Minimálka vzrástla tento rok o viac ako sedem percent. Ide o druhý najvyšší nárast v únii (+grafy)

Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu približne štyri percentá Slovákov, čo predstavuje zhruba 217- tisíc ľudí.

14.07.2021 09:29
práca, robotníci, stroj Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skokové nárasty minimálnej mzdy od roku 2017. Aj tak by sa dala charakterizovať situácia s minimálkou na Slovensku, ktorá tento rok vzrástla o 7,4 percenta a dostala sa na úroveň 623 eur. V rámci 27 krajín Európskej únie ide o druhý najvyšší medziročný rast, pričom nás predbehla len Litva. Tam rast dosahoval viac ako 16 percent. Hlavným dôvodom je skutočnosť, že Litva nezvyšovala minimálnu mzdu predošlé tri roky.

Ako sme na tom v porovnaní s krajinami V4? Slovensko má v porovnaní s nimi vyššiu minimálnu mzdu. Napríklad v susednej Českej republike tento rok vzrástla minimálka o 0,8 percenta na 579 eur v hrubom, v Poľsku o 0,5 percenta na 614 eur a v Maďarsku sa dokonca znižovala o 4,1 percenta na 467 eur v hrubom. Na opačnom konci rebríčka máme Luxembursko, kde hrubá minimálna mzda vzrástla len o 2,8 percenta, avšak minimálka je na úrovni 2202 eur v hrubom mesačne.

práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Čítajte viac Slovenská firma vyskúšala 4-dňovým pracovný týždeň. Výsledky prekvapili

V kategórii minimálnej mzdy nad 1 500 eur v hrubom sa nachádzajú okrem Luxemburska aj Francúzi (1 555 eur), Nemci (1 610 eur), Belgičania (1 626 eur), Holanďania (1 685 eur) či Íri (1 724 eur). Na chvoste rebríčka sú na druhej strane Bulharsko, Maďarsko a Rumunsko.

„Stále sa nám nedarí dohnať západnú Európu vo výške platov. Priemerná výška slovenských miezd dosahuje iba 25 – 40 percent miezd vyplácaných v Nemecku,“ upozorňuje na situáciu s platmi Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

U nás podľa nej síce medziročne hodinový náklad práce vzrástol o sedem percent, ale suma 13,4 eura za hodinu zďaleka nedosahuje úroveň v západných štátoch. „V roku 2020 sa priemerné hodinové náklady v únii, bez započítania verejnej správy, pohybovali na úrovni 28,5 eur, v eurozóne to bolo 32,3 eur, v porovnaní s 27,7 eur v roku 2019 a 31,4 eur v roku 2019,“ porovnáva analytička.

Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu približne štyri percentá Slovákov, čo predstavuje zhruba 217– tisíc ľudí. Prekvapivým zistením je to, že rozdiely v minimálnych mzdách v členských štátoch EÚ sú po zohľadnení rozdielov v cenovej hladine podstatne menšie ako minulý rok. Minimálna mzda v členských štátoch s nižšou cenovou hladinou sa pri vyjadrení parity kúpnej sily relatívne zvýšila a, naopak, je relatívne nižšia v krajinách s vyššími cenovými hladinami, upozorňuje analytička vo svojom komentári.

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #minimálna mzda #porovnanie