ANKETA: Čo hovoria odborníci na Matovičove očkovacie bonusy?

Prémia pre zaočkovaných v prípade, že ich vyžrebujú v lotérii, ale aj sprostredkovateľský bonus, ak sa vďaka nim dá zaočkovať ďalší človek. Ministerstvo financií v stredu, 30. júna, predstavilo finančné opatrenia, ktorými chce ľudí motivovať k očkovaniu.

01.07.2021 14:47
igor matovič, očkovanie Foto: ,
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič
debata (194)

Denník Pravda sa odborníkov opýtal, ako vnímajú návrhy rezortu, o ktorých v súčasnosti rozhoduje parlament, a tiež na to, aké ďalšie by mohli ľudí motivovať k očkovaniu.

Vladimír Leksa, imunológ

Lotéria určite ľudí od očkovania neodradí, skôr motivuje, ale kolektívnu imunitu nám nezabezpečí. Každý zaočkovaný sa však ráta. Motivoval by som víziou normálneho života pre zaočkovaných.

Matej Šucha, behaviorálny ekonóm, spoluzakladateľ spoločnosti Mindworx

Je veľa dát, ktoré ukazujú, že ak vnesieš nejakú vonkajšiu motiváciu, napríklad vo forme peňazí, vytlačíš tým vnútornú a výsledok môže byť v konečnom dôsledku ešte horší. Lotéria je v takomto prípade určite lepšia ako paušálne odmeňovanie. Nemyslím si však, že to je najlepší krok, aký je možné spraviť. Existujú veci, ktoré by pomohli oveľa viac. V zásade nie som zástanca monetárneho odmeňovania, ale fajn, je to oveľa lepšie ako keby zaplatili každému.

Na druhej strane sa ale potrebujeme pýtať, prečo sa ľudia nejdú zaočkovať. Potrebujeme nájsť dôvody. Často ide o malé bariéry, ktoré ľudí odrádzajú, napríklad neschopnosť vybrať si termín, neistota toho, kedy mi bude priradený ak napríklad robím vo fabrike na zmeny, a podobne. Štát by preto nemal pasívne čakať, ale ísť v ústrety ľuďom a pomáhať im tieto prekážky prekonať. Vláda by najčastejšie bariéry mala zistiť pomocou prieskumu a na jeho základe navrhnúť 5 až 7 behavioralnych opatrení na ich odstránenie. Tie treba vyskúšať na reprezentatívnej vzorke a nakoniec robiť vo veľkom to, čo funguje.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič predstavil veľkú motiváciu pre nezaočkovaných. Bude lotéria s dvomi miliónmi eur a bonus

Martin Vlachynský, analytik INESS

Rôzne lotérie a odmeňovacie schémy skúšali už v zahraničí, kde sa z pohľadu miery preočkovanosti stretli s rôznou, ale zväčša detekovateľnou mierou úspechu. Výsledky z USA či iných krajín však nemožno mechanicky preniesť do očakávaní na Slovensku, spoločenská debata okolo očkovania je tu už značne vyhrotená. Osobne som skôr priaznivcom trhových motivácií – napríklad finančných, v podobe spolupodielania sa na nákladoch prípadnej liečby, samozrejme s posúdením vylúčených skupín. Lotériu však považujem za lepší krok ako povinné očkovanie a vytváranie dvoch kategórií občanov. To už začalo súčasnými pravidlami cestovania. Tie sú diskriminačné nielen voči nezaočkovaným, ale napríklad aj voči tým, ktorí sa zaočkovali v zahraničí, keďže slovenská byrokracia takýto fakt nedokáže spracovať. Vo svete sú už prvé krajiny, napríklad Singapur, ktoré si uvedomili, že covid tu ostane už navždy a treba sa s ním naučiť žiť. Predstava, že zabránime príchodu nových mutácií je absolútne nereálna.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko

Odborníci na imunológiu jednoznačne hovoria, že jediný spôsob, ako zabrániť opätovnému zásadnému nárastu ochorení na covid a následnému lockdownu celej ekonomiky je očkovanie. Preto je rozhodne správne, ak sa štát snaží motivovať ľudí k zaočkovaniu v snahe dosiahnuť kolektívnu imunitu na úrovni približne 70-percentnej zaočkovanosti.

Aj keď nie som makroekonóm, dovolím si tvrdiť, že týždenné náklady na motivačnú kampaň v prospech očkovania v jednotkách miliónoch sú absolútne zanedbateľné voči následkom, ktoré bude mať lockdown v prípade, že sa do jesene nepodarí dosiahnuť kolektívnu imunitu. Stačí sa pozrieť na prepad HDP v 2. kvartáli 2020, ktorý spôsobil lockdown. Zo strany štátu ide o investíciu, ktorá sa môže, ale nemusí ukázať ako dostatočná v snahe predísť ďalšiemu uzavretiu ekonomiky.

Netrúfam sa vyjadriť k tomu, či lotéria a sprostredkovateľský bonus je jedinou cestou pre zvýšenie očkovanosti. Faktom je, že finančná motivácia a možnosť získať peniaze navyše rýchlym spôsobom na Slovensku očividne funguje. Dôkazom je napríklad porovnanie objemu peňazí, ktoré Slováci vkladajú do investovania do podielových fondov ako dlhodobého zhodnotenia a do stávkovania a online hier ako šanci na rýchle zhodnotenie. Slováci do stávkovania a online hier s možnosťou výhry investujú trojnásobok toho, čo do dlhodobého zhodnocovania vo fondoch. To jasne ukazuje, že možnosť rýchleho zisku peňazí Slovákov výrazne motivuje.

Na druhej strane, napríklad bločková lotéria sa v minulosti ukázala ako úplné fiasko. Niektorí odborníci sa prihovárajú za povinné očkovanie minimálne v kritických sektoroch ako zdravotníctvo a školstvo či prípadne za povinné očkovanie všetkých, ktorí chodia pravidelne do pracovného kolektívu. Nie som odborník na túto oblasť, ale v princípe určite platí, že treba vyskúšať každý nástroj, ktorý má reálnu šancu pomôcť zrýchliť tempo očkovania a zvýšiť celkovú imunitu obyvateľstva.

Martin Vavrinčík, projektový manažér pre Rýchlotest-covid.sk

Očkovanie je bezpochyby kľúčové, ak chce Slovensko čo najlepšie zvládnuť ďalšiu vlnu pandémie. Ako vidíme z krajín ako Izrael a Veľká Británia, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti, vírus sa môže aj napriek tomu ďalej šíriť a osobitne ohrozené sú najmä školy a miesta, kde sa stretáva veľa ľudí. Preto bude popri očkovaní naďalej kľúčové testovanie. Vhodné nastavenie testovacích kapacít a stratégia testovania budú jednoznačne kľúčové pre zvládnutie ďalšieho priebehu pandémie. Osobitne to bude platiť pri rizikových skupinách, ako sú domovy sociálnych služieb a rizikovým miestam, ako sú školy a firmy.

pellegrini Čítajte viac Očkovanie nemôže byť priepustkou cez hranice, spochybnil Pellegrini opatrenia vlády

Jana Glasová, analytička 365.bank

Motiváciou na zaočkovanie sa by pre ľudí mala byť predovšetkým ochrana ich zdravia a zdravia ich blízkych. A snaha o vytvorenie celospoločenskej imunity, ktorá nám pomôže prekonať pandémiu a zabrániť ďalšiemu zatváraniu ekonomiky na jeseň. Nie vždy ale toto funguje. Možnosť vyhrať nejakú finančnú odmenu môže byť samozrejme tiež silnou motiváciou pre zaočkovanie sa. Preto predpokladáme, že navrhovaná lotéria môže pomôcť zvýšiť zaočkovanosť nášho obyvateľstva a to je niečo, čo naša ekonomika naozaj potrebuje. Miera zaočkovanosti je totiž u nás nízka a potrebujeme ju jednoznačne zvýšiť, aby sme sa uchránili pred treťou vlnou pandémie a opätovným zatváraním ekonomiky.

Ekonomické škody a náklady pre štát aj súkromný sektor, ktoré by boli spôsobené ďalším zatvorením obchodov, prevádzok, hotelov či reštaurácii, by boli isto vyššie ako náklady na lotériu. A k tomu si treba pripočítať ešte náklady na zdravotnú starostlivosť, ak by tretia vlna opäť spôsobila výrazný prílev pacientov do nemocníc. Otázkou ale zostáva, či lotéria „zafunguje“ tak, ako vláda očakáva, a naozaj sa tým výraznejšie zvýši úroveň vakcinácie medzi našincami.

Marek Dobeš, ekonomický analytik portálu polemag.sk

V čase, keď sa približuje tretia vlna pandémie, je kľúčové prijímať pozitívne motivačné nástroje na zvýšenie zaočkovanosti. Najlepším riešením by boli priame platby očkovaným, čo sa ukazuje ako najefektívnejšia motivácia a úspešne sa používa napríklad v Austrálii. I keď sú tieto opatrenia finančne náročné, stále ide o rádovo nižšie náklady aké vzniknú pri tretej vlne v prípade nedostatočne zaočkovanej populácie. Tie sa budú rátať v miliardách eur. Okrem toho majú finančné stimuly vo forme priamych platieb pozitívny dopad na podporu spotreby a oživenie ekonomiky.

Lotéria je spôsob, ktorý môže motivovať isté skupiny obyvateľstva, tak ako iné lotérie, ale má menšiu účinnosť ako priame platby. Môže to byť prvý pokus ako podporiť očkovanie, ale vláda by mala mať pripravený záložný plán v prípade, že sa takáto motivácia ukáže ako nedostatočná. Lotéria je v tomto kontexte naozaj lotériou.

Podobná situácia je so sprostredkova­teľským bonusom. Môže namotivovať istú časť ľudí, ale určite nebude taký účinný ako priame platby. V aktuálnej situácii nie je na mieste šetriť na niečom, čo v budúcnosti prinesie veľké finančné úspory. Ak by sa podarilo motivovať k očkovaniu veľkú časť populácie, výrazne by sme zredukovali tretiu vlnu a ekonomika by mohla fungovať.

Aj keď by priamy príspevok zaočkovaným zaťažil štátny rozpočet, stále je rádovo nižší ako ekonomické a sociálne náklady, ktoré prinesie tretia vlna pandémie na jeseň pri nízkej miere zaočkovanosti. Zvýšené náklady rozpočtu môžu byť v rámci daňovo-odvodovej reformy kompenzované zavedením progresívnej dane z prevodu nehnuteľností a prevodu majetkových podielov v spoločnostiach.

Vláda by mala zaviesť takýto príspevok, keďže svojim zlým doterajším manažmentom pandémie stratila dôveru väčšiny populácie. Finančná motivácia ostáva jednou z posledných možností ako predísť ďalším ekonomickým a sociálnym následkom tretej vlny pandémie. Popri tomto opatrení by vláda mala začať počúvať rady odborníkov a prenechať im komunikáciu protipandemických opatrení, ktorá bola doteraz veľmi slabá a je jednou z príčin prečo sa mnohí ľudia nechcú dať očkovať.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #očkovací bonus #očkovacia lotéria