Internetové zoznamky popracovali na vlastnej bezpečnosti. Nie sú však bez rizika

Zoznamovacie aplikácie sú v roku 2021 v porovnaní s rokom 2017 bezpečnejšie, najmä čo sa týka prenosu údajov. Tvrdí to spoločnosť Kaspersky.

04.07.2021 10:38
smartfón, partneri, pár, láska, zoznámenie Foto:
Zoznamovacie aplikácie oproti roku 2017 výrazne zvýšili svoju bezpečnosť.
debata

Spoločnosť Kaspersky sa zamerala na deväť populárnych zoznamovacích aplikácií. Tieto aplikácie však naďalej predstavujú riziko, pokiaľ ide o odhalenie príliš veľkého množstva osobných údajov o používateľoch, čím sa stávajú zraniteľnými voči hrozbám, ako sú prenasledovanie v kybernetickom priestore či doxing, teda neoprávnená manipulácia s informáciami.

Tohtoročné zistenia porovnávali experti s rovnakým prieskumom z roku 2017. Vtedy štyri zo skúmaných aplikácií umožnili zachytiť údaje odoslané z aplikácie a mnohé z nich používali nezašifrovaný HTTP protokol. „V roku 2021 sa však situácia výrazne zlepšila. Žiadna zo skúmaných aplikácií už nepoužíva HTTP protokol a nedochádza k odosielaniu údajov, ak nie je protokol zabezpečený,“ vysvetlili experti.

deti, počítač, škola, dieťa, internet Čítajte viac Hackeri využívajú on-line vyučovanie. Maskujú sa za vzdelávacie platformy

Ochrana súkromia je však podľa výskumníkov stále otázna. Väčšina aplikácií totiž umožňuje používateľom registrovať sa s účtom niektorej zo sociálnych sietí. „Ak sa používateľ rozhodne pre túto možnosť, potom sa do jeho profilu automaticky vyplnia informácie z danej sociálnej siete, napríklad fotografie a profilové informácie,“ uúpzorňují špecialisti.

Okrem toho, niektoré zo zoznamovacích aplikácií žiadajú aj zdieľanie polohy. „Prístup k údajom, ako je poloha, kde pracuje, meno či kontaktné informácie, vystavuje používateľov riziku kybernetického prenasledovania alebo dokonca až prenasledovania v skutočnom svete, ako aj doxingu,“ dopĺňajú.

programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca Čítajte viac Používatelia začnú považovať súkromie za hodnotu, za ktorú ochotne zaplatia

Odborníci odporúčajú používateľom zoznamovacích aplikácií nezdieľať vo svojom profile príliš veľa osobných informácií. Vyhnúť by sa mali zverejneniu priezviska, zamestnávateľa, fotiek s priateľmi či politických názorov. „Neviažte k svojmu profilu ďalšie účty sociálnych médií. Ak je to možné, vyberte svoju polohu manuálne,“ vymenovali tiež experti. Radia aj používať dvojfaktorovú autentifikáciu a bezpečnostné riešenie. „Ak už aplikáciu nepoužívate, odstráňte ju, alebo skryte svoj profil,“ znie záverečná rada spoločnosti Kaspersky.

debata chyba
Viac na túto tému: #internetová bezpečnosť #Kaspersky #internetové zoznamky #zoznamky