Nová letná turistická atrakcia. Poznáte cyklodreziny?

Bicyklovanie na koľajovej trati už nie je žiadnym problémom. Oživiť domáci cestovný ruch môžu v tomto roku takzvané dreziny. Čo je to vlastne drezina? Mnohé mladšie ročníky zrejme netušia. Naraziť na ne sa dá na Slovensku už len málokde. Stačí však zájsť na Horehronie, kde ich v bicyklovom vyhotovení ponúkajú ako turistický hit.

22.07.2021 15:25
Burgenland, Rakúsko, drezína Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Prevádzkovanie drezín je na Slovensku novou atrakciou, čo by mohlo turistov zaujať,“ tvrdí denníku Pravda odbor komunikácie rezortu dopravy. Najmä počas prázdnin môžu byť dreziny zaujímavé oživenie rodinného výletu. Dreziny si môžete vyskúšať na špeciálnych dráhach na Čiernohronskej železnici či na Košickej detskej železnici. Prevádzka týchto „bicyklov na koľajniciach“ je možná len na tratiach, po ktorých nepremávajú iné vlaky.

Bicyklovať na trati sa dá

Dreziny sú unikátna atrakcia na Slovensku. Mnohí ich však môžete poznať od našich susedov z Rakúska, Česka či Poľska. Práve v Poľsku boli šliapacie dreziny v roku 2015 najlepším turistickým produktom. Ročne si tam na nich zajazdí viac ako 100-tisíc ľudí.

Zvýšený záujem o cyklodreziny potvrdzuje denníku Pravda Kristína Šajgalíková z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie. „Veríme, že cez letné prázdniny k nám zavíta čoraz viac turistov,“ hovorí Šajgalíková. "O turistov na Horehroní však núdza nie je ani teraz. Dokonca aj za takú krátku dobu prevádzky sa k nám niektorí i vracajú alebo prichádzajú druhýkrát so známymi a s rodinami, čo má pre nás a pre región veľký význam, pretože produkt nie je cieľom jednodňových výletov a jednorazových turistov,“ hovorí.

Nielen víkendy sú plné. Postupne sa termíny cyklodrezín na Horehroní napĺňajú aj počas pracovného týždňa. „Cyklodreziny sú v prevádzke sedem dní v týždni až do neskorej jesene,“ hovorí Šajgalíková. Rezervácia drezín on-line nie je na Horehroní problém. Aj Šajgalíková odporúča návštevníkom zarezervovať si svoju drezinu vopred.

Už nie rušňovodič!

Prevádzku drezín na Slovensku brzdil zákon o dráhach. Dreziny patrili medzi dráhové vozidlá a museli byť prevádzkované podľa podmienok platných pre hnacie dráhové vozidlá. „Dopravný úrad nariadil rušňovodiča na každú cyklodrezinu, inak nepovoľoval pohyb po vyradenej železničnej trati takýmto dopravným prostriedkom bez pohonu,“ vysvetľuje Šajgalíková.

Novela zákona z dielne rezortu dopravy však všetko zmenila. Platnosť nadobudla minulý rok v decembri. S prihliadnutím na jednoduchosť obsluhy a nízku rýchlosť drezín nebolo potrebné, aby sa na ich vedenie uplatňovali také prísne požiadavky ako na vedenie hnacích dráhových vozidiel s motorovým pohonom, informuje odbor komunikácie ministerstva dopravy. Po novom ich môže viesť aj človek bez oprávnenia, a teda nie rušňovodič, čím sa prevádzkovanie drezín u nás zjednodušilo. Novela zákona o dráhach podľa Šajgalíkovej otvorila cestu nielen Horehronským cyklodrezinám, ale celkovo novej atrakcii na Slovensku.

V budúcnosti by mohli u nás pribudnúť i ďalšie trate na prevádzku drezín. Ako tvrdí rezort dopravy, všetko bude závisieť od záujmu ľudí o túto zaujímavú atrakciu. Pri železničných tratiach je potrebný ich prenájom, prevádzkovateľ dreziny si musí zabezpečiť odborne spôsobilú osobu, vykonať opatrenia, ktoré umožnia bezpečnú jazdu dreziny cez úrovňové križovanie dráhy s cestnou komunikáciou, tvrdí odbor komunikácie ministerstva dopravy. A to je technicky a finančne náročné.

Šampionát drezín sa nekoná

Rezort dopravy mal dokonca ambíciu organizovať vlani medzinárodný šampionát drezín, no nakoniec sa neuskutočnil. Prečo sa nekonal? Ako tvrdí rezort dopravy, šampionát nestihli zorganizovať aj z dôvodu spomínanej novely zákona o dráhach, ktorá nadobudla platnosť počas zimy 2020. „Tento rok rezort dopravy takúto aktivitu neplánuje,“ informoval denník Pravda tlačový odbor.

Čo je to drezina?

  • Dreziny v minulosti slúžili na prepravu robotníkov po koľajniciach za prácou. Išlo najmä o ťažko prístupné lokality v lesoch, kam chodili ťažiť drevo.
  • Ide o ľahké železničné vozidlo poháňané ručne, alebo aj motorom.
  • Dnes fungujú cyklodreziny na úzkokoľajovej trati Čiernohronskej železničky a na Košickej detskej železnici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #dreziny