Vôbec nemáme prehľad o pôvode hydiny, prebaľovanie mäsa musí skončiť, tvrdí SaS

Už v minulosti sa predstavitelia SaS obrátili na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR v súvislosti s dovozom hydiny z Ukrajiny.

20.07.2021 11:12
hydina, skoly Foto: ,
debata (4)

Strana SaS je znepokojená informáciou o podvodoch pri označovaní pôvodu hydinového mäsa. Štát by mal podľa nej využiť všetky nástroje na zabezpečenie účinnej kontroly dodržiavania bezpečnosti a ochrany spotrebiteľa na trhu s potravinami. Uviedol to Ondrej Šprlák, hovorca SaS, v reakcii na medializované informácie o prebaľovaní hydinového mäsa.

Sliepka / Sliepky / Hydina / Čítajte viac Naozaj jeme slovenské kurčatá? Počet prebaľovačov hydiny stúpa, kontrolórov naopak ubúda

„Prakticky vôbec nemáme prehľad o pôvode hydiny podávanej nielen v reštauračných zariadeniach, ale dokonca ani v zariadeniach školského stravovania. Preto budeme presadzovať zjednotenie úradnej kontroly potravín v súlade s programovým vyhlásením vlády, čím bude jej výkon efektívnejší. Zároveň je potrebné podporiť domácich chovateľov hydiny tak, aby boli konkurencieschopní s chovateľmi z okolitých štátov. Slovenský trh je zaplavený hydinou zo zahraničia, predovšetkým z Ukrajiny a Poľska. Pritom slovenská hydina sa spracúva za prísnejších hygienických podmienok ako tá z dovozu,“ povedala poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jarmila Halgašová, ktorá sa v strane venuje pôdohospodárstvu.

Už v minulosti sa predstavitelia SaS obrátili na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR v súvislosti s dovozom hydiny z Ukrajiny. „Sme presvedčení, že by sa v tejto oblasti mala zintenzívniť kontrola. Preto po konzultácii so zodpovednými inštitúciami a predstaviteľmi spracovateľského a obchodného sektora budeme podporovať prijatie takých opatrení, ktoré zlepšia a rozšíria kontrolu kvality a pôvodu predávaných potravín. Súčasne chceme zlepšiť vymožiteľnosť sankcií tak, aby sa minimalizovali možnosti vedomého zavádzania spotrebiteľov o pôvode a kvalite predávaných potravín,“ uzavrela Halgašová.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #prebaľovanie mäsa #SASKA