Ako bude fungovať očkovacia lotéria a bonus. Štart bude v auguste, losovanie bude v RTVS, aké sumy môžu ľudia vyhrať?

Byť zdravý je výhra. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v stredu predstavil slogan a prvé detaily očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu.

21.07.2021 10:14 , aktualizované: 19:20
loteria Foto:
Očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus.
debata (14)

Podrobnosti zverejnil iba deň po tom, čo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) vyhlásil spolu s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským, že na omše a na stretnutia s pápežom Františkom sa počas jeho septembrovej návštevy Slovenska dostanú len plne zaočkovaní ľudia.

Detaily o lotérii nie sú úplné, nie sú známe napríklad výšky výhier. Vie sa však, že na každý týždeň akcie by mali byť pripravené dva milióny eur. Registrácia na žrebovanie štartuje v auguste a žrebovanie bude prebiehať v priamom prenose RTVS.

Podrobnosti prichádzajú tri týždne po tom, čo Matovič s nápadom prišiel, a vyše týždňa po tom, čo sa ku kritike bývalého premiéra za to, že blokuje uvoľnenie peňazí na očkovaciu kampaň, pridala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Aby sa dosiahla zaočkovanosť populácie na úrovni 60 percent, ktorú odborníci odporúčajú pre variant alfa, muselo by byť plne zaočkovaných ešte vyše milióna obyvateľov. Pri oveľa nebezpečnejšom variante delta sa však odporúča 90– až 95-percentná zaočkovanosť. V súčasnosti je však druhou dávkou na Slovensku zaočkovaná zhruba iba tretina ľudí.

Názory odborníkov na lotériu sa rôznia

nedávnom rozhovore pre Pravdu ju napríklad kritizoval behaviorálny ekonóm Matej Šucha. Peniaze za očkovanie ako odmena podľa neho môžu byť kontraproduktívne, nepotrebujeme len ľudí motivovať, ale reálne zistiť, aké dôvody ich odrádzajú od očkovania. „Základom je pochopiť, čo stojí ľuďom v ceste, lebo len jedna neistota môže byť horšia ako sto motivácií,“ vysvetlil a dodal, že máme na dosah veľmi nenákladné riešenie, ktoré dostane na očkovanie rádovo viac ľudí ako to, čo tu teraz vymýšľame za desiatky či dokonca stovky miliónov eur.

Video

Pochybnosti majú aj v regiónoch. V Prešovskom samosprávnom kraji dokonca začiatkom júla, teda krátko po oznámení lotérie, zaznamenali situáciu, keď sa ľudia odhlasovali z očkovania, aby si počkali na prípadnú výhru či bonus za sprostredkovanie.

„Najvypuklejšiu situáciu sme vtedy zaznamenali v našom veľkokapacitnom očkovacom centre v Poprade, kde sme mali prihlásených 1¤200 osôb, no na očkovanie prišlo 800 ľudí,“ vysvetľuje pre denník Pravda Dáša Jeleňová z komunikačného úradu Prešovského kraja. „Presne identifikovať dôvody poklesu záujemcov nevieme, ale jednou z možných príčin mohla byť práve ohlásená očkovacia lotéria,“ dodáva. Aktuálne počas uplynulého i nadchádzajúceho víkendu podľa nej nebadajú vplyv avizovaných bonusov na počty záujemcov o očkovanie.

Myšlienku lotérie, naopak, podporuje sociológ Václav Hřích. Víta akúkoľvek motiváciu, ktorá zvýši počet zaočkovaných. „Ak jedna z týchto dvoch motivácií zvýši počet zaočkovaných ľudí, ktorí by inak nešli, tak je to vždy úspech,“ vyhlásil pre Pravdu. „Vyskúšať treba všetko, ak sa ich zaočkuje iba tisíc, bude to pozitívum,“ dodáva a prízvukuje, že ľudia by mali v ideálnom prípade zmeniť názor na základe vlastného presvedčenia.

Igor Matovič Čítajte viac ANKETA: Matovič ukázal detaily očkovacej prémie a bonusu. Čo na to hovoria odborníci?

Za nové nástroje motivovania ľudí dať sa zaočkovať sú aj ekonomickí analytici Matej Horňák zo Slovenskej sporiteľne a Tibor Lörincz z Tatra banky.

„Očakávame, že určitou mierou prispejú k zvýšeniu zaočkovanosti," hovorí Horňák. Na druhej strane upozorňuje na určité limity a bariéry. Považuje za ne najmä nutnosť zaregistrovať sa pre sprostredkova­teľský bonus.

„Ľudia reagujú na podnety, existuje skupina ľudí, ktorá nad očkovaním váha, a toto bude tá pomyselná posledná kvapka, ktorá zmení ich názor z ,nie‘ na ,áno‘. Avšak takmer isté je aj to, že očkovanosť sa nezvýši o desiatky percentuálnych bodov, ale iba o jednotky,“ dopĺňa Lörincz.

Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity neočakáva hromadnú zmenu názoru na očkovanie. „Ľudia sú buď vnútorne presvedčení o škodlivosti, aj keď ich presvedčili správy typu „vraj“ a „z neoverených zdrojov“, alebo k zaočkovaniu nepotrebujú finančnú motiváciu,“ tvrdí. Viac ako financie by podľa neho pomohla zásadná zmena komunikácie zo strany štátu. Nepolitikárčiť, nestrašiť, ale najmä vysvetľovať. „Mnohí ľudia odmietajú očkovanie iba preto, že im nebolo dostatočne vysvetlené, o čo ide. Hlavným zdrojom ich vedomostí nemôžu byť len dezinformačné portály,“ dodáva.

Podobný názor zastáva aj finančný analytik Maroš Ovčarik. „Dôvody, pre ktoré sa ľudia nechcú dať očkovať, sú hlbšie. Radšej by som energiu venoval objasňovaniu a presviedčaniu,“ myslí si.

Čo teda vieme o lotérii?

Zapojiť sa môže každá osoba nad 18 rokov, ktorá má trvalý pobyt na Slovensku, bola na území Slovenska zaočkovaná a je registrovaná v databáze Národného centra zdravotníckych informácií. Typ vakcíny ani čas očkovania nehrajú úlohu. Rovnakú šancu na výhru budú mať aj ľudia, ktorí boli zaočkovaní medzi prvými, ako aj tí, ktorí boli očkovaní neregistrovanou vakcínou Sputnik.

Čím skôr sa ľudia dajú zaočkovať, tým budú mať väčšiu šancu na výhru. Ak sa už raz dostanú do systému, v hre o prémiu zostávajú počas všetkých kôl žrebovania. Do neho sa ľudia dostanú už po prvej dávke vakcíny. Dvakrát vyššiu šancu na výhru majú vtedy, ak sa dajú zaočkovať druhou dávkou alebo jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson. Spustenie registrácie je naplánované na 1. augusta. Zaočkovaní sa môžu registrovať do 15. októbra.

Žrebovať sa má každý pracovný deň podvečer na obrazovkách verejnoprávnej RTVS. Každý pracovný deň bude malé žrebovanie, na základe ktorého sa rozdelia základné a štandardné výhry. V nedeľu bude veľké žrebovanie, kde zaočkované osoby zabojujú o prémiové výhry a superprémie. Matovič v stredu informoval, že sumy budú zverejnené až tesne pred štartom lotérie.

„Sumy zverejníme deň-dva pred žrebovaním,“ povedal. Dodal, že si jeho rezort dal vypracovať analýzu nákladov očkovacej lotérie. Pravda ministerstvo oslovila, odpoveď znie, že spomínaná analýza má byť čoskoro zverejnená spolu so spustením celého systému.

Až 90 eur za zaočkovanú osobu

Druhou finančnou motiváciou na zvýšenie zaočkovanosti má byť sprostredkovateľský bonus. Ide o peňažnú odmenu pre ľudí, ktorí presvedčia osoby vo svojom okolí, aby sa išli dať zaočkovať.

Sprostredkovateľ môže získať odmenu tak, že zaočkovaná osoba sa od 1. augusta zaregistruje na spomínanej stránke, získa špecifický kód, a ten následne odovzdá sprostredkova­teľovi, ktorý ju na očkovanie prehovoril. Sprostredkovateľ si bonus uplatní až vtedy, keď zaočkovaná osoba bude mať obe dávky vakcíny, najneskôr však do konca októbra.

Ministerstvo financií informuje, že ľudia, ktorí absolvujú kompletné očkovanie ešte pred spustením systému, teda v termíne od 1. júla do 1. augusta, budú musieť svojho sprostredkovateľa prihlásiť do sedem dní od spustenia registrácie, teda do 7. augusta. Platí teda, že s očkovaním ľudia nemusia vyčkávať až do začiatku registrácie, ale môžu sa dať zaočkovať už teraz, pretože bonus sa bude dať uplatniť spätne aj za osoby, ktoré sa dali očkovať od 1. júla.

Matej Šucha Čítajte viac Peniaze zadarmo za očkovanie? Nebláznime, je to voda na mlyn všetkým antivaxerom, tvrdí behaviorálny ekonóm

Podobne ako pri zapojení sa do lotérie aj o sprostredko­vateľský bonus sa môže uchádzať len občan Slovenska, ktorý dosiahol vek 18 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Potrebný je tiež účet v banke.

Registrácia bude prebiehať rovnako od začiatku augusta na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk. Zároveň platí aj to, že osoba sa musí dať plne zaočkovať na území Slovenska. Úlohu nebude zohrávať či je, alebo nie je vakcína registrovaná. Očkovaná osoba musí byť registrovaná v databáze Národného centra zdravotníckych informácií.

Výška bonusu pre sprostredkovateľa bude závisieť od veku očkovanej osoby. Platí, že čím staršia osoba, tým vyšší bude bonus – od 30 do 90 eur. Rezort financií upozorňuje, že za jednu zaočkovanú osobu môže byť vyplatený len jeden sprostredkovateľský bonus. Bonus tiež nie je možné čerpať na ľubovoľný počet osôb, ale najviac za 50 zaočkovaných.

Matovič ešte začiatkom júla lotériu ohlásil vyjadrením: „Ak neurobíme všetko pre to, aby čo najviac ľudí bolo zaočkovaných, tak nás to na jeseň vyfacká tak, že budeme mať škody v miliardách eur a de facto sa na to budeme skladať všetci.“

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #očkovací bonus #očkovacia lotéria