Tvrdenia o nezákonnom nákupe testov sú nepravdivé a dezinformačné, tvrdí šéf rezerv

Správa štátnych hmotných rezerv SR si podľa Jána Rudolfa počká na výsledok odvolania, v prípade negatívneho výsledku je pripravená brániť sa aj súdnou cestou.

14.07.2021 15:26
Ján Rudolf, Foto:
Správa štátnych hmotných rezerv.
debata (5)

Nie je pravda, že Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) trikrát nakupovala testy na ochorenie COVID-19 v rozpore so zákonom. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede predseda SŠHR Ján Rudolf. Sporná je totiž len jedna zo štyroch zákaziek a ani s týmto zistením Úradu pre verejné obstarávanie SŠHR nesúhlasí. Rudolf zároveň dodal, že nie je pravda ani to, že nákup antigénových testov, ktoré dodala trnavská firma, bol nezákonný. Ani tvrdenie opozície, že SŠHR porušila zákon pri nákupe testov za 50 mil. eur nie je pravdivý, sporný je podľa Rudolfa len nákup testov za 3,9 mil. eur. Percentuálny podiel pochybenia, s ktorým ale SŠHR nesúhlasí a proti ktorému sa odvolala, je tak v celkovom hodnotení zákaziek iba 0,08 percenta.

Správa štátnych hmotných rezerv si podľa Rudolfa počká na výsledok odvolania, v prípade negatívneho výsledku je pripravená brániť sa aj súdnou cestou. Ján Rudolf v stredu informoval, že odstúpenie z funkcie, ku ktorému ho vyzvala opozícia, nezvažuje.

HLAS – sociálna demokracia v stredu vyzval Rudolfa, aby okamžite odstúpil zo svojej funkcie v rámci vyvodenia zodpovednosti za nezákonný nákup antigénových testov. Ak tak neurobí sám, mala by ho okamžite odvolať vláda. „Nákup antigénových testov na plošné testovanie Igora Matoviča bol škandálom, ktorý umožnil rozprávkovo zbohatnúť malej trnavskej firmičke. Teraz Úrad pre verejné obstarávanie označil nákup týchto testov na nezákonný. Igor Matovič ako iniciátor celého nezmyselného testovania by mal v politike okamžite skončiť a odísť zo svojich funkcií by mali všetci, ktorí tento nezákonný obchod umožnili,“ povedal dnes líder Hlasu Peter Pellegrini.

heger Čítajte viac Ministerstvo ukázalo, na čo štát minul takmer osem miliárd v boji s pandémiou
5 debata chyba
Viac na túto tému: #štátne hmotné rezervy #Ján Rudolf