Pandemický efekt: U Čechov výrazne vzrástol záujem o hotovosť

Ćesi začali cez pandémiu preferovať hotovosť a tento efekt prekvapivo pokračuje aj naďalej. Množstvo bankoviek v obehu neustále rastie.

03.07.2021 15:00
peniaze, mince, euro, centy Foto:
Češi počas pandémie začali hromadiť hotovosť a tento trend pokračuje aj pri jej doznievaní.
debata (2)

Pandémia prudko zvýšila záujem Čechov o hotovosť. Aj keď tvrdia, že stále viac inklinujú k bezhotovostnému plateniu, podľa štatistík Českej národnej banky (ČNB) sa počas pandémie rekordne zvýšil objem bankoviek a mincí medzi ľuďmi.

V obdobiach krízy je to bežné. Lenže zatiaľ čo po finančnej kríze v roku 2008 tento efekt rýchlo odznel, v súčasnosti objemy hotovosti z vyšších úrovní neklesajú. Naopak, rast obeživa pokračuje, uviedol server iDNES.cz.

Objem hotovosti v obehu vzrástol v Česku vlani oproti predchádzajúcemu roku o rekordných 66 miliárd na 712 miliárd Kč (27,81 miliardy eur). Bezprostredne po Vianociach, keď objem obeživa medzi ľuďmi klesá, sa aj v tohtoročných štatistikách prejavil nepatrný pokles, v posledných mesiacoch však každý mesiac pribúda v priemere 5 miliárd Kč v obehu. Ľudia majú v peňaženkách, pod matracom či v trezore o desiatky miliárd korún viac, než čo zodpovedá štandardnému „nekrízovému“ vývoju.

foto2-sita-postova banka Čítajte viac Ľudia cez pandémiu našetrili miliardy eur. Začnú ich hromadne míňať?

K tomu pritom dochádza v situácii, keď Česi vo zvýšenej miere nakupovali online a keď obchody (ktoré vláda nezatvorila) vyzývali na bezhotovostné platby. „Enormný rast sa dá vysvetliť tým, že sme sa dostali do novej situácie. Nikto nevedel, čo má očakávať. Ľudia sa jednoducho báli a hromadili hotovosť pre prípad toho najhoršieho,“ povedal gestor Komisie Českej bankovej asociácie (ČBA) pre platobný styk Tomáš Hládek.

Dá sa však špekulovať aj o ďalších dôvodoch minuloročného a aktuálneho rastu hotovosti. Vo viacerých odvetviach, kde sa predtým „dodávalo na faktúru,“ chceli dodávatelia pre možné zhoršenie platobnej morálky rovno zaplatiť, a to radšej v hotovosti.

Počas minulého roka sa výrazne zmenil aj postoj k hotovosti. Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý uskutočňuje Ipsos pre ČBA, by až dve tretiny českého obyvateľstva vnímali prípadné zrušenie hotovosti ako obmedzenie slobody. V porovnaní s minulým rokom je to dvojnásobný počet respondentov. „Povedali nám to aj tí, ktorí najčastejšie platia bezhotovostne. Chcú mať stále možnosť platiť aj fyzickými peniazmi,“ povedal špecialista agentúry Ipsos na finančný trh Michal Straka.

Po covide vnímajú ľudia hodnotu slobody inak a existenciu hotovosti považujú za jej súčasť. „Sú na to teraz citlivejší než v čase, keď im práva, aspoň z ich pohľadu, upierané neboli. Najčastejšie ide o ľudí vo veku od 36 do 44 rokov,“ povedal Straka. Navyše, medzi Čechmi sa prejavila aj určitá „alergia“ na všadeprítomný online svet. „Hotovosť sa stala symbolom normálnejšej doby,“ dodal Straka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #bankovky #hotovosť #bankovky v obehu