Objednávate z Číny? Od júla sa menia pravidlá, zaplatíte viac (otázky a odpovede, koho sa to dotkne)

Kryt na mobil za pár eur, aj nové šaty z Číny. Od 1. júla už ani jedno z nich nekúpime tak lacno, ale ani tak jednoducho. Menia sa totiž pravidlá preclievania tovarov z tretích krajín a ruší sa výnimka z platenia dane z pridanej hodnoty (DPH) na zásielky lacnejšie ako 22 eur.

01.07.2021 01:00
preclievanie, kuriér Foto:
Zmeny v systéme začínajú platiť vo všetkých krajinách Európskej únie naraz.
debata (21)

Zmeny tak čakajú nielen tých, ktorí nákupom lacnejších produktov z Číny či USA zakaždým usporili euro-dve, ale aj podnikateľov. Hlbšie do vrecka budú musieť siahnuť v prípade, ak z krajín mimo Európskej únie tovar dovážajú, respektíve do daných krajín exportujú.

Zmeny v systéme začínajú platiť vo všetkých krajinách Európskej únie naraz. Dôvod je celkom prozaický. „Oslobodenie zásielok s hodnotou nižšou ako 22 eur od DPH narúšalo hospodársku súťaž medzi dodávateľmi z únie a tretích krajín,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská. Daniari tak za týmto účelom spúšťajú portál e-commerce, ktorý má slúžiť jednak na preclievanie zásielok s nižšou hodnotou ako 150 eur, ale aj na zaplatenie DPH v prípade, ak predajca produktu nebude registrovaný v niektorej z členských krajín únie. Podľa Finančnej správy SR by nemalo ísť o nič zložité. "Ide o rýchly a jednoduchý spôsob preclievania,“ hovorí Rybanská.

Zmenu treba. Čo príde potom?

Podľa odborníkov zmenu zaviesť treba. "Návrh prichádzajúci z Bruselu sa snaží vytvoriť rovnaké podmienky pre všetky on-line obchody, keďže predovšetkým tie zahraničné si užívali viaceré výhody. Stačí sa pozrieť na lacné nákupy z Číny, keď tovary v hodnote niekoľkých desiatok centov či eur cestovali cez celý svet a nemali povinnosť platby DPH a cla,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Napríklad hodnota on-line nákupov z Veľkej Británie dosiahla v roku 2020 medzi našimi klientmi viac než 65 miliónov eur, dodáva.

Otázne je, aký dosah budú mať tieto opatrenia na konečných spotrebiteľov. "Mnohí si už zvykli na pohodlie, efektívnosť a dostupnosť ázijských dodávateľov. Drobnosti od náhradných dielov pre elektroniku a elektronických súčiastok až po predmety dennej spotreby zdražejú,“ hovorí analytik INESS Martin Vlachynský. Stane sa tak nielen kvôli nutnosti platby DPH aj pri doslova centových produktoch, ale aj z dôvodu väčšej administratívy pre obchodníkov. "Napríklad to môže byť registrácia a správa systému Import One Stop Shop,“ hovorí Horňák v súvislosti s novinkou, ktorú budú môcť obchodníci po novom využívať pre potreby platby dane.

Novinka však podľa analytikov môže odradiť aj bežných ľudí. Hlavne, ak systém, ktorý na preclievanie vytvorili daniari, nebude fungovať tak ako má. "Fungovanie preclievacieho štátneho IT systému si netrúfam v tomto momente hodnotiť, ale doterajšia história nepraktickosti a nefunkčnosti štátneho IT je až desivá,“ hovorí Vlachynský. Mnohí s ním svoju skúsenosť už majú. Občiansky s čipom a elektronický podpis totiž treba ako pri podaní daňového priznania, tak aj pri elektronickej zmene trvalého pobytu. A nie vždy to ide bez problémov.

Denník Pravda k zmenám v preclievaní tovarov a platbe DPH pripravil odpovede na najčastejšie otázky o fungovaní celého systému.

Čo sa od 1. júla mení v oblasti cla?

  • Preclievať bude treba všetky výrobky zakúpené v tretích krajinách.
  • Na preclievanie bude slúžiť internetová stránka vytvorená Finančnou správou.
  • Povinnosť zaplatiť clo ostáva nezmenená, platí od hodnoty výrobku prevyšujúcej 150 eur.
  • Ruší sa aj výnimka z platenia DPH za výrobky lacnejšie ako 22 eur.
  • DPH môžete zaplatiť priamo predávajúcemu z tretej krajiny, teda e-shopu, alebo sprostredkovateľovi predaja na diaľku. Je to možné vtedy, ak využívajú osobitnú úpravu pre predaj na diaľku, teda sú registrovaní v členskom štáte Európskej únie.
  • Ak registrovaní nie sú, DPH zaplatíte priamo colným orgánom na Slovensku, a to pri podávaní colného vyhlásenia, alebo prepravcovi tovaru.

Kto bude po novom musieť tovar preclievať a ako?

Novinka sa týka všetkých, ktorí si nakúpia tovar z tretích krajín. Priamo na preclievanie zásielok do 150 eur bude slúžiť portál Finančnej správy e-commerce. "Ide o rýchly a jednoduchý spôsob preclievania, ku ktorému budú kupujúci potrebovať elektronický občiansky preukaz,“ povedala hovorkyňa daniarov Martina Rybanská. Pri hodnote zásielky vyššej ako 150 eur bude potrebné podať štandardné colné vyhlásenie tak, ako tomu bolo doteraz.

Ako prebieha podanie on-line colného vyhlásenia?

Ak si zakúpite tovar z krajiny mimo Európskej únie, podľa Finančnej správy stačí ísť na internetovú stránku www.ecm.financnasprava.sk a po prihlásení sa do privátnej zóny si vytvoriť svoje podanie colného vyhlásenia. Následne sa spustí takzvaný „Sprievodca“, ktorý si od vás v postupných krokoch vypýta nevyhnutné informácie o tovare. "Na základe týchto údajov vyplní na pozadí colné vyhlásenie. Na záver sa vám zobrazí celé colné vyhlásenie, ktoré môžete ešte opraviť,“ hovorí Rybanská. Na konci ešte treba colné vyhlásenie podpísať s pomocou občianskeho preukazu s čipom, ktorého aktivácia je možná v ktoromkoľvek klientskom centre. V schránke by ste nakoniec mali nájsť elektronické správy o stave colného vyhlásenia. Ak vás colný orgán vyzve na predloženie dokladov, napríklad objednávky, faktúry a podobne, môžete ich doručiť buď osobne, čím urýchlite proces preclenia a rýchlejšieho prístupu k zásielke, alebo ich zašlete na mailovú adresu, ktorú colný orgán zmieni v elektronickej správe.

Musím pri každej objednávke platiť clo?

Nie, povinnosť zaplatiť clo ostáva nezmenená a vzťahuje sa len na zásielky drahšie ako 150 eur.

Muž, zásielka, dokumenty, obálka, balík Čítajte viac Novinky pri balíkoch z krajín mimo EÚ. Od júla budú drahšie, zmení sa aj clo

Čo znamená, že sa ruší oslobodenie od DPH pri zásielkach s nižšou hodnotou ako 22 eur?

Fyzické, ale aj právnické osoby, teda bežní nakupujúci na internete, ale aj firmy, ktoré si objednajú tovar z tretích krajín – v hocijakej hodnote – zaň budú musieť odviesť DPH.

Ako môžu DPH zaplatiť?

Priamo pri objednaní tovaru, a to buď predávajúcemu z tretej krajiny, teda priamo e-shopu, alebo sprostredkovateľovi predaja na diaľku. Ak predajca alebo sprostredkovateľ predaja využíva osobitnú úpravu pre predaj na diaľku, takzvanú OSS (One Stop Shop, pozn. redakcie), je registrovaný daňovými orgánmi v jednom z členských štátov Európskej únie a má osobitné číslo IOSS. Stačí, ak vám ho pri objednávke poskytne.

Čo ak predajca tovaru nie je registrovaný v členskom štáte Európskej únie?

V takomto prípade DPH zaplatíte priamo colným orgánom na Slovensku, a to pri podávaní colného vyhlásenia, alebo prepravcovi tovaru, ktorý bude mať na tento úkon vydané povolenie od colných orgánov.

Aké možnosti platby DPH má podnikateľ od 1. júla?

Môže si zvoliť starý, ale stále platný spôsob registrácie ako platiteľ DPH v krajine, do ktorej tovar dováža. Dostane zahraničné IČ DPH a predaje bude do zahraničia fakturovať s ich miestnou sadzbou DPH, a platiť DPH miestnym daňovým inštitúciám v zahraničí. Alebo môže využiť osobitnú úpravu pre predaj na diaľku, takzvanú OSS.

balíky, eshop, online nakupovanie Čítajte viac Pripravte sa na preclievanie tovarov z Veľkej Británie, upozorňuje Finančná správa

Čo vlastne znamená osobitná úprava pre predaj na diaľku, teda OSS?

Je to možnosť pre podnikateľov, ako sa elektronicky registrovať k osobitnej úprave dane v jednom členskom štáte a využiť možnosť podávať jedno elektronické daňové priznanie, v ktorom sa prizná daň z dodaných tovarov a poskytnutých služieb do všetkých členských štátov. Takýmto spôsobom priamo zo Slovenska cez OSS podajú jedno priznanie OSS a DPH zaplatia správcovi dane v tuzemsku. Stále však platí, že pri fakturácii do zahraničia musia uviesť sadzbu DPH krajiny Európskej únie, z ktorej je daný zákazník. V prípade, že sa podnikateľ rozhodne pre túto osobitnú úpravu OSS, musí v nej zostať 2 roky.

Čo táto zmena znamená pre e-shopy?

Musia svoj elektronický systém nastaviť na fakturáciu a rozpoznanie konkrétnych sadzieb DPH v jednotlivých krajinách. Tie totiž musia byť na faktúre pre zákazníka uvedené špecificky podľa toho, do ktorej krajiny smeruje tovar. Finančná správa vydala aj oficiálny zoznam krajín s výškou sadzieb. E-shopy, ktoré chceli od júla uplatňovať osobitnú úpravu, mali túto skutočnosť oznámiť daniarom do 10. júna.

Čo si od zrušenia výnimky z platby DPH sľubuje štát?

Podľa Finančnej správy by do štátneho rozpočtu v druhom polroku tohto roka mala táto zmena priniesť 11 miliónov eur, v roku 2022 by to mohlo byť 23 miliónov eur. Podľa analytikov však žiadne zázraky čakať netreba. "Príde k mierne vyššiemu výberu peňazí, ale nemalú časť z nich zhltnú mzdy colníkov a daňovákov, ktorí tie milióny hlásení v eurových hodnotách budú spracovávať a náklady na udržiavanie IT systému,“ hovorí analytik INESS Martin Vlachynský.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #clo #preclievanie tovarov