Pandémia vystrelila nahor ceny rekreačného bývania. Ľudia hľadali únik na chatách a chalupách

Chalupa, rekreačný domček či zrub. Ľudia zatvorení doma počas lockdownu hľadali viacero únikov pred pandémiou. Jedným z nich bolo aj rekreačné bývanie. Zvýšený dopyt začal ťahať ceny nahor už vlani. Za rok priemerné ceny vyleteli v niektorých krajoch až o 30 percent.

19.07.2021 00:01
chata Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Rodiny utekali na vidiek najmä z väčších miest. Bezpečie samoty, izolácie, ale aj väčšieho priestoru a prírody hľadali najviac v období lockdownov. "Mnohí chceli niekam uniknúť, nájsť také miesto, kde nebudú zavretí medzi štyrmi stenami,“ tvrdí pre Pravdu analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Peter Porubský, ktorý zbiera dáta v tomto segmente. Vývoj cien ukazuje ku koncu roka 2020 – najmä na jeseň – skokové nárasty rekreačných nehnuteľností.

„Dopyt po nich stúpal už od začiatku pandémie a zvýšený dopyt stále pretrváva,“ spresňuje Michal Kolenčík z realitnej kancelárie Prom real. Podľa neho išla cena hore v závislosti od lokality. „Niekde sa to veľmi nezmenilo, inde sa to upravilo aj o 20 percent,“ dodáva. Sú však aj také lokality, kde ceny vystrelili ešte viac a kde už chalupu či chatu de facto takmer nie je možné získať.

„V dôsledku opatrení, ktoré boli prijaté proti šíreniu koronavírusu, si najmä rodiny hľadali nové možnosti trávenia voľného času mimo miesta trvalého bydliska,“ dopĺňa ďalší realitný odborník Jozef Prozbík z analytického oddelenia Bencont Investments. Tvrdí, že zvýšený dopyt po rekreačných chatách sa nepremietol iba do rastu cien. „Výrazne ich ubudlo z ponuky.“ Razantný rast cien pripisuje aj faktu, že spomínaný typ bývania si hľadali najmä ľudia s lepšími príjmami, tí, čo mohli pracovať z domu a pracujú v oblastiach, ktoré boli krízou postihnuté najmenej.

Ľudia chceli najmä tam, kde sú hory

Keď sa hovorí o rekreačných nehnuteľnostiach, spravidla sa definujú podľa kritérií portálu Nehnuteľnosti.sk. V praxi ide o výmeru od 50 do 150 štvorcových metrov a s pozemkom maximálne 500 štvorcových metrov.

Najväčšie nárasty tohto typu bývania boli v Žilinskom a Prešovskom kraji. Medzi rokmi 2019 a 2020 v oboch lokalitách medziročne narástli až o vyše 30 percent. Keby niekomu napadlo kupovať rekreačnú nehnuteľnosť v Žilinskom kraji v roku 2019, zaplatil by za ňu priemerne 51-tisíc eur. Ak by svoje rozhodnutie o rok odložil, zaplatil by už 68-tisíc eur. Inými slovami, za rok čakania by zaplatil približne o 17-tisíc eur viac. V Prešovskom kraji išli ceny hore z 35– na 45-tisíc eur.

Vysvetliť si to možno tým, že v spomínaných krajoch sa nachádzajú mnohé zaujímavé turistické destinácie s krásnou prírodou a kopcami vrátane Vysokých Tatier. Snaha uniknúť z lockdownu sa pritom neprejavila iba v regiónoch s horami. V raste cien rekreačných nehnuteľností totiž nezaostával región v okolí hlavného mesta takmer s 30-percentným nárastom. Tu vyskočili priemerné ceny zo 63-tisíc na 82-tisíc eur, čo je nárast takmer o 20-tisíc eur.

Najmenšie medziročné nárasty evidoval Košický kraj so šiestimi a Trenčiansky kraj takmer s deviatimi percentami. Banskobystrický región dokonca zaznamenal veľmi malý pokles.

