Bez nižšej DPH. Skončí gastro sektor na kolenách?

Podnikatelia v gastro sektore patria k najviac zastihnutému odvetviu pandémiou. Bude trvať ešte dlhé roky, kým sa gastro sektor spamätá z pandémie. Svetlo na konci tunela im dávalo možné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH). Aj preto ich znepokojilo tohtotýždňové konanie koalície. Práve tá totiž nepodporila opozičný návrh na zníženie DPH na stravovacie služby - zároveň však nepredložila ani vlastný návrh.

02.07.2021 11:28 , aktualizované: 13:43
reštaurácia, podnikateľ, gastro Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Slovensko má tretiu najvyššiu DPH pre gastrosektor v únii. Len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba na úrovni päť percent, v Česku je to desať percent.

„Sme znepokojení konaním koalície, ktorá na jednej strane a to vrátane ministerstva financií deklaruje, že gastro sektoru pomôže, avšak nijak nekoná,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Poslancitotiž nepodporili opozičný návrh a taktiež neprichádzajú s vlastným návrhom na pomoc gastro sektoru. Neúspešná letná sezóna s hroziacou treťou vlnou pandémie môže byť umieračikom pre celý gastro sektor na Slovensku, dodáva generálny manažér.

Vieden restauracia pandemia Čítajte viac Nemá kto variť a upratovať. Nepomohla ani štátna pomoc, po pandémii chýbajú tisícky zamestnancov

I keď sú reštaurácie tvorené, viaceré z nich musia splácať úvery či odložené odvody, ktoré si nahromadili počas pandémie. „Nie celkom rozumieme, čím sa politici zaoberajú, ak túto situáciu nevidia napriek tomu, že im všetky tieto problémy neustále vysvetľujeme. Pomoc gastru zo strany štátu je doslova minútu pred dvanástou,“ uviedla Magdaléna Koreny, z iniciatívy Pomoc pre gastro.

Ničomu nepomôžu ani nové pravidlá pre vstup do krajiny. Štát pritom ohlásil, že od podnikateľov na daniach vyberie tento rok o miliardu eur viac, informuje platforma #Stálemámechuť.

Na hrane prežitia

Malí a strední podnikatelia i živnostníci žiadajú jasné a rýchle riešenie na reštart svojho podnikania. Podľa Viliama Pavlovského z Aliancie Slovenskej gastronómie/ 10 pre gastro sú majitelia gastro prevádzok na hrane svojho fungovania. „Visia nad nimi obrovské záväzky vo forme úverov na prežitie, ktoré chcú splatiť. Jasne sme vysvetľovali zástupcom koalície, aké prínosy pre prežitie sektora, ale aj štátny rozpočet má znížená DPH na stravovacie služby, ktorú zaviedlo množstvo krajín EÚ a odporúča ju aj Európska komisia,“ hovorí.

Podniky potrebujú jasnú a rýchlu pomoc. Za takú považujú práve zníženie DPH na gastrosektor. „Kričia a žiadajú oň tisícky podnikateľov gastrosektora, ktorí dokážu sami uznať a vyhodnotiť, čo im reálne dokáže pomôcť,“ hovorí Pavlovský.

Skončia malí podnikatelia?

„Gastro sektor je dôležitým odberateľom aj pre množstvo slovenských výrobcov potravín, často malých a lokálnych,“ hovorí Vladimír Machalík zo #StáleMámeChuť. Ako ďalej dodáva, prežitie gastro sektora je tak úzko prepojené aj s vidiekom, malými farmármi a potravinárskymi podnikmi. I plánované zníženie DPH by pomohlo udržať prácu ľuďom na vidieku, no podporilo by to i celý sektor. „Veríme, že vláda na nás nezabudla a predloží do NR SR vlastný návrh dočasného zníženia DPH na stravovacie služby ešte do konca tejto schôdze,“ povedal Machalík.

Do reštaurácie len očkovaní?

Slovenské ministerstvo zdravotníctva zato aktuálne rozmýšľa, ako vyhnať aj tých pár domácich odvážlivcov z reštaurácií, tvrdí inicatíva Zachránme gastro!. Podľa informácií inicatívy majú kontrolovať očkovanie čašníci a zodpovednosť za prítomnosť neočkovaných ľudí v interiéroch majú mať samotné reštaurácie.

„Chápeme, že v rámci očkovacej kampane treba využívať cukor aj bič, v poriadku. Ale pridávať ďalšie úlohy týraným reštauráciám je cez čiaru a boli by vlastne „bičom“ na slovenskú gastroscénu. Vyzývame štátne inštitúcie, aby si dodržiavanie svojich vymyslených pravidiel kontrolovali a vynucovali sami,“ hovorí Ján Laš z Iniciatívy Zachráňme gastro! Zároveň dodáva, že v situácii bez podpory, v stálej ignorancii našich problémov ministerstvom financií, odmietame ďalšie úlohy, ktoré patria výlučne štátu. Potrebujeme okamžité zníženie DPH na 5%, urýchlené doplatenie všetkých sľubovaných finančných prostriedkov, pokračovanie Pomoci ++, doplatenie nájmov aj za máj. "Nemáme problém s tým, že motivujme ľudí k očkovaniu, ale nemôže sa to robiť na účet a zodpovednosť gastra“ povedal Laš.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #gastro sektor