Platiť na dovolenke v hotovosti alebo len kartou? Ľudia robia jednu zásadnú chybu, zhodujú sa odborníci

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Mnohí sa tento rok rozhodli stráviť voľné dni aj v zahraničí. Je lepšie platiť v hotovosti alebo sa spoľahnem na platbu kartou? To je večná dilema, ktorú riešia dovolenkári skoro pred každou cestou.

13.07.2021 20:44
Platba kartou Foto:
debata (2)

Viacerí Slováci tento rok smerujú do dovolenkových destinácií, ktoré sú súčasťou eurozóny. Je to napríklad Grécko, Taliansko, Španielsko či Francúzsko. Dovolenkovanie v niektorej z 19 krajín eurozóny je pre slovenských turistov z hľadiska platenia výrazne jednoduchšie. Na druhej strane svoje domáce meny majú v Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku či Česku. Bez ohľadu na to, kam budú vaše kroky smerovať, platia všeobecné pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať.

práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Čítajte viac Slovenská firma vyskúšala 4-dňovým pracovný týždeň. Výsledky prekvapili

Jednak je to pri bezhotovostných platbách, ako aj pri výbere hotovosti z bankomatu či návšteve zmenárne v zahraničí. Na druhej strane ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský upozorňuje, že niektoré krajiny majú svoje výnimky, na ktoré treba brať ohľad, ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom a, samozrejme, ak chcete niečo ušetriť.

Denník Pravda prináša sedem rád, ktoré môžu slovenským dovolenkárom v zahraničí ušetriť nemalú čiastku.

Majte po ruke aj lokálnu hotovosť

V zásade platí, že sa netreba spoliehať, že všade zaplatíme telefónom alebo všetky platby vybavíme bezkontaktne. Treba mať v peňaženke aj nejakú sumu v miestnej hotovosti pre nárazové nákupy, či už na pláži, lokálnom trhu či zmrzline, kde sa zväčša kartou zaplatiť nedá.

Analytik Marián Búlik z OVB Allfinanz pripomína, že ak cestujete do krajiny mimo eurozóny, máte tri možnosti: zameniť si peniaze v banke ešte na Slovensku (resp. vybrať z účtu na pobočke v cudzej mene), zameniť si ich v hoteli či v zmenárni alebo vybrať z bankomatu. Podľa neho slovenské banky majú v ponuke veľmi obmedzené portfólio neeurovej hotovosti (chorvátske kuny, maďarské forinty, niektoré majú aj bulharský lev).

„Pri malých sumách nehrá výmenný kurz v hoteli, banke či v zmenárni reálnu rolu. Pri zámene pár desiatok eur môžete zaplatiť možno o euro viac,“ dodáva. Pri lokálnej mene treba mať na pamäti, aby ste domov nepriniesli zbytočne veľký obnos peňazí. A aj keď si donesiete napríklad chorvátske kuny, banka vykupuje len bankovky, žiadne mince. Je preto vhodné zameniť si viackrát menšiu sumu ako jedenkrát privysoký obnos, ktorý, prirodzene, neminiete.

Na čo si dávať pozor pri výmene eura?

Pri výmene eura do lokálnej meny sú kľúčové najmä dva faktory – výmenný kurz a pravosť bankoviek. Analytik Martin Kalina zo spoločnosti Brokeria vysvetľuje, že ak použijete na výber bankomat, máte istotu, že nedostanete falošné bankovky.

„Ak túto možnosť nemáte, určite nemeňte peniaze „z rúčky do rúčky“ niekde na pláži. Dajte si námahu a navštívte oficiálnu zmenáreň alebo banku. Peniaze vymenia oficiálnym kurzom a opäť viete, že bankovky, ktoré dostanete, budú pravé,“ dodáva.

Radšej plaťte kartou, kde sa to dá

Pokiaľ je to možné, uprednostňujte platby v zahraničí kartou. Je to spravidla lacnejšie, ako vyberať hotovosť v miestnej mene z bankomatov. Pri stravovaní v reštauráciách či vo frekventovaných dovolenkových strediskách sa určite dá bežne platiť kartou.

Hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová vymenúva, že sú krajiny, ktoré nemajú na platbu kartou prispôsobené všetky služby. Napríklad vo väčších poľských mestách zaplatíte kartou aj za rýchle občerstvenie na trhu, ale na vychytených ostrovoch v Stredomorí neuhradíte ani večeru v reštaurácii. V USA zase musíte mať poruke kreditnú či embosovanú kartu.

Peniaze z bankomatu vyberajte bez prepočtu

Kameňom sváru je pre mnohých turistov výber hotovosti zo zahraničného bankomatu. Ak ide o takýto výber, treba sa držať dôležitého pravidla. Pri výbere z bankomatu si v žiadnom prípade nevyberajte zúčtovanie v eure, naopak, treba si vždy zvoliť lokálnu menu. Túto možnosť uprednostňujú pre svojich klientov aj Pravdou oslovené banky. Lucia Luptáková z VÚB banky napríklad informuje, že ušetriť na poplatkoch za výber v hotovosti sa dá, keď použijete debetnú a nie kreditnú kartu a nezvolíte prepočet na eurá, ale miestnu menu.

