Bude dovolenka na Slovensku najbezpečnejšou voľbou? Hotelieri evidujú záujem, ale aj storná

Hotely i reštaurácie sú na Slovensku otvorené a pripravené privítať tohtoročných dovolenkárov. I podľa kompetentných je letný oddych u nás naďalej najbezpečnejšou alternatívou dovolenky. „V tejto chvíli to vyzerá tak, že pre značnú časť Slovákov je leto na Slovensku tou najlepšou voľbou pre bezpečnú letnú dovolenku,“ hovorí Marián Galajda, hovorca Tatry mountain resorts (TMR), ktoré prevádzkujú niekoľko horských stredísk a hotelov. Cestovný ruch sa bude z pandémie spamätávať ešte dlho, preto sa hotelieri tešia každej jednej návšteve.

02.07.2021 16:58
vysoké tatry, turista, turisti, cestovný ruch,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (41)

Dovolenkári sa pri výbere svojho oddychu rozhodujú na poslednú chvíľu. Nepomáhajú im však zmätočné informácie o pravidlách súvisiacich s cestovaním. Práve pravidlá cestovania sa menia takpovediac zo dňa na deň. „Z dôvodu nejasných pravidiel pre cestovanie do aj zo zahraničia rezervácie v posledných dňoch mierne stagnovali,“ myslí si Galajda, keďže vyhlásenia kompetentných spôsobujú i dopyt po informáciách o aktuálnych podmienkach pre vstup do krajiny. Prísnejšie podmienky na cestovanie do zahraničia môžu podľa Galajdu zvýšiť objem domácich dovoleniek, ale na druhej strane negatívne poznačiť príchody dovolenkárov z okolitých krajín. Práve pre susedné krajiny ako Poľsko, Česko či Maďarsko je Slovensko obľúbenou dovolenkovou destináciou.

I keď nové pravidlá pre cestovanie zatiaľ nie sú prijaté, Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR, verí, že zdravý rozum a súdnosť zvíťazí. „Novonavrhované pravidlá nevieme nazvať inak ako absurdné, diskriminačné a fatálne pre cestovný ruch,“ hovorí Ballaschová. Nakoľko domáci návštevníci nedokážu nahradiť tých zahraničných, ani nie je možné organizovať pobyty len pre zaočkovaných turistov, výsledok bude veľký prepad príjmov v aktívnom cestovnom ruchu, straty pocítia hotely, reštaurácia a služby s tým spojené. Zahraniční turisti tvoria celkovo takmer 40% z celkových príjmov z cestovného ruchu, môžeme prísť neopodstatnene a nezmyselne o viac ako polovicu z nich. České cestovné kancelárie už teraz menia smerovanie svojich skupín na iné destinácie. To je v súčasnej situácii tragédia.

Fórum cestovného ruchu SR tvrdí, že navrhované pravidlá môžu byť diskriminačné pre 60 percent našich občanov, ktorí sú nezaočkovaní, často aj zo zdravotného dôvodu. Ballaschová poukazuje i na fakt, že rovnako sú diskriminované i osoby, ktoré prekonali covid-19. „Opatrenia nemajú nič spoločné s ochranou verejného zdravia, sú čisto politické rozhodnutia, ktoré masívne zasiahnu cestovný ruch, ale hlavne dôveru obyvateľstva vo vládu a opodstatnenosť opatrení a vôľu rešpektovať ich,“ dodáva Ballaschová.

Storná pobytov pribúdajú

„Zatiaľ sme nezaznamenali extrémny nárast ani úbytok rezervácií,“ tvrdí pre Denník Pravda Mária Brezinová, manažérka hotela Hviezdoslav z Kežmarku. Predpokladá však, že ľudia informáciu o sprísnení pravidiel cestovania iba spracúvajú a nezaočkovaní sa rozhodujú, či sa narýchlo dajú zaočkovať, prípadne riešia storná zahraničných dovoleniek. „Očakávame zvýšený dopyt v priebehu budúceho týždňa, ale i zvýšené storná zahraničných klientov,“ domnieva sa.

