Viac daní, menej špekulantov. Matovičovi prešiel daňový poriadok, komu pomôže?

Štát bude „dobrých a zlých” podnikateľov hodnotiť podľa indexu daňovej spoľahlivosti.

07.07.2021 12:59 , aktualizované: 19:43
matovic Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (12)

Poctivým podnikateľom odmeny, podvodníkom zákazy a upozornenia. Také sú základy novely daňového poriadku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Materiál už v stredu schválila aj vláda. Cieľom zmien je predovšetkým motivovať podnikateľov k lepšiemu plateniu daní cez benefity. V opačnom prípade ich môže čakať aj zákaz podnikania. Po novom o tom totiž budú rozhodovať aj daniari.

Štát bude „dobrých a zlých” podnikateľov hodnotiť podľa indexu daňovej spoľahlivosti. Daniari sa budú cez tento rebríček pozerať na tých, ktorí sú registrovaní na daň z príjmu. Prihliadať by sa malo na povinnosti, ktoré majú ľudia pri daniach z príjmu, účtovníctve či dani z pridanej hodnoty (DPH). Spoľahliví daňovníci potom získajú výhody. Tých zvyšných chce štát upozorňovať na nedostatky.

matovic, krajci Čítajte viac Mal by Matovič platiť ľuďom za očkovanie? Štát by neprerobil, ale získal by veľa

Slabé benefity?

Podnikateľom však nevonia, že hodnotenie bude verejne dostupné. Obavy majú hlavne z toho, že kvôli tomu stratia obchodných partnerov, ktorí si ich v indexe vyhľadajú. V pripomienkovaní sa tiež objavili výhrady, že v návrhu chýbajú podmienky i spôsob hodnotenia. Matovičov rezort tak rozhodol, že ich zhrnie vo vyhláške. Stupne a spôsob hodnotenia zase budú zverejňovať daniari na svojej webovej stránke.

Systém pritom podľa firiem nebude ponúkať ani príliš lákavé benefity. Tí poctivejší podnikatelia by mali získať napríklad dlhšie lehoty na dodanie potrebných dokladov daniarom či nárok na čiastkový protokol. Finančná správa by tiež mala na index hodnotenia prihliadať aj pri pokutách. Podľa podnikateľov by tieto výhody mali byť samozrejmosťou, nie benefitom.

Nespoľahliví daňovníci zase dostanú od štátu osem dní na splnenie svojich povinností. „Cieľom tohto malusu je motivovať nespoľahlivé daňové subjekty, aby sa svojím riadnym plnením zákonných povinností dostali do skupiny spoľahlivých daňových subjektov a získali tak zvýhodnený prístup správcu dane,” vysvetľuje rezort financií.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič chce superhrubú mzdu a rovné dane. Zaplatia ľudia štátu viac?

Nová kompetencia

Zásadnou zmenou pri daniach by mala byť nová kompetencia pre daniarov. Tí budú môcť ľudí vylúčiť z podnikateľského prostredia. V praxi tam podnikateľ nebude môcť tri roky pôsobiť ako štatutár alebo člen štatutárneho orgánu, člen dozorného orgánu alebo prokurista vo všetkých obchodných spoločnostiach a družstvách. Vzťahuje sa to aj na spoločnosti zo zahraničia.

Zhruba päť rokov o tom môžu na Slovensku rozhodovať len súdy. Po novom túto kompetenciu získa aj Finančná správa. Dôvodom na tento zákaz je hlavne nedoplatok na daniach. Ak sa po daňovej kontrole zistí, že viac ako 13 mesiacov dlhuje podnikateľ aspoň 5 000 eur, Finančná správa môže o zákaze rozhodnúť. V praxi pritom môže ísť aj o iný nedoplatok voči štátu.

Pôvodne bola táto hranica oveľa nižšia. Matovičov rezort navrhoval nedoplatok na úrovni 170 eur. Po kritike v pripomienkovom konaní sa suma zvýšila. Viaceré inštitúcie a firmy považovali pôvodnú hranicu za nízku, keďže krajina má za sebou niekoľko mesiacov pandémie. Viaceré prevádzky sa tak dostali do finančných ťažkostí.

Igor Matovič Čítajte viac Lepší výber DPH podľa Matoviča? Podnikatelia budú ukazovať bankové účty

Podnikatelia budú ukazovať účty

<A>Matovič chce dostať viac peňazí do štátnej kasy aj cez DPH. Zabezpečiť to má povinné nahlasovanie bankových účtov Finančnému riaditeľstvu. Bude sa to týkať tých podnikateľov, ktorí ich používajú na svoj biznis a musia túto daň aj platiť. Novinka by im aj mala pomôcť znížiť riziko pri takzvanom ručení za daň.

V praxi to bude vyzerať tak, že firma v postavení odberateľa si na webovej stránke daniarov môže overiť bankový účet svojho dodávateľa. Slovenská legislatíva totiž daniarom umožňuje, aby od odberateľa žiadala zaplatenie DPH za dodávateľa, ktorý to neurobil. Vtedy sa uplatňuje inštitút ručenia za daň.

Ak však po novom pošle odberateľ peniaze priamo na overený bankový účet, daň v podstate poputuje priamo štátu. „Novonavrhnutý osobitný spôsob úhrady dane umožní odberateľovi zaplatiť dodávateľovi len základ dane a samotnú daň odviesť priamo na osobný účet dodávateľa,” tvrdí rezort financií.

Po novom sa tiež už nebudú vydávať takzvané osvedčenia o registrácii na daň. Podnikatelia ich poznajú ako malé kartičky, ktoré dostanú z daňového úradu a po zrušení registrácie ich tam musia aj vrátiť. Ak novela prejde, daniari im už osvedčenie posielať nebudú. Kartičku nahradí len informácia o rozhodnutí pri registrácii.

Igor Matovič Čítajte viac Trestné činy na finančnej správe bude vyšetrovať Finančné riaditeľstvo, novinku schválila vláda

Daniari budú vyšetrovať svojich ľudí

Okrem novely daňového poriadku sa bude meniť aj zákon o Finančnej správe. Návrh rezortu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) už odobrila aj vláda. Daniari po novom vďaka nej získajú viac kompetencií pri vyšetrovaní ekonomickej kriminality svojich kolegov z Finančnej správy. Po novom sa presunú z Kriminálneho úradu Finančnej správy na Finančné riaditeľstvo. Po novom by sa tiež mala zaviesť ďalšia možnosť vykonávať dočasnú štátnu službu, podmienky výberového konania či zálohy pre prechodne nezaradených príslušníkov Finančnej správy.

Novela na druhej strane Kriminálnemu úradu FS posilní kompetencie v boji proti nedovolenému obchodovaniu medzi členskými štátmi Európskej únie s omamnými a psychotropnými látkami či so zbraňami. Zmeny by mali začať platiť od začiatku budúceho roka. Finančné riaditeľstvo zase získa nové kompetencie v oblasti vyšetrovania od júna 2022.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #DPH #daňové podvody #Igor Matovič