Spustili mimoriadne letné vlaky. Hlásia záujem ľudí, pozrite sa, kam všade sa dá doviezť

Turistické vlaky sú späť. Do obľúbených slovenských destinácií ako napríklad Dobšiná, Banská Štiavnica, Levoča či Kremnica budú môcť turisti cestovať počas leta vlakom. Rezort dopravy chce takto v lete podporiť domáci turizmus a cestovný ruch.

08.07.2021 16:13
Elekričky čiernohronskej železnice Foto: ,
Nadšenci domácej turistiky tak budú môcť využívať letné vlaky od 3. júla do 19. septembra.
debata (10)

Vyčlenili na to až 58 vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na 12 trasách do vybraných turistických lokalít naprieč krajinou. Ministerstvo prízvukuje, že ide o sezónne vlaky s cieľom podporiť turizmus.

Nadšenci domácej turistiky tak budú môcť využívať letné vlaky od 3. júla do 19. septembra, čiže vyše dva a pol mesiaca „ZSSK pri príprave harmonogramu vychádzala z minuloročných skúseností, keď sa 44 letných spojov tešilo vysokému záujmu,“ tvrdí pre denník Pravda Tomáš Kováč, hovorca ZSSK, s tým, že pomôcť chceli cestovnému ruchu aj z dôvodu dôsledkov pandémie.

vlak Čítajte aj Aké vlaky budú jazdiť na trase Bratislava – Komárno? Pozrite si, kto sa prihlásil do výberu

Zachránia cestovný ruch?

"Pandémia výrazne zasiahla cestovný ruch, po prvotnej finančnej injekcii formou schém pomoci, prinášame aj mimoriadne letné vlaky, ktoré dovezú cestujúcich do obľúbených turistických lokalít,“ dodáva minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ako ďalej pokračuje, dovolenka na Slovensku je dobrý nápad, verí preto, že si turisti letné vlaky užijú. Podľa informácií z ministerstva dopravy má každá linka svoj osobitný cestovný poriadok, v zásade ale platí, že letné vlaky sú prevádzkované len cez soboty, nedele a štátne sviatky.

„Letné vlaky majú pozitívny vplyv na domáci cestovný ruch, občanom prinášajú pohodlnú a ekologickú formu dopravy, vďaka ktorej môžu objavovať zaujímavé a atraktívne miesta,“ hovorí pre denník Pravda Mikuláš Virág z odboru komunikácie ministerstva dopravy a výstavby. Mimoriadne spoje financuje rezort dopravy, ktorý je i ich objednávateľom.

mapka, vlaky

O letné vlaky je záujem

„Už prvý júlový víkend po ich spustení ukázal, že o tieto špeciálne spoje je záujem zo strany zákazníkov vo všetkých regiónoch,“ tvrdí Kováč. Tradične medzi najvyhľadávanejšie spoje patria tie do Slovenského raja, Banskej Štiavnice či Starej Ľubovne. „Tento rok sme tiež pozitívne prekvapení záujmom o nové letné spojenia do Levoče a o cyklovlak na trase Prešov – Humenné – Stakčín,“ informuje Kováč.

Za všetkým sú čísla. V minulom roku podľa Kováča tieto mimoriadne letné vlaky prepravili viac ako 23-tisíc turistov naprieč Slovenskom. „V letnej sezóne 2021 očakávame záujem o sezónne vlaky minimálne v takom rozsahu ako v roku 2020,“ informuje hovorca ZSSK.

Rezort dopravy, ktorý ma pod palcom sekciu cestovného ruchu, takisto verí, že ľudia budú využívať letné vlaky a čísla budú ešte vyššie ako vlani.

Bude viac turistov v letných vlakoch?

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák tvrdí, že skúsenosti z minulého leta potvrdzujú, že o tento spôsob dopravy bol počas leta záujem. „Letné vlaky prispievajú nielen k jednodňovej turistike domácich turistov, ale zvyšujú aj atraktivitu cieľových destinácií,“ hovorí Harbuľák. Pretože pre niektorých môžu byť lokality, kde vlaky premávajú, i motiváciou na trávenie dovolenky či na jej predĺženie.

Ľudia sa tak budú môcť vybrať napríklad vlakom Záhoráčikom do Plaveckého Podhradia a pozrieť si tak kus histórie, ktorou sú ruiny hradu z 13 storočia. Letné vlaky vás zavedú i do Harmaneckej jaskyne, ale i na turistiku do Slovenského raja.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #turistické vlaky