Výrobca čipov: Situácia s dodávkami sa nezlepšuje, práve naopak

Riešenie polovodičovej krízy je v nedohľadne, nová európska továreň situáciu nepomôže vyriešiť.

04.07.2021 17:17
Nemecko Infineon 2.kvartál 2020/21 tržby zisk rast Foto: ,
Nemecký výrobca čipov Infineon otvrdí, že riešenie polovodičovej krízy je v nedohľadne.
debata (1)

Problémy s globálnymi dodávkami čipov sa v niektorých odvetviach ešte zhoršili. Prispeli k tomu súčasné trendy, ako je napríklad práca na diaľku, v kombinácii so zotavovaním sa priemyslu z vlaňajšieho poklesu v dôsledku pandémie nového koronavírusu, čo zvyšuje dopyt po čipoch. Vyhlásil to Reinhard Ploss, šéf nemeckej spoločnosti na výrobu čipov Infineon.

Schopnosť výrobcov čipov zvyšovať kapacitu je obmedzená, pričom niektoré firmy v Ázii čelia ďalšiemu zníženiu produkcie v snahe potlačiť nové ohniská ochorenia COVID-19, uviedol Ploss s tým, že „situácia je stále zložitá“.

Pandemické „trendy“, ako je práca a vzdelávanie na diaľku, vyvolali dopyt po výpočtovej technike a ďalšej spotrebnej elektronike. To obmedzilo dodávky čipov s nižšou maržou pre výrobcov automobilov a prinútilo ich to zredukovať produkciu v 1. polroku 2021.

chip Čítajte viac Nedostatok čipov bude automobilky trápiť najmenej do konca tohto roku

Spoločnosť Infineon, popredný dodávateľ polovodičov pre automobilový priemysel, je do veľkej miery závislá od dodávok od zmluvných výrobcov čipov, ako je taiwanský koncern TSMC, s ktorými vedie „hlboký dialóg“ o uspokojovaní potrieb zákazníkov, uviedol Ploss, ktorý vytkol svojim dodávateľom, že neinvestovali dosť do nových kapacít. Infineon bol obzvlášť zasiahnutý nedostatkom starších 20– až 90-nanometrových čipoch používaných v celom jeho sortimente produktov.

Problémy s dodávkami čipov vyvolali v Európe diskusiu o tom, či investovať do novej výrobnej kapacity, aby sa znížila jej závislosť od dovozu od ázijských výrobcov, ktorí v priemysle dominujú.

Ploss však spochybnil cieľ stanovený Bruselom, ktorým je výstavba najmodernejšej továrne pre 2-nanometrovú technológiu výroby čipov. Tie totiž využívajú najmä výrobcovia počítačov a mobilných telefónov, a tých v Európe nie je tak veľký nedostatok, na rozdiel od čipov pre automobily. Podľa neho by sa priemyselná politika mala sústrediť na využitie tradičných silných stránok Európy v oblasti výroby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Infineon #polovodiče #čipy #čipová kríza #nedostatok polovodičov