Nezamestnanosť na Slovensku v júni klesla na 7,76 percenta. Nad 20 percent je iba v jednom okrese

Pracovné uplatnenie si podľa ústredia práce počas minulého mesiaca našlo takmer 15-tisíc nezamestnaných, čo bolo o 1 622 nezamestnaných viac ako v máji tohto roka.

20.07.2021 13:45
práca, robotníci, stroj Foto:
Ilustračné foto.
debata

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júni medzimesačne klesla o 0,16 percen­tuálneho bodu na 7,76 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Úrady práce evidovali koncom júna 212 635 dispo­nibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti máju tohto roka ide o pokles o 4 527 osôb.

Nezamestnanosť klesla

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie za jún tohto roka predstavovala 8,37 percenta. Oproti máju tohto roka klesla o 0,10 percen­tuálneho bodu. Úrady práce evidovali v júni celkovo 229 394 ľudí bez práce, čo je o 2 835 osôb menej ako v máji tohto roka.

práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Čítajte viac Slovenská firma vyskúšala 4-dňovým pracovný týždeň. Výsledky prekvapili

Pracovné uplatnenie si podľa ústredia práce počas minulého mesiaca našlo takmer 15-tisíc nezamestnaných, čo bolo o 1 622 nezames­tnaných viac ako v máji. „V porovnaní s júnom 2019, keď Slovensko nepociťovalo dopady pandémie, je to dokonca nárast o 2 003 osôb," upozornilo ústredie práce. Úrady práce z evidencie v júni vyradili 19 962 uchádzačov o zamestnanie.

Pribúdajú aj voľné pracovné miesta. Úrady práce ich počas minulého mesiaca ponúkali viac ako 73-tisíc. „Je to jasný signál, že trh práce sa zotavuje už tretí mesiac po sebe," tvrdí ústredie práce.

Okres nad 20 percent

Nezamestnanosť prekračuje 20 percent iba v jednom okrese – Rimavská Sobota. Pozitívom je, že aj v najviac zasiahnutých okresoch počet nezamestnaných medzimesačne klesol, najvýraznejšie v Poltári (až o 1 p.b.), Brezne, Stropkove, Banskej Štiavnici, ale aj Rimavskej Sobote, kde boli poklesy približne medzi 0,7 – 0,9 p.b. Stagnáciu či jemný medzimesačný nárast sme zaznamenali v 18tich okresoch a to najmä v západnej polovici Slovenska, napriek tomu sú ďaleko pod úrovňami okresov na východe Slovenska.

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák vo svojom komentári píše, že pokles nezamestnanosti očakávali, keďže najmä v júni bolo viditeľné oživenie aktivity aj v sektore služieb a prišlo k výraznejšiemu uvoľneniu pandemických opatrení.

„Najmä štartom letnej sezóny a komplikovaného cestovania časť ľudí stále ostáva tráviť dovolenku či voľný čas na Slovensku, čo povzbudzuje niektoré domáce odvetvia. V cestovnom ruchu však veľmi chýbajú zahraniční návštevníci, čo sa odrazí aj na ich výkonoch počas tejto letnej sezóny. Aj keď základňa absolventov ostáva relatívne silná (11,7 tisíca, v júni najviac minimálne od roku 2018), postupne sa približuje predkrízovým úrovniam a takmer dosiahla hodnotu z júna 2018, pričom predpokladáme, že práve oživujúce sa služby pomôžu absolventov z úradov práce odčerpávať," tvrdí analytik.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Slovensko #trh práce