Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale chýbajú aj hostia

Gastro podnikom nielenže chýba personál po novom aj stravníci. I keď reštaurácie sú otvorené, tak o veľkej návštevnosti sa hovoriť nedá. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, do ktorého sa zapojilo takmer 600 reštaurácií, jedálni a iných gastro podnikov. „Vieme, že na nedostatok hostí sa nesťažujú všade, ale sú regióny a lokality, kde zákazníci chýbajú (46 percent), alebo sa vracajú len pozvoľna (30 percent), čo naznačil aj náš prieskum,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

21.07.2021 12:39
reštaurácia, podnikateľ, gastro Foto:
Ilustračné foto.
debata (67)

Podnikateľom v gastro segmente starosti neubúdajú. Prieskum iniciatívy bol realizovaný na začiatku júla. Až 46 percent podnikateľov avizuje menej hostí ako spred pandémie. Približne 90 percent prevádzok malo nižšie tržby počas jari v porovnaní s minulým rokom. Existencia 52 percent podnikov je ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu.

Práve leto je top sezónou pre gastro podniky. No slovenské gastro je na bode mrazu. Tohtoročné leto bude pre gastro podniky ešte horšie ako to minulé. Vlani pomohlo slovenským reštauráciám i fakt, že sa tak veľa necestovalo do zahraničia. Dôsledkom toho domáci vpodnikoch absentujú a turisti rovnako, hlavne kvôli obmedzeniam na hraniciach, ktoré zahraničných hostí odrádzajú. Dôvodov, prečo sa ľudia do reštaurácií naplno nevrátili je však viacero, informuje Koreny.

Foto: Iniciatíva Pomoc pre gastro
trzby gastro

Bez pomoci

Prežijú reštaurácie či kaviarne? I keď gastro podniky ponúkajú svoje služby tak resty, ktoré im spôsobila pandémia musia splácať. I keď štát podnikom pomáhal počas pandémie, gastro sektor sa nedočkal takej pomoci akú potreboval. Pieskum iniciatívy ukázal, že druhú vlna pandémie korona krízy neprežilo vyše 9 percent prevádzok. Podľa aktuálnych zistení spoločnosti FinStat pre pripravovanú unikátnu analýzu Gastro rok iniciatívy Pomoc pre gastro, bol v roku 2020 v slovenskom gastre pokles tržieb nižší o 27 percent oproti roku 2019.

Nemá kto obsluhovať

Podnikatelia v gastre sa snažia byť optimistickí, no je to pre nich náročné. „Náklady na zamestnancov a suroviny taktiež̌ dvíhajú́ ceny. Najviac momentálne ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu,“ hovorí Natália Haramiová signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro. A to je jeden z najväčších problémov v gastro biznise. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len znovuotvorením nevyriešili, dodala.

Foto: Iniciatíva Pomoc pre gastro
lockdown gastro

Tretia vlna pandémie

Obavy z tretej vlny pandémie sú na mieste. „,Naši signatári dlhodobo upozorňujú na chaos, ktorý celú korona krízu sprevádza. Vláda sa z prvej vlny nepoučila a majú pocit, že sa nepoučila ani z tej druhej, že pripravenosť na jeseň je nulová,“ hovorí Koreny. Ako tvrdí, že podniky by potrebovali vedieť, aký bude plán v prípade tretej vlny pandémie, a jasné pravidla ich fungovania. „Ďalej očakávajú predstavenie plánu čerpania pomoci v prípade, že by sa takáto situácia zopakovala,“ informuje Koreny.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #gastro prevádzky #gastro sektor