Ďalšia banka ide na jeseň meniť cenník. Pozrite si, za čo všetko si priplatíte

Tento rok sa nesie v znamení veľkých zmien v bankových sadzobníkoch poplatkov. Cenník bude meniť aj mBank.

21.07.2021 12:50
mBank Foto:
Budova mBank.
debata

Cenníková revolúcia v bankách pokračuje. K veľkým bankovým domom, ktoré zmenili alebo ešte len zmenia svoje sadzobníky poplatkov, sa od 1. októbra tohto roka pridáva aj digitálna mBank. Ako prvý na to upozornil portál Finsider.sk. Ľudia si tak v tejto banke na jeseň priplatia za viaceré služby, no zmenia sa aj poplatky za platobné karty.

Slovenská sporiteľňa Čítajte viac Poplatok za karty aj práca s hotovosťou. Slovenská sporiteľňa mení cenník

Banka znížila počet poplatkov na polovicu. V mobilnej aplikácii a internet bankingu tiež klienti nájdu väčšinu služieb, ktoré sú bežne na pobočke spoplatnené, zadarmo. Avšak pri službách ako sú SMS notifikácie, transakcie cez mLinku alebo papierové výpisy, sa budú poplatky či podmienky sčasti meniť.

Debetné a kreditné karty

Pri debetných kartách banka od októbra niektoré poplatky zruší. Ide napríklad o výbery hotovosti na obchodných miestach či zmena PIN kódu. Po novom sa tiež poplatky pre hlavné a dodatkové karty pre majiteľov a disponentov zjednotia. Vedenie karty však zdražie z pôvodnej ceny 1,30 eura na 1,50 eura mesačne.

Stále však platí, že za kartu si banka nebude pýtať poplatok, ak z nej klient mesačne zaplatí 70 eur a viac alebo má úver v mBank. Do mesačného obratu pre bezplatné vedenie karty sa po novom budú započítavať len platby danou kartou.

Banka tiež zaviedla poplatok za platby pri hazardných hrách, stávkovaní a lotérii pri platbe 50 eur a viac. Malo by ísť o poplatok päť percent, avšak mBank avizuje, že zatiaľ ho účtovať nebude.

Banka od októbra zmení aj limit za bezplatné vedenie kreditnej karty či výbery hotovosti z bankomatu a na obchodných miestach. Ak budú chcieť mať klienti mKreditku bez poplatku za vedenie, po novom z nej musia mesačne zaplatiť aspoň 75 eur. Pôvodne to bolo 50 eur.

Limit objemu platieb na bezplatné vedenie stúpne aj pri mKreditke e-Shop z pôvodných 75 eur na 100 eur mesačne. Pri mKreditke Plus zase na 200 eur mesačne, pričom v súčasnosti je to 150 eur mesačne.

Čo sa týka výberu hotovosti z bankomatu a na obchodných miestach z kreditných kariet, banka mení hranicu pre bezplatný výber. Pre mKreditku sa hranica mení z pôvodných 50 eur na 70 eur.

Banka ale zjednotila poplatok za výber hotovosti na obchodných miestach s poplatkom za výber z bankomatu. Po novom bude stáť štyri eurá pri výbere menej ako 70 eur. Pre mKreditku e-Shop a mKreditku Plus sa minimálny poplatok za výber zvýši za výber na štyri eurá.

Tak, ako pri debetných kartách, aj pri kreditkách sa ruší poplatok za zmenu PIN kódu. Ľudia už nebudú platiť ani za zmenu konca zúčtovacieho obdobia.

Drahšie SMS či výpisy

Od októbra budú v mBank drahšie aj SMS notifikácie, služby cez mLinku, papierové výpisy a SWIFT platby. Poplatok za SMS stúpne z pôvodných 0,10 eura na 0,20 eura za jednu SMS správu. Drahší bude aj balík 30 SMS, zdražie zo sumy 1,50 eura na dve eurá. Banka ale ponúka bezplatnú alternatívu tejto služby v mobilnej aplikácii.

Príplatok za operácie cez mLinku sa zvýši na dve eurá. Pôvodne táto služba stála o 20 eurocentov menej. Aj v tomto prípade však ľudia môžu využiť bezplatnú alternatívu v internet bankingu či mobilnej aplikácii banky.

Podobné poplatkové zmeny nastanú aj v prípade papierových výpisov cez poštu. Cena stúpne z pôvodných 1,50 eura na dve eurá. V tomto prípade ide mBank rovnakým smerom ako iné bankové domy. Podobnú dokumentáciu totiž vedia klientom posielať aj bezplatne cez e-mail.

Novinkou budú v mBank od októbra takzvané SWIFT platby. Ide o prevody peňazí v inej mene ako euro. Prichádzajúca SWIFT platba bude stáť tri eurá a odchádzajúca zase 0,5 percenta zo sumy platby, minimálne však desať eur a maximálne 30 eur.

Prima banka Čítajte viac Cenník ide meniť ďalšia banka. Drahšie budú najmä návštevy pobočky

Za upomienku si ľudia priplatia

Na jeseň banka upraví ceny aj pri operáciách, ktoré sa týkajú malého počtu ľudí. Ide napríklad o poplatky za potvrdenia rôznych prevodov, k produktom, kópie či za bankovú referenciu. Ľudia za takéto služby zaplatia 11,50 eura. Už sa však nebudú posielať kuriérom, ale bežnou poštou.

Výraznejšie však zdražie spracovanie žiadostí napríklad o zmenu údajov v zmluve, čísla účtu, dĺžky fixácie pri jej obnove či pri žiadosti o vystavenie súhlasu pre účely katastra. Poplatok za tieto služby stúpne z pôvodných sto eur na 170 eur.

Priplatia si aj nezodpovední klienti, ktorí napríklad meškajú so splátkou úveru. Poplatok stúpne na úroveň 15 eur. Banka si tak bude od oneskorencov pýtať o 11 eur viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banka #poplatky #mBank #bankové poplatky #cenník