testom starším ako 72 hodín. To platí tak pre očkovaných, ako aj neočkovaných. Práve tieto krajiny sú hitom tohtoročnej letnej dovolenky Slovákov.

S opačným názorom sa stretla Zuzana Rigová, majiteľka cestovnej agentúry Apple travel. Povinnú registráciu do systému eHranica podľa nej vníma veľká časť ľudí ako zásah do ich súkromia so zadávaním citlivých osobných údajov. Problémy eviduje aj s aplikáciou Green pass. „V mnohých prípadoch sme sa stretli s tým, že v údajoch digitálneho covid preukazu chýbajú údaje alebo nefunguje žiadny nový prístupový kód,“ dodáva.

Leto pri mori? Jednoznačne

Ľudia si toto leto vyberajú aj z destiáncií ako Chorvátsko, Grécko, Bulharsko, ale i Turecko. Absencia minuloročnej dovolenky sa podpísala na cestovaní v tomto roku. „Záujem o dovolenky stále narastá exponenciálne, je výrazne väčší ako v roku 2020 a začína sa približovať k roku 2019,“ hodnotí Lazarov.

Dopyt po dovolenkách vstúpil vo viacerých cestovkách už po uvoľnení zákazu cestovania za rekreáciou – v júni. „Po začiatku prázdnin sa záujem takmer zdvojnásobil a záujem trvá,“ hovorí Vitko. Ako ďalej dodáva, prevažná časť našich klientov cestuje do bezpečných destinácii, kde je pandemická situácia rovnaká alebo lepšia ako na Slovensku. Pretože podmienky na vstup sa v letoviskách nemenia tak často ako u nás.

„V deň, keď boli zmeny pravidiel oznámené, nám jemne narástli predaje lacných leteniek k moru a tiež last minute dovoleniek,“ hovorí Katarína Šuchterová z Pelikán.sk.

Prísne pravidlá však nevoňajú všetkým zástupcom v cestovnom ruchu. V súčasnosti sa ľudia dostanú podľa Zuzany Ballaschovej zo Slovenského fóra cestovného ruchu do ktorejkoľvek krajiny ako nezaočkovaní s podstatne menšími obmedzeniami ako sú tie pri návrate na Slovensko. Pretože do väčšiny európských krajín na vstup stačí antigénový test, dodáva.

Zmena a zrušenie. Ľudia o peniaze za dovolenky neprídu

Storno či zmeny termínov riešia naše cestovné kancelárie denne. Podľa Vitka z TIP Travelu, to spôsobili najmä nejasné pravidlá po návrate z dovoleniek na Slovensko. Zrušeným zájazdom neprospeli ani nejasné vyjadrenia kompetentných pri ich mediálnych výstupoch pred zavedením vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. TIP travel sa preto snaží vyhovieť všetkým požiadavkám klientov, napríklad aj pri zmene termínu dovolenky v poslednej chvíli. Netreba zabudnúť, že aj cestovky sú limitované časom odchodov ľudí na zájazdy.

„Dovolenkári aj pracovníci v cestovnom ruchu potrebujú jasne aplikovateľné pravidlá, ktoré platia aspoň na jednu sezónu,“ tvrdí Andrej Maťko, majiteľ cestovnej kancelárie Settou. Ako ďalej dodáva, vždy keď sa rozbehol jeden týždeň predaj zájazdov, tak vláda buď prijala nové, alebo zmenila k horšiemu podmienky cestovania a najmä návratu domov, čo spôsobilo okamžitý stop predaja, respektíve opätovné storno už zabookovaného zájazdu.

„Narastá aj počet klientov, ktorí si chcú či musia vzhľadom na meniace sa pravidlá dovolenkový pobyt zmeniť,“ hovorí Sliacky z Kartago Tours. Ľudia však neprídu o peniaze za zájazdy, ktoré sa neuskutočnia. Ochrana zaplatených záloh je definovaná zákonom. „Klienti v žiadnom prípade o svoje peniaze neprídu, ak nastane situácia, že cestovná kancelária nebude schopná zabezpečiť služby uvedené v zmluve o zájazde, klientom najneskôr do 14. septembra 2021 vráti späť všetky peniaze,“ povedal pre TASR Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Opačná situácia je v Hydrotoure, kde podľa Tomáša Lazarova, obchodného riaditeľa, neevidujú žiadne žiadosti o zmenu termínu alebo destinácie.

Ako je to na hraniciach po novom?

Aktuálna vyhláška z Úradu verejného zdravotníctva platí od 19. júla.

Nezaočkovaná osoba

  • Je povinná registrovať sa cez formulár eHranica pri každom návrate zo zahraničia.
  • Po príchode je povinná zostať v karanténe, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením 14. dňa. Karanténa platí aj pre všetkých členov spoločnej domácnosti, ktorí nie sú zaočkovaní alebo nemajú inú výnimku z karantény.
  • Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň. Test je v tomto prípade hradený štátom. Na PCR vyšetrenie bude osoba objednaná automaticky po registrácii v eHranici.

Plne zaočkovaná osoba

Osoba je povinná registrovať sa cez formulár eHranica, prvá registrácia platí nasledujúcich 6 mesiacov.

Plne zaočkované osoby po vstupe na územie SR nemajú nariadenú karanténu.

Okrem Covid preukazu EÚ alebo Green passu, alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je pri vstupe na územie SR možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Výnimky z karantény pre nezaočkované osoby

Výnimku má ten, kto nemôže byť zaočkovaný zo zdravotných dôvodov, predloží o tom lekárske potvrdenie od špecialistu a zároveň má negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.

Kto má trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu na územie SR a je občanom SR – musí predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní.

Výnimku má ten, kto prekračuje hranicu SR výhradne za účelom výkonu práce z/do iných krajín EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Ukrajiny, má trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku, resp. v uvedených krajinách, a má potvrdenie od zamestnávateľa alebo potvrdenie o výkone práce podľa prílohy č. 3 vyhlášky – musí predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní.

Výnimka platí aj pre ľudí, ktorí poskytujú neodkladnú starostlivosť o blízkych rodinných príslušníkov na území susedného štátu (resp. s týmto cieľom vstupujú na Slovensko zo susedného štátu) – musia mať potvrdenie o neodkladnej starostlivosti od ošetrujúceho lekára blízkeho rodinného príslušníka, čestné vyhlásenie o rodinnom vzťahu (oboje v slovenčine) a negatívny RT-PCR test nie starší ako 7 dní.

Alebo preukázateľne prekračujú hranicu z/do okolitých štátov z dôvodu obhospodarovania pozemkov, ktoré sa nachádzajú do 10 km od hranice SR a majú negatívny RT-PCR test nie starší ako 7 dní.

(cr) ZDROJ: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovný ruch #dovolenky #leto 2021