Island, sopka Čítajte viac Island testoval 4-dňový pracovný týždeň. Zamestnanci boli rovnako produktívni, ale aj šťastnejší

Anna Jamborová z ČSOB je rovnakého názoru a dodáva, že aj keď to môže dovolenkára nabádať k prepočtu, lebo je to jednoduchšie, odporúčame realizovať platby a výbery v lokálnej mene, teda bez prepočtu. „Možnosť prepočtu býva pre klienta spravidla menej výhodná, lebo sa vtedy použije kurz lokálnej banky a výsledná suma môže byť ešte navýšená o konverzné poplatky, rádovo hovoríme o niekoľkých percentách navyše v porovnaní so sumou bez prepočtu,“ hovorí.

Prečo je to dôležité a čo robiť v prípade, ak vám bankomat pri výbere peňazí v zahraničí ponúkne možnosť použiť dynamický prepočet meny (Dynamic Currency Conversion)? „DCC je služba kartových asociácií, ktorá vznikla ako pomoc pre držiteľov kariet, aby si vedeli v okamihu transakcie prepočítať, koľko je suma transakcie v cudzej mene na menu ich účtu.

Prevádzkovatelia bankomatov a platobných terminálov si však v rámci služby DCC aplikujú výmenné kurzy s vysokou cenovou prirážkou. Vo výsledku tak síce klient vidí, koľko za transakciu zaplatí v mene svojho účtu, ale pre neho je takáto výmena výrazne nevýhodná a zaplatí viac, ako keby použil menu transakcie. Z tohto dôvodu neodporúčame túto službu DCC využívať, upozorňuje Alesandro Villa, vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit. To platí aj pri platbách na POS termináloch v predajniach.

Natíska sa otázka, či je možné určiť rozpätie, koľko turista zaplatí, ak zvolí výber hotovosti s prepočtom, respektíve koľko ušetrí bez prepočtu. „Kurz prevodu meny určuje spoločnosť, ktorá prevádzkuje platobný terminál alebo bankomat a ten je pre človeka menej výhodný,“ hovorí finančný analytik Maroš Ovčarik z Partners Investments. „Poplatok za výber debetnou kartou v krajinách, kde sa platí inou menou, sa pohybuje do výšky okolo šesť eur,“ dodáva a upozorňuje, že pri kreditných kartách môže byť poplatok za výber až 15 eur.

Kreditnou kartou radšej hotovosť nevyberajte

Ako je spomenuté vyššie, ak už ste v zahraničí a potrebujete hotovosť platnú v danej krajine, určite ju z bankomatov nevyberajte kreditnou kartou, ale vždy debetnou.

„Zvyčajne totiž za výber hotovosti zaplatíte nemalý poplatok, a navyše sa na hotovostné transakcie pri väčšine kreditných kariet nevzťahuje bezúročné obdobie,“ radí Miroslav Zborovský. Ak chcete ušetriť na poplatkoch za výber, preferujte bankomaty vašej banky, respektíve bankovej skupiny, do ktorej patrí.

Ak máte kreditnú kartu, pribaľte ju so sebou

Ak ste držiteľom kreditnej karty, určite si ju zoberte so sebou. Existuje viacero príkladov, keď ju môžete využiť. Napríklad v požičovni áut alebo pri rezervácii ubytovania ju môžu od vás vyžadovať a bez nej jednoducho nepochodíte.

„V rámci kreditnej karty máte navyše väčšinou zahrnuté aj asistenčné služby, ktoré vám môžu pomôcť v kritických životných situáciách. Niektoré karty prostredníctvom asistenčných služieb sprostredkúvajú trebárs okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii,“ pripomína Miroslav Zborovský.

Dajte si pozor na platnosť, limity a dodržiavajte bezpečnosť

Prípadná exspirácia, teda vypršanie platnosti platobnej karty, môže spôsobiť na dovolenke len nepríjemnosti. Aj z toho dôvodu je potrebné sa uistiť ešte pred samotnou dovolenkou, kedy sa končí platnosť vašich kariet. Okrem toho sa odporúča skontrolovať aj maximálny denný limit jednotlivých kariet, aby ste sa nedostali do nepríjemnej situácie. V neposlednom rade je na mieste dodržiavať zásady bezpečného platenia kartami. „Platiť kartou je bezpečné, platí to nielen doma, ale aj v zahraničí. Základnou zásadou je, aby sa klienti správali k platobnej karte rovnako zodpovedne ako k hotovosti,“ pripomína hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Radí dodržiavať nasledovné opatrenia, ktoré treba mať na pamäti nielen na dovolenke. Prvým opatrením je svoj PIN kód nikdy neuchovávať spolu s platobnou kartou a neprezrádzať ho druhým osobám, ani blízkym. Druhým opatrením je pri platení si skontrolovať sumu a následne zadať PIN-kód tak, aby ho nemohol niekto odpozorovať. Dôležité je taktiež dávať si pozor, aby karta bola vždy na dohľad, nedovoľte obchodníkovi či čašníkovi, aby s ňou odišiel mimo váš dohľad. Okrem toho dbajte na to, aby ste mali zriadené PUSH alebo SMS notifikácie, aby ste vždy vedeli o obratoch na vašom účte. „Ako náhle klient zistí neštandardnú platbu na jeho účte, odporúčame mu, aby hneď kontaktoval call centrum banky, kartu zablokoval a následne zadal reklamáciu. Všetky reklamácia na zneužitie platobnej karty riešime individuálne, navyše musíme zohľadňovať aj pravidlá kartových spoločností,“ dodáva Cesnaková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #karta #platby #hotovosť #platby kartou