Americká ministerka financií chce zatlačiť na kolegov. Presadzuje vyššiu ako 15 percentnú globálnu minimálnu daň

Rokovania o globálnej minimálnej dani majú byť ukončené v októbri na samite lídrov G20, uviedol zdroj z ministerstva financií USA.

07.07.2021 10:36
Yellen IMF Foto:
debata (6)

Americká ministerka financií Janet Yellenová bude tento týždeň tlačiť na svojich kolegov zo skupiny G20 (20 najväčších svetových ekonomík), aby stanovili globálnu minimálnu sadzbu dane z príjmu právnických osôb nad hranicou 15 %, na ktorej sa minulý týždeň dohodlo 130 krajín. Konečné rozhodnutie o daňovej sadzbe sa totiž očakáva až v ďalších fázach rokovaní. Uviedli to v utorok (6. 7.) večer predstavitelia amerického ministerstva financií.

Presná výška dane a potenciálne výnimky patria medzi otázky, o ktorých sa ešte nerozhodlo, aj keď 130 krajín minulý týždeň dosiahlo historickú predbežnú dohodu na parížskom stretnutí Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Tieto krajiny načrtli rámec pre globálnu minimálnu daň a prerozdelenie daňových práv pre veľké nadnárodné spoločnosti.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Minimálna globálna daň? Slovenským firmám neublíži

Očakáva sa, že túto dohodu schvália ministri financií G20 na stretnutí v piatok a v sobotu (9. a 10. 7.) v talianskych Benátkach.

Rokovania o globálnej minimálnej dani majú byť ukončené v októbri na samite lídrov G20, uviedol zdroj z ministerstva financií USA.

Administratíva prezidenta Joea Bidena medzitým doma navrhuje zvýšenie americkej minimálnej dane z nehmotného „zámorského“ príjmu spoločností na 21 % spolu s novou „vymáhateľnou“ daňou, ktorá by firmám zabránila odpočítať si dane odvedené v krajinách, ktoré neprijmú novú globálnu minimálnu sadzbu.

Podľa zdrojov z Washingtonu niekoľko krajín spolu s USA presadzuje globálnu daň vyššiu ako 15 percent.

Do rokovaní o globálnych daniach v rámci OECD sa zapojilo 139 krajín, pričom deväť z nich sa k dohode nepridalo: Barbados, Estónsko, Írsko, Maďarsko, Keňa, Nigéria, Peru, Svätý Vincent a Grenadíny a Srí Lanka. Okrem Peru, ktoré sa zdržalo hlasovania pre vnútropolitickú krízu, ide o štáty, ktoré využívajú nízke daňové sadzby, aby prilákali nadnárodné spoločnosti.

Ďalšie zdroje uviedli, že Keni a Nigérii sa nepáčia záruky ponúkané rozvojovým krajinám a označili ich za nedostatočné. Írsko zase uviedlo, že podporuje opatrenie na prerozdelenie daní platených nadnárodnými spoločnosťami medzi krajiny, v ktorých podnikajú, ale stavia sa proti 15 % minimálnej sadzbe. Aj Maďarsko označilo 15 % sadzbu za príliš vysokú a tvrdí, že bude mať vplyv na ekonomickú aktivitu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #G20