Realizácia daňovo-odvodovej reformy závisí od postoja jednej strany a jedného politika, tvrdí Matovič

Minister financií Igor Matovič ešte začiatkom mája pri predstavení základných téz plánovanej daňovo-odvodovej reformy avizoval, že chce zaviesť finančnú podporu pre rodiny v sume 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti.

07.07.2021 14:39
Igor Matovič Foto:
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič
debata (1)

To, či sa na Slovensku uskutoční daňovo-odvodová reforma, závisí od postoja strany Sloboda a Solidarita. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

„Daňovo-odvodovú reformu máme nachystanú, ale záleží od toho, aká bude vôľa v koalícii,“ povedal. Ak sa podľa Matoviča niekto „bude hádzať o zem ako malý Jojo“, tak ľudia nebudú mať nižšie dane a odvody a z reformy zostane len 200 eur na dieťa. „Uvidíme, ako to dopadne na koaličnej rade,“ tvrdí.

Tomáš Meravý Čítajte viac Matovičov poradca Meravý: Nemám s ním žiadne osobné spory, snažím sa byť konštruktívny a vecný

Rezort financií podľa neho zvažoval zníženie zaťaženia práce daňami a odvodmi v prípade zamestnancov. „Postoj koaličnej strany SaS zatiaľ tomuto posunu nenapomáha, ale skôr to blokuje,“ uviedol Matovič. Reforma mala znížiť daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov tak, aby sa zaťaženie zamestnancov čo najviac priblížilo daňovo-odvodovému zaťaženiu samostatne zárobkovo činných osôb.

Minister financií Igor Matovič ešte začiatkom mája pri predstavení základných téz plánovanej daňovo-odvodovej reformy avizoval, že chce zaviesť finančnú podporu pre rodiny v sume 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Slovensko totiž podľa neho potrebuje poctivú a prorodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové.

Zámerom Matoviča je tiež zjednodušiť daňovo-odvodový systém tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy majú byť podľa Matoviča aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma