INESS odporúča na rok zmraziť minimálnu mzdu, z časti vraj môže aj za vyššiu nezamestnanosť

Minimálna mzda na Slovensku by sa mala aspoň na jeden rok zmraziť. V tlačovej správe to tvrdí analytik INESS Róbert Chovanculiak. Popri tom by sa mala podľa neho zaviesť odvodová úľava pre zamestnancov s nízkymi mzdami vo forme odvodovej odpočítateľnej položky zo sociálnych odvodov.

08.07.2021 13:06
penzista, senior, peniaze, bankovka, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Táto úľava by podľa analytika zvýšila čisté mzdy nízkopríjmovým zamestnancom a kompenzovala by vysoký nárast mzdových nákladov pre zamestnávateľov.

Dlhodobé, rýchle a plošné zvyšovanie minimálnej mzdy na Slovensku považuje Chovanculiak za jednu z hlavných príčin neúmerného rastu nezamestnanosti v ekonomicky zaostalých okresoch. „Toto zvyšovanie pokračovalo aj v pandemickom roku 2020, keď sa produktivita práce prepadla o 0,6 % a rast priemernej mzdy spomalil na 3,8 %. Popri tom však minimálna mzda v roku 2020 vzrástla o rekordných 11,5 %," upozorňuje. Išlo podľa neho o druhý najvyšší rast minimálnej mzdy spomedzi krajín Európskej únie. Rýchly rast minimálnej mzdy pokračoval aj v tomto roku, keď najnižšie hrubé zárobky stúpli o 7,4 % na 623 eur. „Takýto vysoký nárast minimálnej mzdy v časoch ekonomického prepadu má významný podiel na náraste počtu nezamestnaných v ekonomicky zaostalých okresoch. A navyše brzdí následný rozbeh tvorby nových pracovných miest," zdôraznil analytik INESS.

úrad vlády, milan krajniak, Čítajte aj Krajniakova minimálna mzda nahráva firmám

Od novembra minulého roka do mája tohto roka na Slovensku pribudlo 15-tisíc uchádzačov o zamestnanie, pričom viac ako dve tretiny z nich boli podľa analytika z Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja. „Za pripomenutie stojí 10 okresov, v ktorých si hľadá zamestnanie 40 percent všetkých prepustených ľudí na Slovensku za posledného pol roka, pričom v nich žije len 16 percent všetkých obyvateľov," tvrdí. Ide o okresy Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Bardejov, Kežmarok, Prešov, Vranov nad Topľou, Košice – okolie, Michalovce a Trebišov. V týchto desiatich okresoch od novembra vlaňajška do mája tohto roka podľa Chovanculiaka stratilo zamestnanie 6-tisíc ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odvody #INESS #pandémia