Detaily bonusu a lotérie chýbajú. Ľudia presúvajú očkovanie

Schválenie v parlametne s platnosťou od 1. júla a oslavná tlačovka. Pred viac ako týždňom bola očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus hlavnou agendou ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Odvtedy však prešlo pár dní a ľudia by radi vedeli, ako sa dožadovať prémie, respektíve peňazí za sprostredkovanie očkovania.

12.07.2021 15:59
Igor Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič
debata (16)

Nič z toho však zatiaľ nemá presné kontúry. Chýba aj stránka, kde by sa sprostredkovatelia, alebo tí, ktorí sa vďaka nim šli zaočkovať, registrovali. Ministerstvo financií však tvrdí, že to problém nie je.

„Už na tlačovej konferencii sme dôrazne upozornili na to, že sprostredkovateľský bonus aj očkovaciu prémiu si budú môcť ľudia uplatniť aj spätne. O presnom termíne spustenia registrácie budeme verejnosť včas informovať,“ hovorí tlačový odbor rezortu. Nárok na sprostredkovateľský bonus by pritom podľa zverejnených informácií mali mať všetci tí, ktorí odporučia očkovanie inej osobe, a tá ho absolvuje v čase od júla do konca októbra tohto roka. Do očkovacej lotérie sa zase môže prihlásiť každý zaočkovaný bez ohľadu na to, kedy vakcínu dostal. „K takejto úprave sme pristúpili práve z dôvodu, aby sa ľudia z termínov očkovania neodhlasovali alebo ich nepresúvali,“ dodáva rezort.

matovič Čítajte viac Daj sa zaočkovať a vyhraj dva milióny. Matovič vymyslel lotériu a bonus, uspeje u ľudí?

Očkovacie centrá v prvej línii

Mnohí ľudia sú však zmätení a svoje termíny na očkovanie v obave, že peniaze pred spustením systému neuvidia, rušia, respektíve presúvajú. „Ľudia ad hoc reagujú na vládne opatrenia a vývoj situácie. Napríklad po ohlásení finančného bonusu za očkovanie sa mnohí odhlásili z čakárne a vyčkávajú, kým budú spresnené podmienky, za akých môžu bonus získať,“ hovorí Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického kraja. Sťažuje to manažment očkovania, pretože je veľmi náročné plánovať počty vakcín i očkovacích dní na nasledujúce týždne, keď sa situácia i záujem rýchlo menia, dodáva. Banskobytrický kraj pritom musí zabezpečiť dokopy 8 očkovacích centier, v ktorých ku koncu júna zaočkoval už vyše 150-tisíc záujemcov.

Bratislavský kraj to tiež nemá jednoduché. „Stretli sme sa s niekoľkými ľuďmi, ktorí od nás chceli peniaze alebo potvrdenie o sprostredkovaní očkovania, a my pritom vôbec netušíme, o čom hovoria a čo im máme na to odpovedať. V jednom prípade pani, ktorá priviezla svoju príbuznú na vozíčku na očkovanie, ju nedala zaočkovať a odišla, lebo nedostala za to zaplatené,“ hovorí Tomáš Szalay, lekár a riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja. Komunikácia celej novinky podľa neho v tomto prípade zlyhala. "Zasa raz predbehla exekúciu, a znovu tým spôsobila zmätok, nedorozumenia, napätie, konflikty. Počas pandémie sa takéto komunikačné skraty diali pravidelne a podľa môjho názoru výrazne prispeli k frustrovanej spoločenskej atmosfére, dodáva.

Niekoľko prípadov odhlásenia sa z termínu evidujú aj v Prešovskom kraji, a to aj v súvislosti s avizovanou prémiou. „Najvypuklejšiu situáciu sme zaznamenali v našom veľkokapacitnom očkovacom centre v Poprade,“ hovorí Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Prešovského samosprávneho kra­ja.

V Košickom kraji je zatiaľ situácia miernejšia. „Je ťažké predpokladať, či je motiváciou ľudí zaočkovať sa dovolenkové obdobie, ohlásené sprísnenie opatrení pre nezaočkovaných, alebo lotéria,“ hovorí Andrea Štefanová, referentka komunikačného oddelenia kraja. Ak by však došlo k nárastu alebo prípadným náhlym zmenám, sú pripravení. ,Máme k dispozícii tri veľkokapacitné očkovacie centrá a výjazdovú očkovaciu službu, vrátane očkovacieho autobusu. V prípade nárastu záujmu obyvateľov o očkovanie sme kapacitne pripravení takémuto dopytu vyhovieť," dodáva.

Netreba sa odhlasovať

Podľa ministerstva však peniaze dostanú všetci a netreba robiť paniku. „Nie je žiadny dôvod na to, aby záujemcovia presúvali svoje termíny na očkovanie a čakali až na spustenie prihlasovania,“ hovorí rezort. Keď bude systém spustený, budú môcť zaočkovaní prihlásiť svojho sprostredkovateľa na bonus do siedmich dní od druhej dávky vakcíny, respektíve od termínu zaočkovania jednodávkovou vakcínou, dodáva ministerstvo. Kedy to však bude, je zatiaľ otázne.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #očkovacia prémia