Očkovacia lotéria aj sprostredkovateľský bonus prešli parlamentom

Lotéria pre zaočkovaných aj finančný bonus pre tých, ktorí sprostredkujú očkovanie ďalšej osoby, sú realitou. Obe totiž prešli parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní v rámci pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o pomoci cestovkám, a to aj bez podpory všetkých koaličných partnerov. Cieľ je jasný - zvýšiť šance na dosiahnutie kolektívnej imunity ešte predtým, ako na Slovensku naplno udrie delta variant koronavírusu.

02.07.2021 11:12 , aktualizované: 13:39
debata (146)

„Vakcín máme plné chladničky, ale ľudí, ktorý by na očkovanie stáli v radoch, je žalostne málo,“ povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii po hlasovaní.

Prémia a bonus

Očkovacia prémia, čiže kvázi lotéria, má prebiehať každý týždeň v nedeľu a v menšom formáte aj cez týždeň. Rezort financií na ňu vyčlenil 2 milióny týždenne. Systém bude žrebovať zo všetkých doteraz zaočkovaných. Prípadná výhra bude zdaňovaná a ešte sa nevie, kto lotériu bude zabezpečovať. Možné je, že pôjde o spoločnosť Tipos alebo ministerstvo financií.

matovič Čítajte viac Daj sa zaočkovať a vyhraj dva milióny. Matovič vymyslel lotériu a bonus, uspeje u ľudí?

Druhým spôsobom motivácie má byť podľa rezortu sprostredkovateľský bonus od 30 do 90 eur pre tých, ktorí niekoho ďalšieho na očkovanie presvedčia. Suma sa bude líšiť od veku zaočkovaného. Podľa Matoviča ide v oboch prípadoch hlavne o motiváciu nerozhodnutých. Systém pre získanie bonusu by nemal byť komplikovaný. Zaočkovaný sa po vakcíne zaregistruje na webovom sídle ministerstva financií, kde si sprostredkovateľský bonus uplatní. „Vytvorili sme stránku, na ktorú sa zaočkovaní budú môcť prihlásiť a uplatňovať si bonus. Overíme si údaje a zaočkovanému poskytneme číselný kód, ktorý odovzdajú svojmu sprostredkova­teľovi. Ten si ho takisto uplatní online,“ povedala ešte v stredu pri predstavení bonusu generálna tajomníčka služobného úradu rezortu financií Veronika Gmiterko, ktorá legislatívny návrh vypracovávala. Sprostredkovať takto jeden človek môže až 50 zaočkovaných.

Pri oboch návrhoch sa počítajú všetci ľudia, ktorí sa zaočkovali, respektíve im niekto očkovanie sprostredkoval, od 1. júla do konca októbra 2020. To, či návrhy naozaj zaberú Matovič presne nevie. Každý zaočkovaný sa však podľa neho ráta.

igor matovič, očkovanie Čítajte viac ANKETA: Čo hovoria odborníci na Matovičove očkovacie bonusy?

Jednota v koalícii nebola

Návrhy však nakoniec prešli aj bez podpory všetkých koaličných partnerov. Proti boli podľa Matoviča liberáli. „Snažili sme sa presvedčiť kolegov z SaS, aby tieto návrhy podporili. Prišli sme s kompromisným riešením, s ktorým súhlasila aj strana Sme rodina, a ktoré sa týkalo platieb pri testovaní. Bohužiaľ, podporu v strane SaS sme nezískali. Nakoniec dodržali to, čo povedali a zákony nepodporili,“ povedal Ostatné strany vraj boli za. To pre denník Pravda ešte vo štvrtok potvrdil aj tlačový odbor strany Za ľudí. „Súhlasíme s každou podporou očkovania. Považujeme ho v tejto chvíli a pri týchto poznatkoch za jedno z najúčinnejších opatrení v boji proti koronavírusu a jeho mutáciám. Predstavitelia našej strany pravidelne vyzývajú občanov na očkovanie a v samotnom prístupe k nemu idú osobným príkladom,“ hovorí tlačové oddelenie strany. Pozitívne sa vyjadrilo aj tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #očkovacia lotéria