Matovičova reforma? Nevidela ju ani rozpočtová rada, varuje pred jej dopadmi

Čo spôsobí avizovaná daňovo-odvodová reforma z dielne rezortu financií rada zatiaľ povedať nevie.

15.07.2021 10:36
matovic, krajci Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (96)

Pri reforme daní a odvodov bude nevyhnutné dobre posúdiť jej dopady na verejné financie a ekonomiku. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej je tak dôležité, aby sa vytvoril dostatočný priestor na vyjadrenie širokej a odbornej verejnosti. Čo spôsobí avizovaná daňovo-odvodová reforma z dielne rezortu financií však rada zatiaľ povedať nevie. Žiadne detailnejšie informácie o jej obsahu totiž nemá.

„Nad rámec medializovaných informácií nemá RRZ žiadne bližšie informácie o pripravovanej daňovo-odvodovej reforme,“ uviedol pre agentúru SITA František Múčka z Kancelárie RRZ. Ako dodal, rada však považuje za dôležité, aby jej prijatiu predchádzal riadny legislatívny proces, ktorý by vytvoril dostatočný časový priestor pre vyjadrenie širokej a odbornej verejnosti. „Vrátane posúdenia jej vplyvov na rozpočet, domácnosti a ekonomický vývoj Slovenska,“ doplnil.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič chce superhrubú mzdu a rovné dane. Zaplatia ľudia štátu viac?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v uplynulých dňoch vyhlásil, že reforma daní a odvodov je pripravená a jeho rezort ju odprezentuje v lete, keď by mala byť aj predmetom koaličných rokovaní. Pôvodne avizoval uverejnenie detailov reformy ešte v máji, napokon sa tak však nestalo. Samotný návrh pritom zatiaľ nevideli ani koaliční partneri OĽaNO.

Zatiaľ jediné informácie o obsahu pripravovanej reformy tak pochádzajú ešte zo začiatku mája, kedy ich prezentoval samotný šéf rezortu financií Igor Matovič. Avizoval vtedy, že chce zaviesť finančnú podporu pre rodiny v sume 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Zámerom reformy má byť tiež zjednodušenie daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod.

Cieľom reformy majú byť podľa Matoviča aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma #Igor Matovič #RRZ #daňovo-odvodová reforma