Bez turistov. Realita hlavného mesta

Pandémia koronavírusu takmer úplne zastavila cestovanie a odstavila cestovný ruch na druhú koľaj. Prázdna a bez návštevníkov - taká je aktuálne Bratislava. Nádej podnikateľom v cestovnom ruchu dávala tohtoročná letná sezóna, no všetko je inak. Od 9. júla sa sprísnili podmienky na vstup do našej krajiny.

12.07.2021 15:04
Bratislava, Bratislavský hrad Foto:
Ilustračné foto.
debata (74)

Práve cestovný ruch je jedným z odvetví najviac postihnutých pandémiou. Ako informovalo predstavenstvo mestskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) v pondelok na tlačovej konferencii, následky pandémie budú trvať dva až tri roky.

„Myslíme si, že Bratislava zažíva to, čo bude zažívať cestovný ruch na jeseň na celom Slovensku. Zažívame to medzi prvými,“ hovorí predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board Vladimír Grežo. Ako ďalej dodáva, poklesy návštevnosti sú veľmi extrémne, Bratislava zažíva v tomto roku extrémne náročnú situáciu.

Viacerí podnikatelia v cestovnom ruchu poukazujú na fakt, že majú negatívne prostredie na podnikanie v oblasti turistických služieb. No ukazujú i na problémy s čerpaním finančnej pomoci z dielne rezortu dopravy. Práve ten má na starosti vyplácanie schém pomoci pre cestovný ruch.

vysoké tatry, turista, turisti, cestovný ruch, dovolenka, Čítajte viac Bude dovolenka na Slovensku najbezpečnejšou voľbou? Hotelieri evidujú záujem, ale aj storná

BTB žiada vládu, aby prehodnotila finančné schémy pomoci. Tie by mali byť poskytované i po skončení leta. „Keďže budú veľké výpadky a zatiaľ sa neuvažuje o schémach podpory, ktoré by mali byť adresované na jeseň podnikateľom, je to niečo, čo by sa malo prehodnotiť,“ povedal Grežo.

Hlavné mesto nepatrí k typickým letným destináciám pre domácich. Pohreb pre cestovný ruch v Bratislave, aspoň tak tvrdí podpredseda BTB Martin Volek zastupujúci sprievodcov a cestovné kancelárie. „Pomohlo by, ako je to všade vo svete, keby destináciu mohli navštíviť zaočkovaní a otestovaní turisti,“ hovorí Volek. A teda hlavné mesto by tak bolo bezpečné a otvorené pre všetkých návštevníkov.

Domáci turisti podľa Voleka nedokážu nahradiť zahraničných. Práve zahraniční turisti pred pandémiou tvorili až 70 percent návštevnosti hlavného mesta. V súčasnosti je prepad zahraničných turistov v hlavnom meste 80 percent.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cestovný ruch #turizmus