Ceny niektorých pekárenských výrobkov rastú, podľa pekárov je za tým viacero dôvodov

Ceny rožkov či pšeničnej múky hladkej podľa prieskumov stúpajú. Výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský za tým vidí fakt, že pandémia koronavírusu výrazným spôsobom zvýšila náklady pekárov. „Či už cez rast nákladov na protipandemické opatrenia alebo pre nákup výrazne väčšieho množstva dezinfekčných a ochranných prostriedkov," uviedol pre agentúru SITA Milan Lapšanský. Na pekárov podľa neho doľahli aj rastúce ceny pšenice na svetových trhoch.

18.07.2021 11:01
pekár, chlieb, pečivo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Štát zároveň podľa Lapšanského napriek verejným prísľubom na rozdiel od okolitých štátov doposiaľ nenašiel spôsob podpory pekárskeho odvetvia. „Výrazne tak znevýhodnil našu konkurencieschop­nosť voči zahraničným dodávateľom," pokračoval v hodnotení stavu Lapšanský.

Podľa poslednej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska, ktorú zverejnila Pôdohospodárska platobná agentúra, v máji tohto roka oproti aprílu mierne stúpla napríklad priemerná odbytová cena 40-gramového tukového rožka o 0,4 % na úroveň 5,23 eura za 100 kusov. Medziročne bola priemerná odbytová cena takéhoto rožka vyššia o 1,7 % a cena 50-gramového tukového rožka medziročne vzrástla až o 5,1 %.Priemerná odbytová cena pšeničnej múky hladkej sa v máji medzimesačne zvýšila o 1,4 %.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva i cukrárskych výrobkov Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #pekári