Zákaz cestovať ceny spomalil

Zaujímavé je, že na začiatku roka 2021, keď Slovensko postihla pandémia najviac, došlo k utlmeniu rastu cien rekreačného bývania. Podľa Porubského prišlo k „stabilizácii situácie, keďže tie ceny boli už naozaj vysoké a rýchlo rástli“.

Ceny mohlo zabrzdiť aj čosi iné. Režim na začiatku roku 2021 bol iný ako predchádzajúci rok. Bolo zakázané cestovať medzi okresmi a ľudia, ktorí mali v pláne napríklad nákup chatky, sa k potenciálnemu novému bývaniu nemohli dostať na obhliadku. „A aj keby si takúto nehnuteľnosť kúpili, nemohli by ju legálne využívať. Čo znamenalo, že trh sa akoby zastavil,“ vysvetľuje Porubský.

Ceny rekreačného bývania teraz budú závisieť od jesenného vývoja pandémie a tiež od toho, ako sa zamestnávatelia postavia k návratu ľudí do práce. „Ak by sa rozhodli, že ľudia budú aj naďalej pracovať viac z domu, je možné, že dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach začne opäť rásť a opäť môžu stúpať aj ceny,“ uzatvára analytik Porubský.

Ceny nehnuteľností idú hore aj vďaka tomu, že pôžičky na bývanie sú extrémne lacné. Slovensko má jedny z najnižších úrokových sadzieb za hypotéky v eurozóne. Lacnejších je iba pár krajín z tohto bloku. Priemerný úrok na novoposkytnutom úvere za bývanie už pred pár mesiacmi prelomil jedno percento. Najnovšie údaje za máj ukazujú, že novoposkytnuté hypotéky sa dávali za 0,94 percenta. Lacný dlh tak motivuje ľudí, aby si požičiavali, keďže mesačné splátky nie sú také vysoké ako pred pár rokmi. Dáta hovoria aj o tom, že ani pandémia nezastavila chuť ľudí si požičiavať a objem úverov sa stále pohybuje na vysokých úrovniach. Aj keď ceny nehnuteľností – najmä bytov – stúpajú v posledných rokoch veľmi rýchlo, Národná banka o bubline zatiaľ nehovorí. Dodáva však, že situáciu sleduje a v prípade potreby je pripravená zareagovať.

Ceny bytov v centre Košíc a Bratislavy nečakane klesli

V druhom štvrťroku 2021 ceny nehnuteľností na Slovensku stále rástli, tentoraz sa to však výnimočne netýkalo centra Bratislavy a Košíc. Podľa údajov realitného portálu Nehnuteľnosti.sk v týchto lokalitách došlo k poklesu o jedno až tri percentá, čím sa korigoval silný rast zo začiatku roka 2021.

V druhom štvrťroku vo väčšine krajských miest vzrástli ceny 2-izbových bytov o jedno až štyri percentá. Výraznejšie cenovo vystupuje mestská časť Bratislava III – (5,56 percenta), kde to potiahli nové developmenty, Banská Bystrica (6,52 percenta), ktorá dobieha vývoj z minulosti, a niektoré mestské časti Košíc sa posúvajú nahor dynamicky už od začiatku roka. Práve v Košiciach môžeme vidieť aj najväčšie medziročné nárasty cien, Košice II poskočili oproti minuloročným cenám až o 28,57 %.

Naopak, menšie byty zlacneli v bratislavskom (-3,33 %) a košickom (-1,95 %) centre. „Korekciu rýchleho rastu cien z predchádzajúceho obdobia spôsobil sčasti pokles záujemcov o kúpu bytov v centre. Priemernú cenu však znižuje aj fakt, že atraktívnejšie byty sa vypredali a aktuálne nie je dostatočná ponuka nových,“ vysvetľuje Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #chata #chalupa #rekreačné nehnuteľnosti