Z dôvodu vyššie spomenutých častých zmien v cestovaní hotelieri evidujú aj rušenie pobytov u zahraničných turistov. „Od stredy zaznamenávame dopyty od českých klientov, ktorí sa informujú na to, ako budeme postupovať, keď bude vládny návrh prísnejších opatrení schválený,“ dodáva Galajda. Ako ďalej dodáva, dôvody, prečo klienti telefonujú, sú rôzne – mnohí majú ešte len jednu dávku vakcíny a teda nespĺňajú definíciu zaočkovanej osoby, iní zaočkovaní nie sú vôbec.

Hotely preplnené nie sú

Kým pred dvoma rokmi praskali domáce hotely či penzióny vo švíkoch, minulý rok všetko zmenil. Ak sa zoberú do úvahy údaje z júna tohto roka a minulého roka, Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) tvrdí, že nábeh prenocovaní je pomalší, a preto očakávajú aj o niečo menej prenocovaní v júli a auguste. Dopyt bude kulminovať na prelome júla a augusta, dodáva generálny manažér.

V minulom roku bol prepad prenocovaní na úrovni 47 percent. „Tento rok bude tento pokles zrejme o niečo vyšší,“ hovorí Harbuľák. V tomto roku AHRS odhaduje prepad v návštevnosti o 50 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Na ďalší vývoj bude vplývať prípadná 3. vlna pandémie, ale aj miera zaočkovanosti ľudí, ktorá s tým úzko súvisí, dodáva Harbuľák.

reštaurácia, podnikateľ, gastro Čítajte viac Bez nižšej DPH. Skončí gastro sektor na kolenách?

Jednodňové dovolenky?

Tohtoročné leto bude v znamení jednodňových výletníkov. Hotel Lomnica bude počas letných mesiacov naplnený najmä počas víkendov či predĺžených dní. „S príchodom prázdnin vidíme rast záujmu aj počas týždňa,“ reaguje pre Denník Pravda riaditeľka Hotela Lomnica Zuzana Semanová. Nábeh záujemcov o dovolenku je však pomalší v porovnaní s minulým rokom. Predpokladáme aj z toho dôvodu, že prvé júlové týždne využívajú Slováci na cestovanie k moru, dodáva riaditeľka hotela Lomnica.

Tento rok bude situácia iná ako vlani, najmä čo sa týka i lokality dovoleniek. „Časť Slovákov v dôsledku pandémie preferuje individuálne riešenia dovoleniek, v menších strediskách,“ informuje Harbuľák. No rastie záujem o takzvané jednodňové i víkendové pobyty v prírode či miestach, ktoré nepatria do top destinácií. „Očakávame, že takto dovolenkujúci Slováci sa viac rozcestujú aj do miest, ktoré doteraz nepatrili k top destináciám,“ hovorí Harbuľák. V top sezóne však Harbuľák nevylučuje, že niektoré strediská budú preplnené, a to predovšetkým z dôvodu jednodňových výletov turistov, dodáva.

Rezervácie na poslednú chvíľu

„Tento rok, po uvoľnení opatrení, sledujeme trend rezervácií na poslednú chvíľu, preto je ťažké predikovať vývoj na júl i august,“ hovorí Harbuľák. V prípade, že ste si začali dovolenku plánovať skôr,o voľné lôžka v ubytovacích zariadeniach sa báť nemusíte. „Ak si rozhodnutie necháte na poslednú chvíľu, môže to byť problém v niektorých destináciách,“ hovorí Harbuľák.

„Naďalej pretrváva last minute pick up podobne ako minulý rok,“ hovorí Galajda. No dovolenkári si rezervujú pobyty už aj na vzdialenejšie mesiace. Záujem ľudí o horské ubytovacie zariadenia potvrdzuje Galajda. „S uvoľnením opatrení a otvorením vodných parkov evidujeme vysoký záujem aj o hotely vo vodných parkoch,“ hovorí. Podľa Galajdu si ľudia rezervujú dovolenky i na viac ako 3 noci, a tie si ľudia rezervujú s väčším časovým predstihom.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #turizmus #hotely