Rozpočet s odškodňovacím zákonom nepočíta, neprešlo to cez SaS, tvrdí Matovič

Podľa rezortu financií sa im dopad pandémie na podnikateľský sektor podarilo stlmiť.

21.07.2021 14:03 , aktualizované: 16:44
Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (8)

Pri odškodňovacom zákone je podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) zásadná jedna základná vec. „Keď chcete niekomu prispieť peniaze, musíte mať peniaze v štátnom rozpočte,“ povedal v stredu po rokovaní vlády šéf rezortu financií. Všetkým je totiž podľa jeho slov známy postoj strany SaS, ktorá nesúhlasila s navyšovaním deficitu štátneho rozpočtu.

„Tým pádom neodsúhlasili ani peniaze na odškodňovanie podnikateľov,“ skonštatoval Matovič. Naznačil tak, že na odškodňovací zákon nie sú v rozpočte peniaze. Nevyjadril však definitívny postoj k tomu, či zákon bude alebo nebude.

Igor Matovič. Čítajte viac Podnikatelia márne čakajú na Matovičov odškodňovací zákon. Nie je isté, či vôbec bude

„Už viackrát a opakovane sme sa vyjadrili, že strana SaS súhlasila s navýšením výdavkov štátneho rozpočtu na všetky covidové položky, avšak nie v predkladanej výške. Treba pripomenúť, že navýšenie štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur prešlo 28. mája bez ohľadu na názor a hlasovanie strany SaS,“ povedal hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. Zároveň dodal, že odškodňovací zákon predkladal predseda SaS Richard Sulík viackrát, no bezúspešne.

Podľa rezortu financií sa im dopad pandémie na podnikateľský sektor podarilo stlmiť. Čiastočne sa tak udialo cez nové schémy pomoci najmä v cestovnom ruchu, gastrosektore a v cestnej doprave. Masívnejšie plošné kompenzácie podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Petra Goliaša neprišli pravdepodobne najmä pre negatívne dopady na štátny rozpočet. Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina si myslí, že nie je vôľa v koalícii tento zákon prijať.

Pôvodne mal odškodňovací zákon na starosti rezort hospodárstva pod vedením ministra Richarda Sulíka (SaS). No po nástupe vlády Eduarda Hegera agenda prešla pod ministerstvo financií. Sulík ešte koncom novembra minulého roka povedal, že by chcel prijať univerzálny odškodňovací zákon. Navrhli ho trikrát a trikrát na vláde neprešiel. Matovič sa následne vyjadril, že si zákon berie na starosť.

SaS sa ohradila

Koaličná strana SaS sa ohradila voči „klamstvám“ ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), že bola proti odškodňovaciemu zákonu. V reakcii na Matovičove vyjadrenia to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák. Matovič v stredu po rokovaní vlády v súvislosti s odškodňovacím zákonom poukázal na nesúhlasný postoj SaS s navyšovaním deficitu štátneho rozpočtu.

„Tým pádom neodsúhlasili ani peniaze na odškodňovanie podnikateľov,“ podotkol Matovič. SaS však ozrejmila, že súhlasila s navýšením výdavkov štátneho rozpočtu na všetky „covidové“ položky, ale nie v predkladanej výške. „Zdá sa, že treba Igorovi Matovičovi pripomenúť, že navýšenie štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur mu prešlo 28. mája bez ohľadu na názor a hlasovanie strany SaS. Teda peniaze na odškodňovací zákon má k dispozícii,“ zdôraznil Šprlák.

Návrh odškodňovacieho zákona viackrát neúspešne na rokovanie vlády predkladal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Návrh zákona napokon prevzal do kompetencie rezort financií.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odškodnenie #Richard Sulík #Igor Matovič #odškodňovací zákon